Diğer sonuçları görmek için yukarıya kaydırabilirsin.

Ahşap Boyası

için ürünler hazırlanıyor.

Ürünler

üründen ürün gösteriliyor
Daha Fazla Ürün Göster

Ahşap için hangi boya kullanılır?

Ahşap ne ile boyanır? Bir mobilyayı boyarken dikkat etmemiz gereken ilk şey; Daha önce ahşap üzerinde yapılan işlemlerin ne olduğudur. Yani ahşap daha önceden boyanmış ise farklı bir işlem uygulamak gerekir. Fakat önceden boyanmamış ise farklı bir boyama tekniği ile boyanabilir. Ahşap boyaması yapılırken, ahşap yüzeyin hangi çeşit boya ile boyandığını önceden bilmek oldukça önemlidir. Çünkü bütün boyalar diğer boyaların üzerini boyayamaz. Ancak ahşabı her türlü boya ile boyayabilirsiniz. Dikkatli olmanız gereken konu önceden ahşap üzerine yapılmış olan uygulamalardır.

·      Su bazlı boyalar ve vernikler.

·      Akrilik boyalar ve vernikler.

·      Selüloz boyalar ve vernikler. 

·      Sentetik boyalar ve vernikler.   

Epoksi, poliüretan ve diğer boyalar gibi çeşitli boyalar ile ahşap mobilya boyamak mümkündür. Ahşap mobilya boyamak için en çok kullanılan boyalar; Ahşap üzerine yağlı boya, akrilik boya, renkli cila, sprey boya ve selüloz boya çeşitleridir.  

Ahşap boyarken nelere dikkat edilmeli?

Bunlar ahşap üzerine boyamada uygulanması gereken bazı notlar ve adımlardır; Ahşap mobilya çeşitleri hakkında bilinmesi gerekenler vardır. Ağacın cinsine göre boyanız ve bazı işlemleriniz değişiklik gösterebilir.

Ahşabın kalitesini kontrol etmek gerekir. Sunta tarzı bir ürün ise maalesef bu üründe çok fazla değişikliğe izin vermeyecektir. Ama merak etmeyin, içlerini kaplama ile yeniden şekillendirebilirsiniz.

Ahşap mobilyalarınız üzerinde iyi bir zımpara kâğıdı ile zımpara yapmak, daha iyi boya tutmasını ve daha iyi bir görüntü kalitesi elde etmenizi sağlayacaktır. Zımparalama özellikle desenli mobilyalarda zordur ancak zımparalama işlemi yorulmadan bittiğinde ortaya güzel bir iş çıkar.

Ürününüzde kulp, askı vb. parçalar bulunuyorsa, bunları uygun şekilde sökün ve boyama işlemine devam edin. Çünkü boyama sonrası boya sıçradığında, bant veya benzeri ile sabitlendiğinde montajdan dolayı çatlaklar oluşabilir. Bu görüntü hoş bir görüntü olmayabilir.

Eğer ahşap mobilyanızda cıvatalı ahşap çıta, tırabzan gibi ürünler varsa ve ahşabınız sağlam ise söküp yeniden boyamak contalarda boya çatlağı olmamasını sağlayacaktır. Ürünü boyamadan önce ekipmanlarınıza da dikkat etmelisiniz. Özellikle fırça ile boyama yapmayı planlıyorsanız, boyanın cinsine ve boyanacak yüzeye uygun fırça seçimi çok önemlidir. Kaliteli bir kıl fırça boyarken sert kıllardan ve kırık kıllardan kaçınmak önemlidir. İyi bir boyamadan sonra iyi kuruma da önemlidir. Ürün tamamen kuruyana kadar bekleyin. Boyanan bir mobilyanın son katı kurutulmuştur ve bundan sonra tabii ki en önemlisi vernikleme işlemidir. Bu işlem sırasında vernik uygularken her şeyin vernikli olmasına dikkat edin ve aynı katta olmasına dikkat edin. Vernikleme işleminden sonra ürünleri dikkatli bir şekilde birleştirin. Elbette vernik kuruduktan sonra montajın yapılacağını unutmayın.  

Vernikli ahşap hangi boya ile boyanır?

Vernikli bir sehpa nasıl boyanır, vernikli bir mobilya parçası nasıl boyanır, vernikli bir mobilya parçası nasıl boyanır? Yukarıda belirttiğimiz gibi, cila veya vernik ile mobilya boyamak için zımparalama gereklidir. Mobilyalarda cila varsa çok ince zımpara kâğıdı kullanın; Vernik varsa, daha kalın zımpara kâğıdı kullanmanız gerekir.

Bu aşamada mobilyaları zımparalamadan da boyayabileceğinizi unutmayın. Ama yine de verniği ince zımpara ile silecek gibi zımparalamak boyanın çok daha iyi yapışmasını sağlayacaktır. Mobilyalarınıza şeffaf veya renkli cila uygulanmış olabilir. Mobilyaları vernikle boyamadan önce karar vermelisiniz: Ceviz, kiraz, meşe, kestane gibi doğal bir ahşap mı yaratmak istiyorsunuz? Yoksa beyaz, krem, bej, mavi gibi bir renge mi boyamak istiyorsunuz?

Tercihiniz doğal ahşap görünümü vermek ise; Mobilyalarınızı ham ahşaba kadar zımparalamalısınız. Tabii ki mdf veya osb kaplama yapılmış olan mobilyalara zımpara yapılması mümkün değildir.

Mobilyalarınızda vernikli ahşap koruyucu varsa; Ham ahşabı zımparalamanıza gerek yok. Hafif zımpara ile kendi rengiyle aynı renkte bir kat şeffaf cila uygulamanız gerekir. Ancak kendi renginden farklı bir renkte vernikli ahşabın üzerine koruyucu bir tabaka uygulamak isterseniz; Eski renk tamamen kaplanamaz. Çünkü vernik yarı şeffaftır ve yüzeyi kaplamaz.

Özetle ahşabı koruyan vernik üzerinde bir renk geçişi oluşturmak için ham ahşaba kadar zımpara yapmak gerekir. Aksi takdirde, uygulayacağınız yeni renk düzgün şekilde tutmayacaktır.  

Su bazlı boya ile ahşap boyanır mı?

Su bazlı olmayan tüm boyalarla vernikli veya verniksiz şekilde ahşabı boyaması yapabilirsiniz. Bunun için ilk önce su bazlı olmayan bir duvar boyası seçtiğinizden emin olmalısınız. Su bazlı boya konusunda ısrarcıysanız su bazlı akrilik boya tercih edebilirsiniz. Su bazlı boya ahşap yüzeylerde kaygan bir özelliğe sahip olduğundan bir süre sonra aşağı yöne doğru yayılır ve süzülür. Bu da hiç hoş olmayan bir görünüme neden olur. Bunun yanı sıra yağlı boyayı da tercih edebilirsiniz. Yağlı boya da harika sonuçlar verir. Aslında, önerebileceğimiz en iyi seçenek yağlı boya olur. Çünkü daha parlak ve mükemmel bir görüntü elde etmenize yardımcı olur.  
Akrilik ahşap boyası nedir?
Akrilik boya, ahşap üzerine başarıyla uygulanan, kuruması fazla zaman almayan ve yağlı boyalara göre daha az kokuya sahip bir ahşap boyadır. Akrilik boya ile kullanılan fırçalar, boya sertleşmeden önce su ile durulandığı sürece defalarca kullanılabilir.

Akrilik boya doğrudan kumaş, kâğıt, karton, ahşap, polimer kil, havada kuruyan kil, taş ve alçı üzerine kullanılabilir. Kumaş, metal, cam, plastik gibi malzemelerde de kullanılabilir ancak bu malzemelerin yüzeyinin önceden hazırlanması gerekir.  

Ahşap boyası ne kadar sürede kurur?
Solvent bazlı ve su bazlı boyaların kuruma süreleri farklıdır. Tavan boyası, plastik boya, duvar boyası, ahşap boyası gibi bir su bazlı boya tabakası ortalama 3-4 saat kurur.

Peki yağlı boyanın kuruması ne kadar sürer? Yağlı boya yaklaşık 6-8 saatte kurur. Diğer kata geçebilmeniz için 24 saat beklemeniz gerekir.  

Vernikli ahşap boya tutar mı?
Cilanın ahşaba iyi yapışması için vernikli ahşabı temizleyerek başlayabilirsiniz. Yüzeydeki kiri çıkarmak için temiz, tüy bırakmayan bir beze evi temizleyebildiğiniz bir temizleyici püskürtün. Herhangi bir yağ, kalıntı, eski mobilya cilası ya da artıkların tamamen temizlendiğini görene kadar tozunu alın ve ovalayın.

Doğrudan verniğe boya eklemek cazip gelebilir, ancak sorun şu ki, boyayı doğrudan vernikli bir yüzeye uyguladığınızda, boya yüzeye yapışmaz.

İyi bir zımpara yapabilme bir sanattır. Ahşap işleme işinize incelik getirir. Bu nedenle, son katın gerçekten mükemmel olmasını istiyorsanız, cilayı zımpara kâğıdı ile çıkarın. Elde edilen pürüzsüz yüzey, boya yapışmasını iyileştirecek ve pürüzsüz, düz bir yüzey elde edecektir.

YUKARI
Sırala

Toast Message