Diğer sonuçları görmek için yukarıya kaydırabilirsin.

Tavan Boyası

için ürünler hazırlanıyor.

Ürünler

üründen ürün gösteriliyor
Daha Fazla Ürün Göster

Tavan boyası, birçok kişinin düşündüğü gibi basit bir duvar boyasının farklı bir yere uygulanışından ibaret değildir. Bu boyalar, tam da uygulandığı alana özel olarak, belli amaçlara hizmet etmek için bilinçli bir şekilde tasarlanan boya türleridir. Tavan boyası, üstün kapatıcılık, yüksek viskozite ve dayanıklılık özellikleri sunan özel bir çeşittir. Dekoratif ve estetik anlamda tavanlar göz ardı edilen bir nokta olsa da, bu alanda uygulanan bir işlem büyük fark yaratabilir. Asıl önemli olan, tavan boyasının doğru renkte ve formülasyonda tercih edilmesi, doğru materyaller ile dekore edilmesi ve doğru şekilde bakım sağlanmasıdır.

Tavan boyası kullanmadan önce ne şekilde farklı olduğunu, ne şekilde uygulanması gerektiğini ve püf noktalarını anlamak fark yaratacaktır.

Tavan Boyası Nedir, Ne İşe Yarar?

Tavan boyaları, spesifik olarak odaların tavan bölgelerinde kullanılması için tasarlanmış boyalardır. Bu tip boyaların özellikle tavanda kullanılması için tasarlanması, bu alanda kullanılmasını kolaylaştırmak üzere tasarımına eklenmiş belli başlı özelliklerden kaynaklıdır. Tavan boyalarını diğer duvar boyalarından ayıran en büyük özelliklerinden biri, gelişmiş akışkanlık direncidir. Peki bu ne demek?

Diğer boyalara kıyasla daha katı olmasıyla akmalara karşı direnç özelliği, başka bir deyimi ile viskozite, tavan boyalarının özellikle boyama esnasında yerçekimine karşı gelmesini sağlar. Yoğun yapısından dolayı daha ağdalı bir kıvam oluşturarak kazandığı bu direnç sayesinde, uygulama esnasında damlama ve akma ihtimali ciddi oranda azalır.

Yoğun yapısının bir diğer avantajı, tek bir kat uygulayarak dahi oldukça yeterli bir kapatıcı tavan boyası etkisi almaktır. Tek bir fırça darbesiyle bile, üstün küsur gizleme özelliği önemli bir avantajdır. Aynı zamanda, yapışma oranının yüksek olmasıyla da pürüzsüz yüzeylere, diğer birçok boyanın çok daha üstünde bir performans göstererek, daha iyi tutunur. Tavan boyaları, pürüzsüz yüzeylere ek olarak alçıpan dahil olmak üzere, daha önce boyanmış yüzeylere bile kolaylıkla yapışır.

Daha düz bir bitiş tercih edilmesi sayesinde, ışık yansımasını minimize eder. Bu özelliği, sıradan duvar boyalarının tavan boyası olarak kullanılmamasının ne kadar önemli olabileceğini gösteren noktalardan bir tanesidir. Daha düz bitişler, aynı şekilde zemin üzerindeki kusurları saklamakta da fayda sağlar. Bu bilhassa, eski binalarda yaşayan kişiler için önemli bir avantaj olabilir.

Tavan boyasının güzel tarafı tek seferde pek çok şekilde ve görevde çalışması olabilir. bundan kasıt, boyanın aynı zamanda koruyucu bir görev görmesidir. Tavan boyası, duman, buharla atılan yemek artıkları ve neme karşı oldukça dirençlidir. İç cephe duvarları da bu tip olumsuz şartlara maruz kalıyor olabilir, ancak, bu durumlardan en çok tavan duvarları muzdariptir. Bu nedenle, leke ve küf önleyici tavan boyası oldukça iyi bir avantajdır.

Tavan boyalarının estetik avantajları da vardır. Örneğin, beyaz tavan boyası ışığı diğer renklere kıyasla daha fazla yansıttığından, kullanıldığı odayı olduğundan daha geniş gösterebilir. Daha koyu veya farklı renkler ise, odanın görünümünü başlı başına değiştirebilirken, daha sıcak bir görünüm katabilir. Keza, oda içerisinde bir illüzyon yaratmanın en kolay ve etkili yollarından biri, tavan noktasının görünümü ile ilgilenmektir.

Tavan ulaşılması zor bir alan olduğundan, bakımı da diğer duvarlara kıyasla nispeten daha zordur. Fakat, düz bir bölge olması ile de, kullanılan boyanın da buna uygun olması halinde, temizlemesi daha kolay olan bir alan olabilir. Bu sebeple, boyasının kalıcı olması, kir ve neme dayanıklı olması, ayrıca silinebilir tavan boyası çeşitlerinden olması oldukça önemlidir. Tavan bölgeleri gibi düz ve pürüzsüz yüzeyler, doğru tipte boya kullanıldığı zaman kir ve toz yığılmalarına karşı direnç gösterir. Aynı zamanda, özellikle kaliteli bir tavan boyası kullanarak, yeniden boyama yapmak suretiyle bakım sağlama işlemleri çok daha az aralıklarla gerekli görülecektir. Bu sayede, hem zamandan hem paradan tasarruf sağlanabilir.

Tüm bu özelliklerden bahsettikten sonra, iç cephe duvar boyalarının tavan boyası olarak kullanmaya neden uygun olmadığını anlamak oldukça kolaydır. İç cephe duvar boyaları, tavan boyasına kıyasla çok daha ince ve parlak bitişlidir. Bu nedenle, kirlenmeye daha açık ve yakınındaki ışık kaynaklarından, genel yapısından kaynaklı olarak kusurları belli etmeye çok daha müsait olan tavanlar için uygun değildir.

Bi’ Boya Tavan Boyalarının Farkı Nedir?

Bi’ Boya tavan boyaları, bir tavan boyasını diğer sıradan boyalardan ayrıştıran tüm özelliklere gerçek anlamda sahip olmasıyla farklıdır. Tavan boyasını önemli kılan tüm özellikler, Bi’ Boya tavan boyası tasarlanırken göz önünde bulundurulan başlıca noktalardır. Ancak, ilk olarak daha farklı avantajlardan başlayalım.

Bi’ Boya tavan boyası, pek çok farklı ihtiyaç durumları düşünülerek, çeşitli boyutlarda üretilmiştir. Bu sayede, kullanıcılar diledikleri sayıda alanı kolaylıkla boyayabilirler. Bunun bir diğer yardımcısı ise, Bi’ Boya tavan boyası kusursuz kapatıcılık sağlaması olacaktır. Tek katmanda bile boyanan yüzeyde bulunan tüm kusurların kapatılması, Bi’ Boya ürünlerinin özel formülasyonu sayesinde mümkündür.

Bi’ Boya ürünleri aynı zamanda tamamen su bazlıdır ve solvent içermez. Bu sayede, kokusuzdur ve sağlığa zararlı faktörlerden uzaktır. Bi’ Boya boyaları, silikon bazlı olmamasına rağmen, silikon tavan boyası çeşitlerini önemli kılan tüm özelliklere sahiptir. Tavan boyası, amacından anlaşılacağı üzere hemen hemen her zaman kapalı alanlarda kullanıldığından, sağlığa zararlı olmayan ve kokusuz formülasyonlar barındırması oldukça kritiktir. Bi’ Boya ürünlerinin tamamı uzun yıllar dayanıklı olacak şekilde tasarlanmaktadır. Özellikle tavan boyasının kalıcılığı ve dayanıklılığı, sık sık olumsuz koşullara maruz kaldığından ve hem göz önünde hem de bakımı zor bir alan olmasından kaynaklı olarak önem arz eder.

Bi’ Boya’nın tasarladığı tavan boyaları estetik ve dekoratif anlamda da avantajlıdır. Pürüzsüz bitiş sağlarken, bu pürüzsüz bitişi uzun süre korur. Çatlak oluşumuna ve şişmeye karşı dayanıklıdır. Nemin tutunmasına engel olur, atılımını sağlar. Bu şekilde küf oluşumu da engellenmiş olur. Başka bir deyişle, hem fonksiyonel hem de estetik bağlamda güvenilirdir. Yüksek performansı ile fazla boya harcamadan, hızlı çalışmak için idealdir.

Tavan Boyası Nasıl Uygulanır?

Tavan boyası kullanırken, her ne kadar uygulanması kolay bir boya olsa da, doğru şekilde uygulamak oldukça önemlidir. Uygulama adımları doğru sırayla takip edildiği ve özenle uygulandığı takdirde sonuç daha kalıcı ve daha güzel bir görünümde olacaktır. Bu sebeple ilk adım, yüzey hazırlama aşamasıdır.

Hangi yüzey hangi boya ile boyanıyor olursa olsun, öncesinde hazırlık aşaması yapılması önemlidir. Hazırlık aşamasının ilk adımı yüzey temizliğidir. Tavanda boyama yapılmasına veya boyanın estetik görüntüsüne engel oluşturabilecek her sorunun ortadan kaldırılması gerekmektedir. Tavan toz kapladıysa, örümcek ağları varsa veya göze kusurlar çarpmakta ise, ilk başta tavan yüzeyinin temizlenmesi ve sonrasında, boyanacak yüzeyin güzelce zımparalanması önemlidir. Yüzey ılık su, bez ve sabun ile kolayca temizlenebilir. Zımparalamanın yüzey kuruyken yapılması gereklidir. Bi’ Boya tavan boyası yüksek akma direncine sahip bir boya türü olabilir, fakat, önlem olması amacı ile diğer alanların bir muşamba ve bant yardımıyla korunması doğru olacaktır.

Boyanacak olan yüzeye bağlı olarak, özellikle de işlem görmemiş yüzeylerde, bir çeşit astar boya kullanmayı düşünebilirsiniz. Ancak bu adım tamamen opsiyoneldir ve bilhassa Bi’ Boya ürünleri kullanan kişiler için kritik bir malzeme değildir.

Boyama işleminin seyrini ve sonucunu tamamen değiştirebilen adımlardan ilki sayabileceğimiz boyama tekniği adımı, önceden kararlaştırılması gereken ve uygulama esnasında özen gerektiren bir aşamadır. Ek olarak, tavan boyarken boya dahilinde malzemeleri seçimi de önem arz eder.

Tavan boyama, en rahat olacak şekilde boya rulosu ile yapılır. Boya rulosu ile başlayan uygulamada rulonun üzerine yoğun miktarda boya almamak önemlidir. Bunun dışında, geniş alanlar haricindeki tüm bölgelerin bir boya fırçası yardımıyla boyanması sonucu büyük ölçüde etkileyecektir. Keza, boya rulosu kullanımı dar ve köşeli alanlara gelindiğinde daha özensiz görünümlü sonuçlara neden olabilir.

Bu esnada, boyama öncesinde bir plan haritası çıkarmak faydanızadır. Boyama işleminin parçalar halinde yapılması ve bu sırada, köşe kısımlarının ıslak şekilde bırakılması fırça darbelerinin bariz görünümüne engel olmak ve genel görünümü güzelleştirmek adına önemlidir.

Çalışma esnasında, çalışılan odanın yeterli şekilde havalandığından emin olmak sağlığınız için önemlidir. Çalışırken mutlaka pencereleri, vantilatör veya klimaları açık tuttuğunuzda emin olmalısınız. Bi’ Boya boyaları kokusuz ve sağlığa zararlı olmayan malzemelerle üretilse de önlem almanız her şekilde yararlı olacaktır.

Son aşama olarak, boyaya yeterli kuruma zamanı vermek önemlidir. Tavan boyama işleminde genellikle tek kat boya tercih edildiğinden, kurumanın uzun vakitler almaması muhtemeldir. Bi’ Boya ürün ambalajlarında tavsiye edilen süreyi dikkate alınız ve süreye uyunuz.

Bir yüzeye boya uygularken, yüzeyin sahip olduğu yapıyı da değerlendirerek boya ve uygulama tekniği seçmek önemlidir. Farklı yüzeyler, farklı malzemeler ve hazırlık aşamaları gerektirebilir. Ahşap yüzeyler, daha delikli ve farklı yapıda olduğundan, nefes alan bir boya çeşidi kullanmak gerekir. Alçıpan ve alçı tavanlar, yüzeye daha iyi tutunan boyalarla boyanmalıdır, ekstra tutunma sağlamak adına astar boya kullanılabilir. Betonarme tavanlar için genellikle neme karşı dirençli boya kullanmak uygun olur. Asma veya modüler tavan sistemlerinde, panellerin çıkarılarak açık alanda yatay bir zeminde boyanması daha iyi olacaktır. Panel malzemesi boyama işlemi için uygun bir yüzey değilse, astar uygulamak mantıklı olabilir.

Kalıcı sonuçlar için yüzeyi tanımak ve anlamak önemlidir. Bi’ Boya tavan boyası, bu yüzeylerin tümü için uygun bir boyadır.

Boya Seçimi ve Dekorasyon Önerileri

Kapalı mekan dekorasyonunda en önemli noktalardan biri de tavan boyasıdır. Genellikle kıymet görmese de tavan dekorasyonu büyük bir potansiyel sunar. Bilhassa doğru dekoratif malzemelerle kombin sağlandığında, mekanın atmosferi, tavan boyası ile tamamen değişim gösterebilir. Doğru odada, doğru tavan boyasını kullanmak önemlidir. Bi’ Boya tavan boyası birçok çeşitli yüzeyde kullanıma uygun bir boya türüdür. Ahşap tavanlarda ve türevlerinde ise tavanın durumuna göre önceden hazırlık yapmak gerekli olabilir.

Örneğin, oturma odası ve yatak odası gibi alanlarda Bi’ Boya tavan boyası çeşitleri arasından standart, herhangi bir renk boya tercih edilebilir. Ancak, banyo ve mutfak gibi alanlarda buhar geçiren, rutubet önleyici tavan boyası tercih etmeye dikkat edilmesi önemlidir. Mutfak tavanları için, ayrıca yağa karşı dirençli bir boya kullanılması, estetik anlamda kritik olacaktır. Kullanıldığı alana uygun formülasyon seçimi yapmak kısa ve uzun vadede zamandan tasarruf sağlar.

Buna ek olarak, dekoratif tercihlere göre de boyalar farklı şekillerde seçilebilir. Örnek olarak, mat beyazlar, ışığı yansıtma kapasitesi nedeniyle odaya parlaklık sağlamak için uygundur. Yumuşak ve pastel renkler, odaya modern bir dokunuş eklemek üzere tercih edilebilir. Daha yoğun ve koyu renkler ise, zengin ve cesur görünüm katmak için idealdir.

Beyaz tavanlar, parlak ve canlı görünümleri ile, klasik dokunuşlarıyla herhangi bir odaya kolaylıkla uyum sağlayabilir. Beyaz renk, psikolojik olarak da temizlik ve ferahlık hissini çağrıştırır. Tavan boyası olarak en klasik renk olmasının nedenlerinden biri budur. Bununla beraber modern tasarımlar, renkli tavan boyası seçeneklerini de kaldırabilir. Pastel renkler, yatak odalarına ve çocuk odalarına daha sakin ve davetkar bir hava katmak için uygun bir tercihtir. Gri tavan boyası gibi cesur renklere gelindiğinde ise, yemek odası, misafir odası ve çalışma alanları gibi dikkat çekeceği veya dramatik bir efekt ekleyeceği odalarda kullanımı idealdir.

Beyaz tavan rengini diğer renkler ve materyaller ile kombinlemek oldukça kolaydır. Özellikle tavan boyası ve iç cephe boyası birebir uyumlu veya aynı olduğunda iş büyük ölçüde kolaylaşır. Fakat diğer renklere gelince, işler değişebilir ve zorlaşabilir. Alışılmışın dışında renkleri tavan boyası olarak kullanmak, doğru dekorlarla kombinlemeyi çok daha önemli kılar. Koyu renkler, ahşap dekor ve malzemelerle, dokulu duvarlarla uyum sağlar. Özellikle çalışma alanları, ofisler ve yatak odalarında konforlu bir atmosfer yaratır. Koyu ışıklar kullanarak bu görünümü destekleyebilirsiniz.

Yumuşak renkler ve tonlar, öncelikle taş ve beton duvarların keskin görünümünü yumuşatmak için kullanılabilir. Bu renkler, modern ve minimalist alanları daha gösterişli kılar, gözü yormadan keyifli bir ortam yaratır. Her oda için tek tip boya kullanırken bu, yalnızca beyaz renkten ibaret olmak zorunda değildir. Diğer birçok renk de tek tip olacak şekilde kullanılabilir. Sıkıcı görünüme engel olmak için, farklı dekor ve mobilya renkleri ile kombinlemek yeterlidir. Özellikle, dingin ve sakin bir ortam hissi yakalamak isteyen kişiler için birebirdir.

Odanın tavanında farklı dekoratif dokunuşlar bulunuyorsa, kullanılan rengin de buna uygun ve tamamlayıcı şekilde tercih edilmesi gerekir. Odaya derinlik katmak ve estetik dokunuşu pekiştirmek adına doğru kombinleme önemlidir. Aksi takdirde bu odalar, fazla kalabalık veya uyumsuz görünebilir.

Duvar ve tavan boyası dekorlarında materyal tercihi büyük önem taşır. Mat görünümlü boyalar, parlak görünümlü materyallerle; parlak boyalar mat dekorasyonlarla uyum yakalar. Buna rağmen, tavan boyası ne renk olursa olsun, en değerli kural doğal ve yapay ışığı hesaplamaktır. Açık renkli tavanlar ışığı daha iyi yansıttığından, boya ve materyal arasında kurulan kontrastı daha yoğun bir şekilde gösterir. Koyu renkli tavanlar ise ışığı soğurduğundan, ışığı yansıtan materyaller tercih etmek, odaya ayna ve çeşitli ışıklandırmalar eklemek mantıklı olacaktır.

Bi’ Boya Tavan Boyası: Çevresel ve Sağlıksal Faktörler

Günümüzde tüketiciler, çevreye hiç olmadığı kadar duyarlı hale gelmiştir. Bi’ Boya ürünleri, her zaman kullanıcının sağlığını ve güvenliğini düşünerek üretilir. Bi’ Boya tavan boyaları da, diğer birçok ürünleri gibi su bazlıdır, kokusuzdur. Solvent ve uçucu organik bileşikler(VOC) gibi insan sağlığına zararlı maddeler içermez. Fakat belirtmek gerekir ki, işlem esnasında havalandırma ve işlem sonrasında en az 24 saat havalandırma sağlamak tartışmaya kapalıdır. Alanda hava sirkülasyonu sağlamak, sağlık sorunlarının oranlarına ve ciddiyetine doğrudan etki ederek, düşüş sağlamaya yardımcı olur.

Yeterli hava sirkülasyonu sağlamak, toksik gazların salınımına ve bir alanda yoğunlaşma riskine engel olur. Bu sayede, boyama yapan ve boyama uygulanan alanda bulunan kişiler, bu toksik gazları solumaz ve böylece, kişiler için sağlık riski oluşmaz. Keza bu gazlar, özellikle kurutma esnasında kapalı alanlarda, açık alanlara kıyasla 10 kat daha fazla yoğunlaşabilir. Birleşik Devletler Çevre Koruma Ajansı (EPA), bu gazlara maruz kalmanın, baş ağrısı ve baş dönmesi gibi kısa süreli rahatsızlıklar ile kendini belli ettiğini; ayrıca, boya kuruduktan sonra bile gaz salınımının devam ettiğini ve bunun uzun dönem sağlık problemlerine neden olabileceğini açıklamıştır.

Dünyanın en büyük boya üreticilerinden biri olan Sherwin - Williams Paint Company’nin yaptığı araştırmalara göre; sınıflarda düşük uçucu organik bileşik içeren boyaların kullanımı ile, bu bileşik emisyonları ilk 24 saat içerisinde %90 daha az oranda görülmüştür. Hatta 7 gün içerisinde ise, neredeyse tamamen tespit edilemez hale gelecek kadar azalma görülmüştür. Geleneksel içerikli boyalar kullanıldığında ise bu süre en az 14 güne çıkmıştır. Uçucu organik bileşiklerin, çocuklarda astım oranlarını yükselttiği tespit edilmiştir. İşte bu nedenle, düşük VOC içeren boyaların, özellikle çocukların yoğunlukta olduğu alanlarda kullanılması önemlidir.

Uygulama esnasında koruyucu ekipman kullanımına önem vermek gerekir. Bilhassa, zımparalama işlemi yapılacaksa ve elbette, boyama işlemi esnasında maske kullanmak, güvenliğinizi garanti altına almak için mantıklı bir opsiyondur. İritasyonu önlemek amacıyla eldiven kullanmanız da tavsiye edilir.

Sıkça Sorulan Sorular

Tavan boyası hakkında aklınıza gelen soruların cevaplarını aşağıda bulabilirsiniz.

İç cephe duvar boyasını tavanda kullanabilir miyim?

Teknik olarak, evet kullanabilirsiniz. Ancak bu, kullanmanız doğru olur demek değildir. İç cephe boyası akmalara neden olabilir, daha ince yapıda olduğundan daha çok kat gerektirebilir ve ışığı fazla yansıtabilir. Bunlar, yaşanabilecek problemlere birkaç örnektir. Tavan boyaları ise spesifik olarak bu alan için optimize edilmiştir.

Önce tavan mı boyanır duvar mı?

Boyama işleminde boyama sırası önce tavanlar, daha sonra duvarlar olmalıdır. Profesyonel boyama uygulamalarında da izlenen standart sıralama bu şekildedir. Keza, yerçekimi etkisi nedeniyle tavan boyası duvarlara sıçrayabilir. Tavan boyanırken, yukarıya doğru bir işlem uygulandığından, damlama riski daha da artar. Önce duvarlar boyanırsa ve tavan boyama esnasında boya duvara sıçrarsa, sonradan düzeltme yapmak gerekebilir, bu da zaman kaybına neden olur. Önce tavanı boyamak, birleşim çizgisinin daha kolay kesilmesi ve daha estetik bir görünüm yakalanması için de önem arz eder.

Boyayı kaç kat sürmem gerekir?

Bi’ Boya tavan boyaları, yalnızca tek kat kullanarak kusursuz kapatıcılık sağlar. Ekstra durumlarda veya kişisel tercihlerinize göre, ilk kat boya kuruduktan sonra ikinci bir kat geçebilirsiniz.

Tavan boyasına su katmak gerekir mi?

Bi’ Boya tavan boyaları, su bazlı ürünler olması ile doğrudan uygulamaya uygun şekilde üretilir. Aşırı hava sıcaklığı gibi bazı ekstrem durumlarda, kurumayı yavaşlatmak adına hafifçe inceltme yapabilirsiniz.

Boyama yapmak için ideal hava kaç derece olmalıdır?

Boya, odanın sıcaklığına göre farklı şekilde davranır ve gözlemlenir. Yüksek nem, boyanın kuruma süresine etki ederek, daha uzun sürmesine neden olur. Özellikle ikinci kat boya sürüldüğünde bu, düzensiz katlara neden olabilir. Aşırı soğuk ve sıcak havalarda boya yapmak da boyayı olması gerekenden daha hızlı kurutur. Bunun yaşanması, boya ve boyanan yüzey arasına nemi hapseder, hapsolmuş nem küf ve rutubete neden olabilir.

Boyama işlemi için en ideal şartlar, düşük nemli ve 15 ila 30 derece aralığındaki hava koşullardır. Kapalı alanları boyarken, kuruma süresini de hesaba katmak ve doğru şartlar altında boyama yapmak zamandan tasarruf sağlar.

Boyadıktan sonra ne kadar sürede kurur?

Hava sirkülasyonu en az 24 saat boyunca sağlanmalıdır. Tamamen kuruma ve alanda hava temizliğini sağlamak için 48 saat idealdir.

Tavan bakımı ve temizliği nasıl yapılır?

Tavan bölgesi, diğer boyalara kıyasla daha az zarar görüyor olsa da bakımını sağlamak önemlidir. Bi’ Boya tavan boyası, halihazırda sararmalara ve lekelere karşı dayanıklıdır, aynı zamanda leke kapatıcı tavan boyası çeşitlerindendir.

Nemli bir bez yardımı ve elektrik süpürgesi ile tozlardan kolaylıkla arındırılabilir. İnatçı lekeler ise ılık su ve sabun yardımı ile nazikçe temizlenmelidir. Bu işlemleri zaman zaman uygulamak dahi boyanın ömrünü yıllarca uzatabilir.

Tavan boyası fiyatları nedir?

Boya fiyatları tamamen özelliğe ve miktara göre değişiklik gösterir. Örneğin, tavan boyası 10 kg olduğunda fiyatın daha düşük olması muhtemeldir. Tavan boyası 15 lt tercih edildiğinde ise fiyat artış gösterecektir. Ücret sabit değildir.

Tavan boyasının kutu içindeki ömrü ne kadardır?

Ağzı kapalı kapaklarda boyalar, serin ve kuru ortamlarda saklandığı sürece, aşağı yukarı 2 yıl kadar dayanabilir. Açıldıktan sonra ise, 6 ila 9 ay arasında tüketilmesi gerekmektedir. Ağzı açıldıktan sonra da uygun şekilde muhafaza edilmesi önemlidir.

Dokulu tavanlar üzerinde boyama yapabilir miyim?

Elbette yapılabilir, fakat, tavanın dokusu hala belirgin olacaktır. Eğer pürüzsüz bir sonuç almak istiyorsanız, zımparalama ve benzer işlemler yardımı ile dokusunu yok ettikten sonra boyama işlemine geçebilirsiniz.

1 kg tavan boyası kaç m² boyar?

Genelde yüzeyin cinsine ve boyaya bağlı olarak 4 ila 6 m² alanı, tek boya katı ile boyayabilir. Bi’ Boya gibi yüksek kapatıcı özelliğine sahip bir boya ile, 5 ila 6 m² kadar bir alan boyanabilir.

Boyanın üstüne astar atılır mı?

Hayır, boyanın üstüne astar atmak uygulama sırasını bozar ve gereksiz efor harcanmasına neden olur. Astar boyanın amacı; yüzey emiciliğini dengelemek, boyanın tutunmasını artırmak, lekelerin görünmesine engel olmak ve el değmemiş yüzeyleri hazırlamaktır. Astar dekoratif bir ürün değildir. Boya üzerine astar sürmek herhangi bir koruma ve kaplama özelliği sağlamaz, ürün israfına neden olur.

Sorun Giderme

Tavan boyarken yapılan en büyük hatalardan biri, tek seferde fazla boya kullanmaktır. Gereğinden fazla boya kullanıldığında, tavan akmasına karşı boya çeşitleri bile damlama ve çökme yapar. Başka sık yapılan bir hata da işlem görmemiş yüzeylerde yeterli hazırlığın yapılmamasıdır. Tavan, her işlemden önce mutlaka temizlenmeli ve gözle görülür kusurların tadilatı sağlanmalıdır.

Boya yaparken ufak alanlarla başlamak ve ıslak yüzey üzerinden devam sağlamak gereklidir. Aksi halde, yüzeyde çirkin bir görünüm oluşabilir. Kusursuz bir sonuç elde etmek için ise yeterli kuruma süresi ve sabır kilit noktalardır.

Tavan boyama esnasında karşılaştığınız sorunları ve çözümlerini aşağıda bulabilirsiniz.

Tavan boyası beklediğim kapatıcılığı sağlamadı. Neden olabilir, nasıl düzeltirim?

Yüksek ihtimalle, boya yeteri kadar karıştırılmamış veya rulo üzerine yeterli boya miktarı alınmamış olabilir. Boya hala ıslaksa hemen bir rötuş yapılabilir. Ancak boya kurumuşsa, ikinci bir kat geçmek mantıklı olacaktır.

Boya normalde akmalara karşı dirençli, ancak boyam damlıyor. Nedeni nedir?

Kullandığınız rulo kılıfı olması gerektiğinden daha büyük olabilir. Daha ufak bir kılıf kullanabilir veya rulo üzerindeki boya miktarını azaltabilirsiniz.

Tavan boyasında çatlama ve dökülmeler oluyor. Neden?

Yüzey hazırlığınız yetersiz olabilir veya yüzey düşündüğünüzden daha elverişsiz olabilir. Yüzeyi daha iyi bir şekilde onarıp, bakımını sağlayıp, yeniden boyama işlemine geçebilirsiniz.

Tavanda küf gözlemledim, ne yapabilirim?

Nem yoğunlaşması muhtemeldir. Alandaki hava akışını geliştirebilir ve sonrasında küf önleyici tavan boyasına geçiş sağlayabilirsiniz.

YUKARI
Sırala

Toast Message