Diğer sonuçları görmek için yukarıya kaydırabilirsin.
Dekorasyonda vintage ile retro farkı
PAYLAŞ
Facebook İnstagram

Dekorasyonda vintage ile retro farkı

Yayınlanma tarihi: 26.03.2021

kisi de geçmişe yönelik nostaljiyi temsil eden ve dekorasyon trendleri olarak oldukça popüler olan vintage ile retro bazen karıştırılır, ama bu iki stil kesinlikle aynı değildir.

Dekorasyonda vintage ile retro farkı

Vintage Retro farkını biliyor musunuz?

Genel olarak vintage denince aklına antika kelimesi gelmeli. En az 100 yaşında olması gereken eski eşyalar antika olarak anılır. Vintage ise yine eski ama antika kadar eski olmayan eşyalar için kullanılır, yani 100 yaşından küçük eski eşyalar için vintage kavramını kullanabiliriz. Bazı trend uzmanları gerçek vintage eşyaların en az 50 yaşında olması gerektiğini söyler. Peki vintage kelimesi nereden gelir? Fransızca ‘vendage’ kelimesinin değişmiş bir biçimi olan bu kelime 'mevsiminde toplanan üzümler' anlamına gelir. Kafa karıştırıcı olan şey ise şudur, bazen eski olan öğelerin genellikle retro olarak tanımlandığı görülür ki bu doğru değildir. Retro, özünde geçmişin eğilimlerinden ilham alan ya da geçmişteki bir tarzın, bir eşyanın güncellenmiş, bilinçli olarak modernize edilmiş versiyonudur. Örneğin 1980’lerden kalma giysileri retro olarak tanımlayabiliriz. Retro eşyaların mutlaka eski olması gerekmez, yepyeni de olabilirler ama esinlenilen dönemin tarzında yapılmış olmaları önemlidir.

Dekorasyonda vintage ile retro farkı

Vintage ürün nasıl anlaşılır?

Geçmişe her an özlem duyan bir yapıya sahipsen evinin dekorasyonunda vintage veya retro ürünler kullanabilirsin. Evin için satın alacağın bir mobilyanın, kilimin, aydınlatmanın ya da sanat eserinin vintage mi retro mu olduğunu anlamanın bazı yolları vardır ama bazen de satıcının söylediklerini kabullenmek gerekir. Genel kanı, ‘vintage' olarak tanımlanan bir ürünün üretildiği çağdan bahsetmesi gerektiği üzerinde yoğunlaşır. Yani bir konsola baktığında onun gerçekten 1950’li yıllara ait olduğuna dair bazı göstergeler olmalıdır. Örneğin bazı yerlerinde aşınma, yıpranma, renginde solukluk, yontulmuş boya gibi işaretler o ürünün vintage olduğunu gösterir. Bu kullanılmış eşyaları yenileyebilir ve evinin dekoruna nostaljik bir hava verebilirsin. Vintage bir dekorasyonun güzelliği, her mobilya ve aksesuarın arkasında bir hikayenin olmasıdır ve eski güzel günleri çağrıştırmasıdır. Evinde vintage öğeleri kullanmak istiyorsan bazı noktalara dikkat etmelisin. Çok fazla vintage mobilya ve aksesuar bir müze görüntüsü yaratabilir ve bu da küçük mekanlarda sıkıcı olabilir, en iyisi stilleri karıştırarak kullanmaktır. İkonik eski mobilyalarla, geometrik desenlere, kıvrımlı şekillere sahip aksesuarlar bu stilin olmazsa olmazlarıdır.

Dekorasyonda vintage ile retro farkı

Dekorasyonda retro etkisi

Geçmişteki bir stile gönderme yapan retro tarzı evinde uygulamanın pek çok yolu var. Pek çok markanın eski yıllardaki klasik tasarım ürünlerine modern dokunuşlar katarak ürettikleri sandalyeler, masalar, sehpalar bu tarzı yansıtmak için çok uygun ve aynı zamanda daha bütçe dostu olmalarıyla da cazip. Retro stil 60’lı, 70’li yıllara gönderme yapar. Retro tarzı dekorasyon genellikle parlak renkler, çılgın tasarımlardan oluşur. Retro stili dekorasyon biraz da cesaret gerektirir çünkü bu stilde sıradan ürün yoktur. Bu enerji verici dekorasyon stilinin sen de evine uygulayabilirsin. Yap boz şeklindeki kanepeler, krom ayaklı canlı kırmızı renkte bar tabureleri, retro tarzda bir buzdolabı, vinil plaklar, 70’li yıllarda çok kullanılan valizlerin modernize edilmiş halleri, retro armatürler, geometrik desenli rengarenk duvar kağıtlarını kullanarak evinde retro bir hava yaratabilirsin.

Diğer Yazılara Göz At
Mekan
Deneme
Mekan
Trend Retro Ev Dekorasyon Fikirleri
Mekan
Bahçe Duvarı Boyama Nasıl Yapılır? Bahçe Duvar Boyama Renkleri

Toast Message