Diğer sonuçları görmek için yukarıya kaydırabilirsin.
Silikonlu Boya Nedir? Silikonlu Boya İle Boyama İşlemi Nasıl Yapılır?
Silikonlu Boya Nedir? Silikonlu Boya İle Boyama İşlemi Nasıl Yapılır?
PAYLAŞ
Facebook İnstagram

Silikonlu Boya Nedir? Silikonlu Boya İle Boyama İşlemi Nasıl Yapılır?

Yayınlanma tarihi: 27.10.2023

Söz konusu duvar boyama olduğunda ilk akla gelen özellik kolay uygulanabilir olmasıdır. Kullanım kolaylığı sunduğu iddia edilen birçok boya çeşidi vardır. Fakat gerçekten bileği yormadan, ikinci kat uygulaması gerektirmeden uygulayabileceğiniz boya çeşidini bulmanız önemlidir. Çünkü boyanın işlevselliği en az rengi kadar önemlidir. Günümüzde oldukça gelişen ve gelişmeye devam eden teknoloji ile birlikte boyaların çeşitliliği de artmaya başladı. Birçok insan, duvarlarını renklendirirken plastik boyalar silinebilir olmadığı için silikonlu boya çeşitlerini tercih ediyor. Aynı zamanda silikonlu boya çeşitlerinin farklı alternatifleri de bulunur. Bu geniş skala sayesinde sıklıkla tercih edilirler. Pratiklik ilk tercihi olan kişiler tarafından tercih edilen silikonlu boya çeşitleri; parlak, yarı mat, mat ve ipek mat gibi farklı çeşitleri bulunuyor.

Bu yazımızda sizlerle silikonlu boya nedir, silikonlu boya nasıl yapılır gibi sorulara yanıt vereceğiz. Eğer sizler de evinizi renklendirmek istiyorsanız fakat boya seçimi konusunda endişeleriniz varsa bu rehberimizde bu konuda bilgi sahibi olabilirsiniz.

Silikonlu Boya Nedir? Silikonlu Boya İle Boyama İşlemi Nasıl Yapılır?

Silikonlu Boya Nedir?

Mevcut olan astar veya sıvanın üstüne direkt olarak uygulanabilen silikonlu boya çeşitleri, eski moda boyalara kıyasla günümüzde en çok tercih edilen boya çeşitlerindendir. Eskiden tercih edilen yağlı ve plastik boyaların yerini alan silikonlu boyaların koku yapmama özelliğine sahiptir. Bu sebeple özellikle evcil hayvan veya çocuk sahibi kişiler tarafından sıklıkla araştırılır. Diğer boya çeşitlerine kıyasla renk yelpazesi geniş olan silikonlu boyalar, yüksek nefes alabilme özelliğine sahiptir. Bu boyalar, su ve neme karşı koruyucu bir bariyer görevi görür. Yeni nesil silikonlu boya çeşitleri, silinebilir olsun diye silikon ilavesi bulundurur. Yani geleneksel boya çeşitlerine göre bazı farklılıkları vardır. Ana malzemelerini su bazlı boya ve silikon olarak ifade edebiliriz. Bu katkı maddeleri sayesinde boya daha uzun ömürlü bir hale gelir. Dış etkenlere karşı oldukça dayanıklı olan silikonlu boya çeşitleri; yağmur, rüzgar, ve güneş ışınları gibi etkenlere karşı dirençlidir. Bu sayede uygulandığı yüzeyde boya uzun süre kalıcı olur. Uzun yıllar boyunca rengini ve dokusunu korur.

Kir ve lekelerin silikonlu boya yüzeyine yapışması diğer boya çeşitlerinden daha zor olmaktadır. Kir ve lekenin yüzeye yapışmasını önlediği için kullanıcıya temizleme kolaylığı sunar. Aslında günümüzde bu kadar sık tercih edilmesinin başlıca sebepleri temizleme kolaylığı ve uzun ömürlü olması diyebiliriz. Bunlara ek olarak mantar ve küf oluşumunu önleyen içeriğe sahiptir. Bu sayede iç ve dış mekan kullanımlarında hijyenik bir ortam sağlamaya yardımcı olur.

 

Silikonlu boya nedir sorusuna yanıt verdik. Şimdi ise silikonlu boya nasıl yapılır sorusuna yanıt arayalım.

Silikonlu Boya Nasıl Yapılır?

Aslında hemen hemen bütün boya türlerinin uygulama yöntemi aynıdır. Eğer boya uygulayacağınız yüzeyde pürüzler varsa öncelikle bu pürüzlerden kurtulmanız gerekir. Zımpara kağıdı yardımıyla yüzeydeki pürüz ve pütürlerden arınabilirsiniz. Duvarda çivi veya benzeri malzemeler bulunuyorsa bunları da çıkarmanız boyama işlemini daha kolay hale getirebilir. Zımparalama işleminden sonra yüzeyi iyice temizlemeniz gerekir. Aksi takdirde boyama işlemi sonrası istediğiniz kusursuz görüntüyü elde edemeyebilirsiniz. Zımparalama ve temizleme işleminden sonra astar uygulaması yapmanızı öneririz. Bu sayede boyanın tutuculuğu artacaktır. Astar boya kuruduktan sonra silikonlu boya uygulamasına başlayabilirsiniz. Duvar boyama işlemine başlamadan önce pencere ve kapı pervazları için maskeleme bandı kullanmanızı tavsiye ederiz. Bu sayede boyayı bulaştırmadan, temiz bir şekilde uygulamanızı tamamlayabilirsiniz. Boyama işlemi bittikten sonra maskeleme bandını rahatça sökebilirsiniz. Aksi takdirde boya bulaşan yerleri de temizlemeniz gerekebilir. Aynı zamanda iç mekanda uygulama yapacaksanız mobilyalara veya zemine zarar gelmemesi adına koruyucu örtü tercih edebilirsiniz.

İnceleyin; Silikonlu Dış Cephe Boyası

İçerdiği silikon sayesinde yüzeye değen suyu itme kabiliyetine sahiptir. Yüzeye çarpan yağmur suyunun akıp gitmesini sağlar. Yüksek su buharı geçirgenliği su buharının engellenmeden dışarı atılmasını sağlar. Olumsuz hava koşullarından etkilenmez. Bu sebeple oldukça uzun ömürlü olup kabarma ve çatlama gibi sorunlar oluşturmaz. Alkaliye karşı dayanıklıdır. Solvent içermediği için insan ve çevre sağlığına zarar vermez. Su ile seyreltildiği için koku yapmaz. Üstün bir örtme gücüne sahiptir.

Bu rehberimizde silikonlu boya nedir, silikonlu boya nasıl yapılır gibi sorulara yanıt aradık. Umuyoruz ki sizler için faydalı olmuştur. Genel olarak bakacak olursak silikonlu boya, gerek dayanıklılığı gerekse temizleme kolaylığı ile diğer boyalara kıyasla oldukça öne çıkmaktadır. İç ve dış mekanlarda, işyerlerinde ve evlerde tercih edilebilir. Yenilikçi bir boya çeşidi olan silikonlu boyalar, uzun ömürlülüğü ve ipeksi bitişi sayesinde sıklıkla tercih edilir. Eğer sizler de uzun ömürlü ve ekonomik bir boya arıyorsanız, tercihinizi silikonlu boya çeşitlerinden yana kullanabilirsiniz. Geniş renk yelpazesi sayesinde ihtiyacınız olan rengi de bulabilirsiniz.

Diğer Yazılara Göz At
Evinizin Odalarını Zenginleştirin: Derin ve Canlı Renkler
Çocuk Odaları İçin Eğlenceli Duvar Boyama Teknikleri
Evinizin Renk Paletini Yenileyin: En Trend Duvar Boyası Renkleri

Toast Message