Diğer sonuçları görmek için yukarıya kaydırabilirsin.
Evde Sıva Nasıl Yapılır?
Evde Sıva Nasıl Yapılır?
PAYLAŞ
Facebook İnstagram

Evde Sıva Nasıl Yapılır?

Yayınlanma tarihi: 22.06.2022

Sıva Nedir?

Bu yazımızda sıva nedir, sıva nasıl yapılır sorularına cevap vermeye çalışacağız. Yapının kaba durumu düzeltildiğinde, duvarın güçlendirilmesi için iş bitmeden yapılan uygulamaya sıvama denir. Su, çimento ve kum karışımından oluşur, duvar boyanmadan önce yüzey kaplanmalıdır. Ayrıca sıva ile imalat hatalarını ortadan kaldırabilir ve yüzeylerin daha estetik bir görünüme sahip olmasını sağlayabilirsiniz. Yaygın olarak kullanılan alçı çeşitleri vardır.

Sıva Harcı Nasıl Yapılır?

İki çeşit macun vardır. Alçı esaslı ve harç esaslı macun. Harçtan yapılan macun kaba ve ince sıva olmak üzere ikiye ayrılır. Sulama sırasında da uygulayabilirsiniz. Kaba sıvanın duvarda sabit kalabilmesi için yüzeye bir kat harç serpilir. Sıva işleminde 1 ölçekli çimento ve 3 ölçekli kum kullanılabilir. Kaba sıva için 1 ölçü çimento, 2 ölçü kireç tozu, 9 ölçü kum ve ince sıvada 1 ölçü çimento, 2 ölçü kireç tozu kullanabilirsiniz. Sıva yapılmadan önce yüzey kuru ve temiz olmalıdır. Yüzey iyice tıraş edilir. Beton ise duvarlardaki bitlerin süpürülmesi tavsiye edilir, zeminler ve duvarlar ıslak ise kalaslar hizalanmalıdır. İnce sıva ve kaba sıva iyice kuruduktan sonra yüzey ıslatılır ve uygulanır. Gelecekte olası sıva çatlaklarını önlemek için düz sıva, kaba sıvadan daha kalın veya daha çok olmamalıdır. Devamlı ıslatılmalı ve tırfıl malası ile daireler çizilmelidir. Dekoratif desenli alçı levhalar formülüne göre uygulanır. Tavan sıvasında uzun mastarlar kullanılmaktadır. Duvar örme, tavan, şap gibi projelerde sıva harcı uygulayabilir. Alçı ve yüzey kaplamalarında önemli unsurlar vardır. Bunlar, yüksek elastikiyet, düşük ısıl genleşme, yüksek yapışma, az kılcal su emme, fazla buhar geçirgenliği ve hava şartlarına dayanıklılıktır. Görüldüğü gibi alçı işi dışarıdan kolay bir iş gibi görünse de içinde çok fazla detay ve hassasiyet barındırmaktadır. Evlerimizde, iş yerlerimizde ve tüm mimari yapılarımızda macun son derece önemlidir.

Alçı Sıva Nasıl Yapılır?

Alçı levhalar genellikle önceden paketlenmiş torbalarda bulunur. Tozu kuru olan bir kap içine alarak su ile karıştırın. Bu karışım 2 - 3 dakika boyunca karıştırılmalıdır. ● Duvara uygulanacak macunun kalınlığını kontrol ediniz. 13 mm'yi geçmemelidir ● Sert yüzeye sıva kullanarak sıkıca bastırın. ● Alçı sertleştiği sürece düz bir hal alacaktır. ● Pürüzsüz, mat bir yüzey elde etmek için yüzeyde kademeli mala kullanın. ● Kaplama yüzeyi sık sık neme maruz kalmaktan korunmalıdır. ● Ancak yüzeyin tamamen kuruduğundan emin olduktan sonra boyama işlemine başlanmalıdır. Düzgün uygulama için: Alçı sıva en çok iç duvar sıvalarında kullanılır ve geleneksel çimento sıvalarının yerini alır. Alçının uygulanması geleneksel çimento harcına göre daha kolay ve daha az tecrübeli olmasına rağmen, duvar yüzeyini iyi hazırlamak ve çatlak, talaş vb. olmamasını sağlamak gerekir. Ytong duvar yüzeyleri üstüne alçı esaslı hazır sıvalar oldukça iyi sonuçlar vermektedir. Genellikle tek katman ve seçilecek ürün çeşidine nazaran minimum 5 mm. Ya da 8 mm. kalınlıkta uygulanmalıdır.

Evde Sıva Nasıl Yapılır?

Duvara Alçı ve Hazır Sıva Nasıl Yapılır?

Yüzey hazırlığı: Duvarın yüzeyi fırça aracılığı ile temizlenir. Bu arada gerekli küçük onarımlar yapılır. Pahlı derzlerde derz, derz dolgu macunu ile düzeltilir. Pahsız bağlantılarda, bağlantı, pah boyunca yapıştırılmış bir cam elyafı şeridi ile güçlendirilir. Duvar biraz nemlendirilerek yüzeyin emiciliği azaltılır. Yüzey düzeltme: Önceden karıştırılmış çimento esaslı sıvalar kullanılır. Bu uygulamada kalınlık yaklaşık 5 - 10 mm olmalıdır. Önceden karıştırılmış çimento esaslı macun, üreticinin özelliklerine göre hazırlanmalı ve ardından duvara el ile veya makine ile duvara uygulanmalıdır. Uygulamadan sonra çelik cetvel ile düzeltilmelidir. Sonra bu tabaka ilk 2-3 gün nemli tutulmalıdır.

Tavana Kaba Sıva Nasıl Yapılır?

Fenerli ve fenersiz tavanları sıvamak için iki teknoloji vardır. Deniz fenerleri ile ilgili bu bilgi doğrudur. Daha sonra bir düzlemde tavan yüzeyi elde edilir. Ancak, yükseklikte büyük bir fark olan tavanlar vardır. Tavana 5 cm kalınlığında bir sıva tabakası atmak çok tehlikelidir: düşebilir. Her kattan sonra bir astar ile birden fazla kat uygulasanız bile, bu kadar büyük bir boya katının tutacağının garantisi olmaz. Görünür düşüşler ve parçalanmalar olmamalı ve düzgün, pürüzsüz görünmelidir. Ve farklı açılarda zemine olan mesafenin birkaç santimetre değişeceği gerçeği görsel açıdan belirlenmemelidir. Bu teknoloji ile asıl görev, tavan ve duvarın birleşimini eşitlemektir. Bu çizgi çok net ve düz bir şekilde takip edilmelidir. Tavanı sıvamak için bu teknolojiyi seçerseniz, sıva işlemini merkeze doğru başlatmanız gerekir. Tavanı sıvamak için normal bir çimento-kum harcı veya benzerini ancak kireç ilavesiyle kullanabilirsiniz. Ancak bir seferde küçük bir tabaka uygulanması tavsiye edilir. Bu karışım en ucuz ama son zamanlarda nadiren kullanılan bir karışımdır, bu yüzden düşebilir veya çatlayabilir. Geleneksel harçların yerini daha iyi yapışma ve daha az çatlak içeren polimer esaslı sıvalar almıştır. Dezavantajı yüksek fiyattır. Ancak, son kat soyulduktan sonra tavanı onarmak daha ucuz olmayacaktır. Bu nedenle, hemen modern karışımlardan macun yapmayı tercih ederler. Dikkat! Tavanı önceden su ile iyice nemlendirin ve alçının tabakası kuruyana kadar ortamı havalandırma amacı ile pencereleri açık tutmayın.

Sıva Yapmak İçin Gerekli Olan Malzemeler Nelerdir?

● Derz Malası ● Zımpara Malası ● Süngerli Malası ● Kaleterasit Mala ● Sıvacı Küreği ● Şap Mala ● Sıva Malası ● Tırfıl Mala ● Alçı Mala ● Mantolama Malası ● Kauçuklu Mala ● Marley Malası ● Duvarcı Malası ● Sıva Filesi ● Köşe Malası ● Mermer Malası

Evde Sıva Nasıl Yapılır?

Kalekim Sıva Nasıl Yapılır?

Öncelikle bir tekne ya da kova ayarlanıp içine biraz su eklenir. Daha sonra Kalekim harcı ilave edilir. Bu karışım daha sonra mala veya mikser ile karıştırılır ve bir süre devam edilir. Bundan sonra bir süre daha kalekim eklenir. Gerekirse su eklenir ve tekrar karıştırılır. Kalekim harcı bu şekilde hazırlandıktan sonra inşaat tarağı ile yapıştırılacak alana uygulanır. Kalekim ne işe yarar sorusunu yanıtlayacak olursak; fayans ve seramiklerin dayanıklı ve kaymaz yapıştırılmasında kullanılan yapıştırma harcıdır. Ayrıca kalekim duvar uygulamalarında yapışma sağlar.

Dekoratif Sıva Nasıl Yapılır?

Cephe yüzeyine ince taneli dekoratif sıva veya iri taneli dekoratif sıva uygulandıktan sonra tirfil olarak adlandırılan mala yardımı ile dairesel hareketlerle desen oluşturulur. Dekoratif sıva yapımı sırasında herhangi bir ekleme yapılmaması ve aynı zamanda cephenin yukarıdan aşağıya indirilmesi çok önemlidir. Aksi takdirde cephe tarafında çizgiler ve dalgalar oluşacaktır. Güneşin doğrudan cepheye vurduğu ve çok sıcak günlerde yapılan ürünlerde dalgaların oluştuğu gözlemlenmiştir. Dekoratif sıva öncesi astar uygulaması olduğu gibi dekoratif sıva üzeri boya öncesi astar uygulaması da mevcuttur. Dekoratif sıva birçok farklı kalınlıkta üretilir, dekoratif sıva 0,5 mm'den 3,5 mm'ye kadar çeşitleri vardır. Mm cinsinden kalınlık arttıkça dekoratif sıva içindeki taşın kalınlığı artar. Kullanıma hazır dekoratif kaplama uygulamalarında söve profilleri kendi özel kaplaması olduğundan dekoratif sıva kullanımı gerektirmez. Dış cephe kaplaması yapılırken binaların görünürlüğü de dikkate alınmaktadır. Bu nedenle dekoratif kaplama uygulama yöntemleri tercih edilmektedir.

Kara Sıva Nedir?

Duvarları sıvadan önce kaba sıva yapılmasının pek çok mukavemet katkısı olacaktır. Ham sıva uygulaması; Tuğlalar arasındaki boşlukları doldurarak boşluksuz bir duvar oluşturmamızı sağlar. Bina oturması ve bina hareketi sırasında duvarda oluşabilecek sıvadaki kılcal çatlakları önler. Birçok müteahhit kara sıva uygulamasının binaya gereksiz ağırlık katacağını söylese de, binanın statik projesinde böyle bir uygulama düşünülmüştür. Sıvalı duvarların duvara yapılan dübellerle montajında çok sağlam olduğunu gördük. En azından dış cephelerde sıva yapılması, montalama dübellerinin daha iyi tutulmasını sağlayacaktır. Dış duvarlarda kullanılan bims veya gazbeton malzemeler boşluklu yapıları nedeniyle dübel ile montaja pek uygun değildir. Unutulmamalıdır ki inşaatta ucuz üretim her zaman daha pahalıya mal olacaktır.

Dış Cephe Sıvası Nasıl Yapılır?

İmalatta, sıvanın özelliklerini iyileştirmek için bileşime sentetik bileşenler eklenir. Avantajları: Yangın riskinin olmaması Alçı, herhangi bir binayı yangından koruyacaktır. Bulunabilirlik Kompozisyon fiyatları demokratiktir, çünkü hemen hemen herkes bunları satın alabilir. Çok yönlülük – tuğla, gaz beton, köpük plastik, ve ahşap duvarlar gibi çeşitli zeminlere ve yüzeylere uygulanabilir. Ek bileşenler, ana yapıya ek bir yük bindirmedikleri için kaplamanın ağırlığını azaltır. Sıcaklar fazlayken dayanıklılığını korur.

Diğer Yazılara Göz At
deneme
denemeler
deneme

Toast Message