Diğer sonuçları görmek için yukarıya kaydırabilirsin.
Mat Boya Nedir? Silikonlu Mat Boya Nerelerde Kullanılır?
Mat Boya Nedir? Silikonlu Mat Boya Nerelerde Kullanılır?
PAYLAŞ
Facebook İnstagram

Mat Boya Nedir? Silikonlu Mat Boya Nerelerde Kullanılır?

Yayınlanma tarihi: 10.08.2023

Evlerimiz, kişisel zevklerimizi ve tarzımızı özgürce yansıtabildiğimiz alanlardan biridir. İç mekan tasarımlarında ve ev dekorasyonunda en temel unsur ise duvar rengidir. Duvar rengi, evin mevcut atmosferinin değişmesinde büyük ölçüde rol oynar. Çok sayıda renk tonu ve bunları birleştirmenin birçok yolu vardır. Yaratmak istediğiniz atmosfere göre boya çeşidi veya rengi seçebilirsiniz. Daha sakin ve huzurlu bir ortam için nötr tonlar; daha enerjik bir ortam için canlı tonları tercih edebilirsiniz. Sıcak ve yumuşak tonları yatak ve çocuk odası gibi yerlerde tercih ettiğinizde uyku kalitenizin bile artığını gözlemleyebilirsiniz. Aynı şekilde daha canlı renklerde tercih edeceğiniz salon duvarı, evde daha enerjik hissetmenizi sağlayabilir.

Zevkinize göre kombinleyeceğiniz bu renkler ortamın enerjisini tamamen değiştirebilir. Fakat renk seçiminin yanı sıra boya çeşidi de oldukça önemlidir. Gelişen teknolojiyle birlikte birçok boya üretilmeye başlandı. Bu yüzden bunların içinde size en uygun olanı bulmanız gerekmektedir. Bu yazımızda bahsettiğimiz boya çeşitlerinden biri olan mat boya çeşitlerini inceleyeceğiz. Fakat önce mat boya nedir sorusunu yanıtlayalım.

Mat Boya Nedir? Silikonlu Mat Boya Nerelerde Kullanılır?

Mat Boya Nedir?

Uygulandığı yüzeye mat bir görüntü katan mat boya çeşitleri, diğer parlak boya çeşitlerine göre daha az parlaklık verir. Fakat yine diğer boyaların aksine de daha düzgün ve pürüzsüz bir görüntü oluşmasını sağlar. Mat boya renklerinin genellikle iç mekanlarda kullanıldığını görürüz. Duvar, tavan ve ahşap gibi yüzeylerin renklendirilmesinde kullanılan mat boya renkleri düşük parlaklık seviyesine sahiptir. Aslında iç mekanlarda sıklıkla kullanılmasının en büyük sebeplerinden biri olarak bunu gösterebiliriz. Düşük parlaklık seviyesi sayesinde yüzeyde bulunan kusurları belli etmez. Daha homojen bir görüntü sağlar. Bu sebeple yüzeydeki küçük kusurları gizlemek isteyenler için sıklıkla tercih edilir. Mat boya çeşitleri bulunmaktadır. Bunlardan en çok bilineni ise yarı mat boyalardır.

Yarı mat boyalar, daha düşük yoğunlukta yumuşak bir parlaklık verir. Mat boyalara kıyasla daha dayanıklıdır. Aynı zamanda bakımı da daha kolaydır. Neme maruz kalan banyo, mutfak gibi alanlarda daha çok tercih edilmektedir. Mutfak ve banyo mobilyaları için de kullanılmaktadır.

İç mekanlarda kusursuz bir estetik sunan mat boya çeşitleri, minimalist ve sakin bir ortam yaratmak isteyenler tarafından sıklıkla tercih edilir. Mat boya çeşitlerinin avantajlarını inceleyecek olursak;

En belirgin ve dikkat çeken özelliği yüzeyde parlaklık ve ışık yansıması yaratmamasıdır. Işığı emerek ortamda daha yumuşak bir görüntü oluşmasını sağlar. Mat boya çeşitleri genellikle su bazlı oldukları için kolay temizlenebilme özelliğine sahiptir. Bir bez yardımıyla kolayca kir ve lekelerden arındırılır. Su bazlı olan mat boyaların bir diğer özelliği ise insan ve çevre sağlığına zarar vermemeleridir. Oldukça geniş bir renk skalasına sahip olan mat boya çeşitleri, hemen hemen her dekorasyona uyum sağlayabilmektedir. Pastel, nötr ve canlı tonlarda birçok seçeneği bulunmaktadır. Bu sayede kendi zevkinize uygun rengi seçebilirsiniz.

İnceleyin:Beyaz Kardelen Mat İç Cephe Boyası

Beyaz kardelen mat iç cephe boyası, üstün bir örtme gücüne sahiptir. Silikonlu mat boya çeşidi olup kolay silinebilmektedir. İçeride oluşan nemi dışarıya atabilme kabiliyeti sayesinde binaların nefes almasını sağlar. Uygulandığı yüzeye mat ve pürüzsüz bir görüntü verir. Solvent içermediği için insan ve çevre sağlığına zarar vermez. Su ile seyreltildiği için koku yapmaz.

Peki “silikonlu mat boya nerelerde kullanılır?” sorusunun yanıtını tam olarak biliyor muyuz? Eğer cevabınız hayır ise şimdi bu soruyu yanıtlayacağız.

Silikonlu mat boya, adından da anlaşılacağı üzere silikon içeren bir mat boya çeşididir. Diğer mat boya çeşitlerinden farklı olarak ekstra dayanıklılık ve su iticilik özelliğine sahiptir. Bu boyalar farklı yüzeylerde kullanılmak için tasarlanmıştır. Örnek verecek olursak;

İç cephe duvarlarında kullanılan silikon mat boya çeşitleri, duvarlara ekstra dayanıklılık ve kolay temizlenebilirlik özelliği vermektedir. Özellikle çocuk odası, banyo ve mutfak gibi kolay kirlenebilen odalarda tercih edilmektedir. Mobilyaların çarpma ve sürtünmesine karşı da oldukça dayanıklıdır.

Banyo ve mutfak gibi neme ve ısıya maruz kalan odalarda sıklıkla tercih edilmektedir. Su buharına dayanıklı olması sebebiyle küf oluşumunu engellemeye katkıda bulunabilir. Böylelikle duvarlarda nemden oluşabilecek hasarların azalmasına da katkı sağlamış olur.

Silikonlu mat boya çeşitlerinin metal yüzeylerde de kullanıldığını görürüz. Çünkü metal yüzeylerin boyanması için oldukça idealdir. Parmaklık ve kapı gibi yüzeylerde kullanıldığında metalin paslanmasını önleyebilir.

Son olarak en çok kullanıldığı yüzeylerden biri de ahşap yüzeylerdir. Doğal ahşap kokusunu koruyarak mobilyalara dayanıklılık verir. Mobilyaların yanı sıra ahşap kapı ve pencerelerde de kullanılabilmektedir. Kullanıldığı yüzeye uzun ömürlü bir mat görüntü sağlar.

Bu yazımızda bahsettiğimiz silikonlu mat boya, mat boya çeşitleri yüksek kaliteli sonuçlar elde etmek isteyenler için sıklıkla tercih edilir. Kolay temizlenebilirlik, kalıcılık ve su iticilik gibi özellikleri sayesinde iç mekanlarda oldukça fazla kullanılmaktadır. Eğer sizler de bu özelliklere sahip bir boya çeşidi arıyorsanız tercihinizi mat boyalardan yana kullanabilirsiniz. İstediğiniz gibi bir sonuç almak için her boyama işleminde olduğu gibi mat boyalarda da işlemden önce yüzeyin iyice temizlenmesi oldukça önemlidir. Gerekirse yüzeyde bulunan pürüzlerin giderilmesi gerekmektedir. Aksi takdirde beklediğiniz pürüzsüz görüntüyü elde edemeyebilirsiniz.

Mat Boya Nedir? Silikonlu Mat Boya Nerelerde Kullanılır?
Diğer Yazılara Göz At
Genel
Renklerin Gücü: Ev Dekorasyonundaki Uyumlu Renkler
Genel
İç Cephe Boyası Renkleri Nelerdir?
Genel
Duvar Boyamada Karşıtlıklar: Kontrast Renkler ve Etkileri

Toast Message