Diğer sonuçları görmek için yukarıya kaydırabilirsin.
Dekoratif Boya Uygulama Tekniklerine Yakın Bakış
PAYLAŞ
Facebook İnstagram

Dekoratif Boya Uygulama Tekniklerine Yakın Bakış

Yayınlanma tarihi: 29.10.2020

Evinde ya da iş yerinde kendini daha rahat hissedeceğin bir alan yaratmak istediğinde ilk akla gelen şey dekorasyonu değiştirmektir. Farklı mobilyalar, objeler alabilir ya da eşyaların yerini değiştirebilirsin. Ama bazen bunların yeterli olmadığı zamanlar vardır. Böyle bir durumda, duvarlarında istediğin tasarımı yaratmak için dekoratif boya tekniklerini uygulayabilirsin.

Dekoratif boya nedir?

Dekoratif boya, duvarlarda farklı efektler yaratabileceğin, sanki bir duvar kağıdıyla kaplanmış gibi görünmesini sağlayabileceğin boyalardır. Dekoratif boya olarak genelde sedef boya ve İtalyan boyalar kullanılır. Bu boyalarla evinde rahat hissedeceğin ve seni farklı bir havaya sokacak tasarımlar yaratabilirsin. Doğal taş görünümlü, dalgalı, cam parlaklığı gibi görünümler katarak odanın görsel olarak daha geniş görünmesini sağlayabilirsin. Peki hangi teknikleri uygulayabilirsin; haydi göz atalım...

Süngerleme tekniği

Dekoratif boya uygulamalarında ilk akla gelen tekniklerden biri süngerleme tekniğidir. Doğal bir sünger yardımı ile odanın görsel olarak genişlemesine yardımcı olan ışık ve gölge efekti yaratabilirsin. Duvarını düz bir renkte boyadıktan sonra tam olarak kuruduğundan emin olmalısın. Ana rengin farklı bir tonunda dekoratif boyayı sünger yardımıyla kullanarak duvarın üzerinde uygulamaya başlayabilirsin. Bu teknikte sentetik ev tipi süngerler yerine doğal süngerler kullanmayı tercih etmelisin. Doğal süngerin delikli ve düzensiz yapısı duvarında istediğin efekti yaratmanı sağlayacaktır. Kuru süngeri boyanın içine batırdıktan sonra duvarın üzerine basıp çekerek uygulamaya başlayabilirsin. Duvarın tamamına aralık bırakmadan uyguladığında estetik bir görünüm kazandırabilirsin. Duvarında uygulamadan önce tekniği bir karton üzerinde deneyerek pratik yapabilirsin. Süngerleme tekniğini evin bir odasına uygulamak daha etkili olacaktır. Büyük bir odanın geniş duvarına uyguladığında daha güzel bir tasarım yaratabilirsin.

Dekoratif Boya Uygulama Tekniklerine Yakın Bakış

Renk yıkama (kırık yüzey) tekniği

Dekoratif boya uygulamaları arasında renk yıkama ya da diğer adıyla kırık yüzey tekniği de uygulayabilirsin. Duvarlarında retro ve vintage havasının esmesini istiyorsan bu boya tekniğiyle istediğin görünümü yakalayabilirsin. Bu tekniğin uygulamasının kolay olması da büyük bir avantajdır. Duvarın tabanını kontrast yaratacak bir renkle boyadıktan sonra üzerini ince ve şeffaf bir kat boya ile kaplamalısın. Tüylü bir fırça yardımıyla bu ince katı dağıtmaya başlarsın. Bu şekilde pürüzlü bir efekt yaratabilirsin. Renk yıkama tekniği duvarlarda doğal bir yıpranma görüntüsü yaratır.

Dekoratif Boya Uygulama Tekniklerine Yakın Bakış

Rag rolling tekniği

Yaşam alanında modern ve dekoratif bir görünüm elde etmek istiyorsan rag rolling dekoratif boya tekniğini kullanabilirsin. Bunun için duvarın tabanını ana rengine boyayıp kurumasını bekledikten sonra eski bir pamuklu tişört bezi kalın bir ipe benzeyecek şekilde bükmelisin. Boyanın içine batırıp çıkarmalısın. Üzerindeki boyanın damlamaması için iyice sıkmalısın. Bezi duvarın en üstüne ya da en altına yerleştir ve yavaşça dikey olarak yuvarla. Bezin iki ucundan gergin olacak şekilde açman her noktasının duvara aynı baskıyı uygulamasını sağlar. Bir şeridi dikey olarak bitirdikten sonra bezi tekrar boyaya batırıp çıkar ve iyice sık. Aynı şekilde uygulayarak duvarın tamamını bu şekilde bitir. Paçavra yuvarlama tekniği de denen bu boyama tekniği sayesinde duvarlarına ilgi çekici efektler katabilirsin. Uygulandığı mekanı geniş göstermesi ve ışık sağlaması nedeniyle iç tasarımda büyük bir avantaj sağlar. Oturma odaları ve koridorlar için güzel bir dekoratif boya seçeneği sunar. Evinde yeni nesil şıklığa yer açmak için Bi'Boya’nın geniş dekoratif iç cephe boya seçeneklerine göz atabilirsin.

Diğer Yazılara Göz At
Boya
Banyonuzdaki Seramikleri Yenileyin: Seramik Boyama
Boya
Duvar Boyasında Yeşil Tonları Nasıl Kullanılır?
Boya
Kız Çocuk Odalarının Vazgeçilmezi: Lila Rengi Duvar Boyası

Toast Message