Diğer sonuçları görmek için yukarıya kaydırabilirsin.
Kışın Ev Boyanır mı?
PAYLAŞ
Facebook İnstagram

Kışın Ev Boyanır mı?

Yayınlanma tarihi: 22.06.2022

Kışın ev boyanır mı sorusuna yanıt verecek olursak, evet, kış aylarında boya yapabilirsiniz. Eğer, boyanacak alanı biraz ısıtırsanız, sonbahar ve kış aylarında boyayabilirsiniz. Boyayı uygulamak ve kurutmak için gereken ısıyı oluşturabilirseniz, kışın boya yapabilirsiniz. Ancak, dış cephe boyası için bu geçerli değildir. Hadi birlikte kışın boya yapmanın inceliklerini ve boya badananın hangi aylarda yapılması gerektiğini daha detaylı inceleyelim. Kışın bir evi boyarken, odanın ve duvarların sıcaklığını arttırmanız tavsiye edilir. Duvarı kısmen ısıtmak için boyamadan birkaç saat önce boyanacak odaya bir radyatör yerleştirebilirsiniz. Ancak duvar yüzeyine aşırı ısı vermek yanlıştır. Bu nedenle ısıtıcı duvara çok yakın yerleştirilmemelidir. Boyamadan birkaç saat önce radyatörü kapatabilir veya radyatörü alanın ortasına yerleştirebilirsiniz. Ani sıcaklık değişimleri tüm boyalar için sorun teşkil ettiğinden ortamı yavaş ısıtmanız tavsiye edilir. Boyayı çabuk kurutmak için boya yüzeyine çok fazla ısı uygulamamalısınız! Kısacası kışın evin iç duvarlarını boyayabilirsiniz. Ancak kışın dış cephe boyası yapılmaz. Dış cephe boyası için uygun aylar hangi aylardır? konusuna ilerleyen paragraflarımızda değineceğiz.

Kışın Boya Kaç Günde Kurur?

Boyaların uygulama sıcaklıkları ve kuruma süreleri değişiklik gösterebilir. Örneğin; Sentetik ve su bazlı boyaların kuruma süreleri aynı değildir. Su bazlı boyalarda katlar arası bekleme süresi yaz aylarında 2 saate kadar uzayabilir. Ancak kışın bu zaman 5 - 6 saate kadar çıkabilmektedir. Yaz aylarında sentetik veya yağlı boyalarda katlar arası uygulama süresi 12 - 24 saat kadar iken, kış aylarında ise bu süre 48 saate kadar çıkabilmektedir. İster su bazlı ister sentetik boya olsun, ilk kat kurumadan ikinci kat uygulamayın! Boyanın duvara iyi yapışmama riskinden dolayı özellikle kış aylarında astar kullanılmasını tavsiye ederiz. Ortamın ısısı azaldığı sürece kuruma süresi de orantılı olarak artar. Su bazlı ve sentetik boyalar için uygulama sıcaklıkları ambalaj üzerinde belirtilmiştir. Bu sıcaklıklar üreticiye bağlı olarak değişebilir.

Kışın Ev Boyanır mı?

Boya Yapılırken Cam Açılır mı?

Solvent boya ile su bazlı boya karıştırıldığı takdirde pencereler açılmalı ve ortam havalandırılmalıdır. Solventli olan boyaları karıştırma sırasındaki asıl amaç tinerin keskin kokusunu azaltarak kuruma süresini kısaltmaktır. Su bazlı boyalarda amaç boyayı daha kısa sürede kurutmaktır. Kışın boya yapılırken ev havalandırılmalı mıdır sorusunun cevabı ise evet havalandırılmalıdır çünkü çabuk kuruması ve kokunun dağılımı açısından önemlidir. İlkbahar mevsiminde yapılan bir boya işlemi sırasında, sıcak hava nedeniyle tüm camların uzun süre açık bırakılması, iç cephe boya kokusunun kolayca giderilmesini, boya ve badana kokusunun kısa sürede evden çıkmasını sağlayacaktır.

Kışın Yağlı Boya Yapılır mı? Yağlı Boyanın Kuruma Süresi Nedir?

Yağlı boyanın bilinen diğer bir adı sentetik boyadır. Parlak, yarı mat ve mat olmak üzere üç çeşidi vardır. Evleri boyamak için kullanılan yarı matlardır. Parlak vernik ağırlıklı olarak demir üzerine boyamak için kullanılırken mat vernik daha çok dekoratif amaçlı kullanılır. Boyanın kuruması veya kurumaması sorunu, sentetik (yağ bazlı) boyalarda özel bir sorundur. Yapısındaki solventin (seyreltici) buharlaşma süresi su bazlı boyalara göre daha uzundur. Sentetik boya birkaç saat içinde dokunulduğunda kurumasına rağmen; Katlar arasında 24 saat bekleyiniz. Yağlı boya (sentetik boya), soğuk ortamdan dolayı kuruması uzun zaman alır. Bu sebeple uygulama etiket bilgilerine göre yapılmalıdır. Yağlı boya kurumasına rağmen; Kokular birkaç gün hatta haftalarca ortamdan tamamen uzaklaştırılamayabilir. Ayrıca sentetik boyalarda inceltici olarak kullanılan sentetik tiner yerine kerosen veya selüloz tiner gibi çözücüler kullanılmamalıdır. Bu solventler boyanın bağlayıcı yapısını bozar ve geç kuruma problemlerinin yanı sıra pek çok probleme sebebiyet verir. Kısacası yağlı boyalar özellikle kış ayları için uygun değildir.

Boya (Badana) Hangi Aylarda Yapılır?

Boya (badana) için belirli bir mevsimin olması konusunda çok tartıştıktan sonra, işlemin belirli bir zamanda yapılan değil, gerekli durumlarda kar yağdığında bile yapılabileceği sonucuna vardık.. Pek çok boya ve badana ustasının katıldığı anketlerde, aylar bahar olmasına rağmen boyamanın, muhtemelen diğer mevsimlerde badana yapılmasından daha verimli olacağını tavsiye edildiğini belirtmekte fayda var. Normal boya fırçası yapım süresi; yaz ayı veya yaz giriş ayı. Ancak yukarıda da belirttiğimiz gibi gerekirse kış aylarında boya badana yapacak alanı ısıtabilirsiniz. Çok soğuk ve sıcak havalarda uygulanan boya badana istenildiği kadar çabuk kurumaz, çünkü sıcak mevsimde boya kokusu evden istenildiği kadar çabuk çıkmaz ve süreç yavaşlar. Mevsimsel farklılıklar ve bölgesel sıcaklıklar ilden ile değiştiğinden boyama aylarını kesin olarak söylemek zordur. Ancak Nisan ve Mayıs aylarında boya sezonunun yavaş yavaş başladığı söylenebilir.

Kışın Ev Boyanır mı?

Ev Kaç Yılda Bir Boyanır?

Konutların dış ya da cepheleri güneşten rengi solabilir ve yağmur, kar gibi yıpratıcı koşullar nedeniyle kısa sürelerde aşınabilir. Bu nedenle boyama sıklığı yaşadığınız coğrafyaya ve evin konumuna göre değişiklik göstermektedir. Örneğin yazın ve kışın çok güneş alan veya güneye bakan bir eviniz varsa evin dış cephe boyasını çok yıpratacaktır. Ya da çok yağış alan Karadeniz bölgesinde olanlar dış cephe boyasını daha kısa sürede yenilemek isteyeceklerdir

İç Cephe Boyası Kaç Yılda Bir Yapılır?

İç cephe boyası ortalama 5 veya 6 yıl dayanabilmektedir. Ancak duvarın temizlenmemesi veya bakımının yapılmaması nedeniyle bu süre kısalabilir. Yanlış yapılan uygulamalar veya standart dışı boya kullanımı bu aşamayı olumsuz etkileyecektir. Duvarların zaman zaman temizlenmesi veya kaliteli bir astar atılarak boyanması, boya sıklığının azaltılması kadar önemlidir. Geçen zamanın uzunluğunu veya kısalığını belirleyen bir diğer faktör de boyanın kalitesidir. 50 yıllık Kalekim garantisi ile üretilen Bi'Boya, kolay leke çıkarma özelliği ile boyanın solmasını veya soyulmasını engeller. Ayrıca, iyileştirilmiş hava kalitesine ve içeride oluşan nemin giderilmesine katkıda bulunan özelliklerle uzun süreli performans sağlar. Boya kalitesinin yanı sıra duvara uygun boya seçimine de dikkat edilmelidir. Nemli veya küflü duvarları boyamayı planlıyorsanız, bu duruma uygun küflenmeyen bir boya seçmelisiniz. Aksi takdirde kalıp boyayı geçecek ya da boya şişerken dökülecektir. Bu, 2 ila 3 yıl süresince yenilemenizi gerektirir.

Duvar Boyası Kaç Yıl Dayanır?

Ortalama dış cephe boyası 3 veya 4 yılda canlılığını kaybeder, dış cephe boyasında kısmi çatlaklar veya dökülmeler oluşmaya başlar. Boyanın ömrünü uzatmak ve düzgün bir dış cepheye sahip olmak için dış cephe boyasını ilkbaharda yenilemelisiniz, yani güneşli veya yağışlı aylarda daha az etkili olacaktır.

Sıcak Havada Boya Yapılır mı?

Çok sıcak havalarda boya uygulamanın dezavantajları nelerdir? Boyacı boyayı çok sıcak havalarda uygularsa, yapıştırmadan önce boya yüzeye tam olarak işlemeden kurur. Bu, boyanın gelecekte soyulmasına ve kabarmasına neden olur. Çok sıcak havalarda uygulanan boya her zaman sorun çıkarır. Yüzey güneşe maruz bırakılarak boyama yapılabilir. Güneş ışınları kuvvetli iken boyama yapılırsa aşırı ışıktan zemindeki tablonun örtülü olup olmadığını anlamak mümkün değildir. Neden doğrudan güneş ışığı altında boyamamalısınız? Bu, boyanın gelecekte soyulmasına ve kabarmasına neden olur. Boyama ve badana için net bir mevsim konusunda yapılan pek çok araştırma nihayetinde, bu uygulamanın belirli bir süre diliminde yürütülen bir işlem olmadığı, gereken durumlarda kar yağdığında bile yapılabileceği sonucuna varılmıştır.

Diğer Yazılara Göz At
Renklerin Gücü: Ev Dekorasyonundaki Uyumlu Renkler
İç Cephe Boyası Renkleri Nelerdir?
Duvar Boyamada Karşıtlıklar: Kontrast Renkler ve Etkileri

Toast Message