Diğer sonuçları görmek için yukarıya kaydırabilirsin.
Kaç çeşit vernik vardır?
PAYLAŞ
Facebook İnstagram

Kaç çeşit vernik vardır?

Yayınlanma tarihi: 12.05.2023

Günümüzde, çeşitli farklı amaçlara hizmet etmek için oluşturulmuş birçok farklı vernik türü vardır. Bu yeni vernikler oluşturma işlemi, basitçe bir verniğe giren reçine, solvent ve yağ bileşenlerinin yanı sıra karışımda bulunan bileşenlerin oranının manipüle edilmesiyle yapılır. Burada en yaygın vernik türleri listelenmiştir, lütfen okumaya devam edin. 1. Alkyd verniği 2. Bitümlü vernik 3. Epoksi vernik 4. Alkollü vernik 5. Nitroselüloz vernik 6. Alkid-üretan vernik 7. Akrilik vernik 8. Yağlı vernik 9. Su bazlı vernik

Vernik nedir, nasıl kullanılır?

Vernik, ahşaba uygulandığında yarı saydam, son derece koruyucu bir kaplama oluşturan, belirli reçineler, yağlar ve çözücülerden oluşan, asırlık, yavaş kuruyan bir dolgu macunudur. "Vernik" kelimesi genellikle poliüretan, cila dahil olmak üzere her tür ahşap kaplama için genel bir terim olarak kullanılır, ancak teknik olarak reçinelerin, yağların ve çözücülerin belirli bir kombinasyonunu ifade eder. Çeşitli parlaklık ve tonlarda renklendirilmiş versiyonları satın alabilmenize rağmen, vernik sert, parlak ve şeffaf bir film halinde sertleşir. Ana amacı, ahşabın kendine özgü damarlarını ve doğal güzelliğini gösterirken ahşap ürünleri mühürlemek ve korumaktır. Aşağıdaki adımlar, düz bir ahşap yüzeyi alkid vernik kullanarak cilalama sürecini ana hatlarıyla açıklayacaktır. Bu adımlar, cilalamak istediğiniz öğeye ve seçtiğiniz cila türüne bağlı olarak değişecektir.

1.Ahşap Yüzeyi ve Çalışma Alanını Hazırlayın

Pürüzsüz olana kadar zımparalayarak ve yapışkan bir bezle tüm tozu alarak ahşap yüzeyi hazırlayın. Ek olarak, ıslak verniğinizde toz, kir veya kalıntı kalmadığından emin olmak için çalışma alanınızdaki tüm tozu temizleyin.

2. Verniği İnceltin

Genel olarak ilk kat verniğin inceltilmesi halinde daha kolay sürülür. Bu, yüzeyde kabarcıkların ve akmaların önlenmesine yardımcı olacaktır. Verniği inceltmek için, tek kullanımlık temiz bir kaba biraz vernik dökün, ardından solüsyonun yaklaşık yüzde 20'si tinerden oluşana kadar mineral ispirto ekleyin. İyice birleştirilene kadar dikkatlice karıştırın.

Kaç çeşit vernik vardır?

3. Verniği Uygulayın

Doğal kıllı bir fırça kullanarak, ahşabın yüzeyine inceltilmiş vernik tabakası uygulayın. Önce damara karşı fırçalayın, ardından damarla fırçalayarak takip edin. Yeniden kaplama için verniğin özelliklerine göre kurumasını bekleyin.

4. Kum verniği

Vernik, ikinci bir kat için yeterince uzun süre kuruduktan sonra (mükemmel kuruma koşullarında tipik olarak yaklaşık 18 saat), 220-kumlu zımpara kâğıdı kullanarak zımparalayın ve ardından tüm tozu tamamen temizleyin.

5.İkinci Kat Vernik Uygulayın

İnceltilmiş vernik ile yüzey kaplandığına göre ikinci katın uygulanması çok daha kolay olacaktır. Bu, verniği seyreltmeden bırakabileceğiniz anlamına gelir. İlk katı yaptığınız gibi ikinci katı da fırçalayın, ardından kurumaya bırakın. Vernik kaplamanın dayanıklılığını ve uzun ömürlülüğünü garanti eden şeyler olduğundan, her zaman üreticinin kuruma sürelerine çok dikkat edin. Güneşe maruz kalma, aşırı sıcaklıklar ve yüksek veya düşük nem, cila üzerinde uzun vadeli ciddi etkilere neden olabilir.

Ahşap için hangi vernik kullanılır?

Vernik, ahşabı büzülmeden, genleşmeden, aşınmadan ve lif erozyonundan korur ve mantar, bakteri, böcek gibi canlı organizmaların zararlı etkilerinden ahşabın korunmasını gerekli kılar. Verniğin özellikleri ahşabı koruma ve ömrünü uzatma açısından dış etkenlere karşı direnç kazandırır, ahşaba renk verir, gözeneklerini belirginleştirir ve ahşaba estetik bir görünüm kazandırır. Vernik, boyalı yüzeyi atmosferik etkenlerden korur ve yüzeyin temizlenmesini kolaylaştırır. Vernik, ahşaptan yapılmış eşyaları korumanın en etkili yollarından biridir. Hangi tür verniği kullanacağınıza karar vermeden önce, çalışacağınız ahşabın türünü ve nerede kullanacağınızı göz önünde bulundurmanız gerekir. Kalın sır vernik: Dolap, sehpa, masa ve kapı gibi darbeye maruz kalabilecek yüzeylerde kullanabilirsiniz. Sprey vernik: Ahşap, doğal taş vb. tüm yüzeylerde kullanıma uygun dış etken ve suya karşı korumayı amaçlayan akrilik esaslı verniktir. Yat vernik: Binaların iç ve dış ahşap kısımlarında, deniz taşıtlarının ahşap bölümlerinde, mobilyalarda, kapı ve pencere doğramalarında kullanılır. Kullanım sırasında sararma yapmaz, neme ve suya dayanıklıdır. Alkid vernik: Kaliteli alkid reçinesinden tasarlanmış şeffaf bir ahşap verniğidir. Güneş ışığına, suya ve sıcaklık değişimlerine karşı iyi koruma sağlayan iç ve dış mekân ahşap uygulamaları için iyidir. Ahşabın dokusunu ve rengini güzelleştirir.

Mat Vernik ve Parlak Vernik Kullanım Alanları

Mat vernik: Akrilik çalışmanızı şeffaf, mat, nefes alabilen, kalıcı ve UV hasarına karşı koruyan bir katmanla korumanıza ve mühürlemenize yarar. • Mat bir yüzey ekler, kir oluşumunu korur ve durdurur. • Parlaklığı ve renk doygunluğunu artırır • Yüzey dayanıklılığını artırır. • Renkleri UV ışığı hasarından korur • Nem, ısı ve UV'nin neden olduğu renk bozulmasına, sararma ve buğulanmaya karşı dayanıklıdır • İç ve dış mekân kullanımı için tasarlanmıştır. Parlak vernik: Akrilik çalışmanızı, nefes alabilen, kalıcı ve UV hasarına karşı koruyan şeffaf, çok parlak bir akrilik katmanla kaplamaya yarar. • Parlaklığı ve renk doygunluğunu artırır. • Yüzey parlaklığını ayarlar ve birleştirir • Yüzey dayanıklılığını artırır. Nakliye veya sergileme sırasında idealdir. • Renkleri UV ışığı hasarından korur • Nem, ısı ve UV'nin neden olduğu renk bozulmasına, sararma ve buğulanmaya karşı dayanıklıdır. • Alt tabakaya bağlı olarak, yüzey neminin geçmesine ve nefes almasına izin verir. • Mükemmel tesviye özelliklerine sahiptir, fırça izlerini tutmaz. • İç veya dış mekanların kullanımı için tasarlanmıştır.

Kaç çeşit vernik vardır?

Sır vernik ne demek?

Açık renk katmanlar arasına rengin eklendiği bir kaplama tekniğine sır vernik denir. Gözenekleri koyulaştırmak, ahşabın rengini ayarlamak, renk eşitlemek ve yeni bir projeye antika görünüm kazandırmak için kullanılabilir.

Su bazlı vernik ne demek?

Son zamanlarda su bazlı vernikler oldukça popüler hale geldi. Bunun birincil sebebi sadece daha sağlıklı olmaları değil, aynı zamanda doğa dostu olmalarıdır. Su bazlı vernik genellikle akrilik reçine veya akrilik üretandan yapılır. Daha hızlı kurur ve daha az kokar. "Su bazlı” olduğu için bu tip verniklerin geleneksel solvent bazlı vernikler kadar etkili olmadığını düşünmeyin. Su bazlı vernikler de bir o kadar etkilidir. Geleneksel vernikte olduğu gibi, uygulandığı yüzey üzerinde benzer bir koruyucu parlaklık oluşturur. Ahşabın doğal görünümünü ve verdiği hissi daha iyi korumak istiyorsanız su bazlı vernik en uygunudur. Kuruduktan sonra tamamen su geçirmez hale gelir ve çizilmelere karşı korur. Su bazlı vernik temiz, doğal bir görünüm sağlar. Bileşeni uygulamak için kullanılan tüm aletler musluk suyunda temiz yıkanabilir. Su bazlı vernik, yağ bazlı cilaya göre çok daha hızlı kurur. Bir saat içinde kurur ve iki saat içinde ikinci katı uygulayabilirsiniz. Su bazlı vernik çok daha hızlı kuruduğu için uygulandığında daha fazla özen ister. Ancak uygulama sonrasında verniği bozma endişesi duymadan uygulama yapılan yüzeye daha kısa sürede dokunabilirsiniz. Akrilik vernik ne demek? Akrilik vernikler, çabuk kuruyan, toksik olmayan, ultraviyole ışınlarına karşı direnci genellikle iyi olan su bazlı verniklerdir. Bu nedenle güneş ışığına maruz kalan yüzeylerde olduğu gibi dış mekanlarda da kullanılabilirler. Ahşap dışındaki malzemelerde kullanılabilirler, bu nedenle diğer verniklere göre çok yönlüdürler. Oldukça şeffaftırlar ve diğer cila türleri gibi ahşaba nüfuz etme eğiliminde değillerdir. Su bazlı oldukları için su ile temizleyebilirsiniz, bu da onları kullanıcı dostu yapar, ancak bazen diğer vernikler kadar homojen yayılmazlar. Çoğunlukla parlak, saten ve mat yüzeylerde bulunurlar.

Kaç çeşit vernik vardır?
Diğer Yazılara Göz At
Deneme
Trend Retro Ev Dekorasyon Fikirleri
Bahçe Duvarı Boyama Nasıl Yapılır? Bahçe Duvar Boyama Renkleri

Toast Message