Diğer sonuçları görmek için yukarıya kaydırabilirsin.
Boyarken Yapılan Hatalar ve Çözümleri
PAYLAŞ
Facebook İnstagram

Boyarken Yapılan Hatalar ve Çözümleri

Yayınlanma tarihi: 23.11.2022

Boyarken Yapılan Hatalar ve Çözümleri

Hayatınızda hiç duvar boyadınız mı? Eğer boyama işlerinde yeni iseniz bazı hatalar yapmış olmanız içten bile değildir. Bu yazıda 7 acemi boya hatasından nasıl kaçınılacağını açıklıyoruz.

Hata 1: Kirli bir yüzeyi boyamak

Bir yüzey boyamadan önce kusursuz bir şekilde hazırlanmalıdır, yani temiz, pürüzsüz, hatasız. Örneğin kirli bir duvar boyuyorsanız toz, leke, yağ vb. taze boya ile karışacaktır. Sonuç: Siyah işaretler belirir ve katmanlar oluşur. Yüzeyini temiz bir süngerle sildiğinizden ve düzenli olarak duruladığınızdan emin olmalısınız.

Hata 2: Köşeleri temizlemeyi unutmak

Köşeleri temizlemek, güzel yüzeylerle homojen bir işleme elde etmek için önemli bir adımdır. Duvar ve tavan arasında ki o boşluğu doğru boyamak için bir rechampi fırçasına (bir çeşit fırça) ve biraz titizliğe sahip olmalısınız! Daha sonra mükemmel bir sonuç için duvar yüzeyini rulo ile boyayabilirsiniz.

Hata 3: Boyayı doğru miktarda planlamamak

Çizgileri önlemek için yüzeyi tek seferde boyamanız gerekir. Boya eksik olduğu için durursanız, bir sınır çizgisi veya iyileşme izi görülebileceğini hayal edin. Ayrıca mağazalardaki boya stoklarının sınırlı olduğunu unutmayın. Yeterli miktarda boya sağlamazsanız, referansın daha sonra mevcut olmaması mümkündür. Ayrıca hesaplamanızda en az iki kat uygulamayı da hesaba katmayı unutmayın. Bir sorununuz olmaması adına ihtiyacınız olandan daha fazla boya satın almak en iyisidir. Ayrıca daha sonradan duvarda herhangi oluşan lekelere rötuş atmak için elinizde fazladan boya olmasında fayda var.

Hata 4: Düşük kaliteli rulolar veya fırçalar

Uygun fiyatlı rulolar veya fırçaları satın almak caziptir ve bunları yalnızca bir kez kullanabilirsiniz. Evet ama... Birinci sınıf fırçalar veya rulolar genellikle boyayı oluşturan kimyasallara karşı dayanıklı değildir; İlk kullanımdan itibaren köpük parçalanır, kıllar dökülür ve boyanacak yüzeye yapışır. Mükemmel sonuç elde etmek için kaliteli fırça tercih etmelisiniz.

Hata 5: İlk fiyat tablosunu seçmek

Maliyetleri düşürmek için “ilk fiyat” boyalar çok miktarda su ile karıştırılır, bu nedenle daha az örtücülüğe sahiptirler. Birkaç kat uygulamak için daha fazla boyaya ihtiyacınız olacak, sonuç olarak kârlı bir seçim yapmamış olursunuz.

Hata 6: Hava çok sıcakken boyamak

Ortam sıcaklığı, sıvı olduğu için boyanın yapışmasını etkiler; çok soğuksa, asmaz. Çok sıcaksa hava kabarcıkları oluşturur veya çok hızlı kurur, pasajların ve yeniden başlamaların izlerini ortaya çıkarır. Koşullar ideal değilse, felaket riskini alırsınız! Hava 15 ila 20 derece arasındayken boyamayı tercih edin.

Boyarken Yapılan Hatalar ve Çözümleri

Hata 7: Tek Kat Boyanın Etkinliğini Fazla Tahmin Etmek

Tek kat boyaların örtücülük gücü elbette daha fazladır, ancak bir katın yeterli olduğuna inanmak acemi bir hata olur! Optimal bir sonuç elde etmek için genellikle ikinci bir uygulama gereklidir. Aslında ikinci bir uygulama gerektiren tek katlı (daha pahalı) bir boya yerine kaliteli ve klasik bir boyayı tercih etmelisiniz.

Boyaların kabarması

Duvarlarda veya tavanda çirkin kabarcıklar mı oluştu? Bunların genellikle evinizdeki bir nem sorununa veya bir uygulama hatasına bağlı olduğunu biliyor musunuz?

Boyanın kabarmaması için yapılması gerekenler

Kabarcıklar genellikle iç veya dış boya uygulamasındaki beceriksizliğin sonucudur. Bu nedenle, yeni bir kat uygulamadan önceki kuruma süresine uyulmadığında, boya genellikle kabarır. Açık hava ile temas eden son katman daha hızlı kurur ve ilkinden kaçmaya çalışan buhara karşı bir bariyer görevi görür. Aynı fenomen, çok sıcak havalarda boyama yaparken de ortaya çıkabilir. İlk kattan itibaren bir kabarma görebilirsiniz çünkü yüzeydeki boya çok çabuk kurur ve henüz kurumamış olan çekirdekten kaçan solventlere karşı bir bariyer görevi görür. Aynı sorun, çok kalın bir boya tabakası uygulandığında da görülür. Bu nedenle, kabarmaya karşı savaşmak için uygulama sırasında çok dikkatli olmanızı ve kutusunun üzerinde belirtilen talimatlara titizlikle uymanızı tavsiye ederiz.

Boyamadan önce düzeltilmesi gereken nem sorunları

Su buharı boya filmini geçerek kaçmaya çalışır ve kabarcıklar oluşur. Nemin birkaç olası nedeni vardır. Duvar veya boyalı yüzey bazen sürekli olarak ıslanır: sızdıran borular, gözenekli dış kaplama, vb. Boya ayrıca tamamen kuru olmayan bir yüzeye temizlendikten çok kısa süre sonra uygulanmış olabilir. Son olarak, bir kaplanmış tamamen kurumadan kapatılan çatlakların doldurulması, patiska bantları seviyesinde lokalize kabarcıkların ortaya çıkmasına neden olur. Bu nedenle, boyamadan önce nem kaynağı olmadığından emin olmak önemlidir.

Bir boya üzerinde kabarcıklar ortaya çıkarsa ne yapmalı?

Tadilat işlerinizi yapmadan önce sorunun kaynağını belirlemeli ve çözmelisiniz, aksi takdirde yeni kabarcıklar ortaya çıkacaktır. Ardından, astardaki tüm kabarcıkları çıkararak başlayın. İstenmeyen parçaları çıkarmak için bir fırça veya spatula ile kazıyın. Daha sonra tek tip bir destek bulmak için zımparalamak gerekecektir. Hasarın boyutuna bağlı olarak, yeniden boyanacak yüzeyi düzeltmek için ince bir kaplama uygulamanız gerekebilir. Ardından tamamen kurumasını bekleyin, hafifçe zımparalayın ve tozu iyice çıkarın. Bu yenilemenin son adımı, uygun bir astar uygulayın. Son olarak, son kat boyalarınızı uygulayın.

Boyanın akması

Eğimli ve dik yüzeylerde bir defada çok kalın boya uygulanması halinde boyanın akması kaçınılmazdır. Boyayı her tarafa eşit şekilde dağıtmak boyanın akmasını minimum düzeye indirir.

Boyanın Tebeşirlenmesi

Boyanın tebeşirlenmesi UV ışınlarının etkisi altında ince, zayıf yapışan bir toz halinde bileşenlerin bozulmasından oluşan bir değişikliktir. Boyalar için "tebeşirlenme" terimi ve kaplamalar için "tozlanma" terimi kullanılır. Tebeşirlenme, kirlenme ile karıştırılmamalıdır. Aslında, esasen çevre ortamından gelen kirin dış katkısından kaynaklanır. Bu durumda boya filminde herhangi bir bozulma olmaz. Bir kaplamanın tebeşirlenmesi, aşınmasının karakteristiğidir.

Boyama Tebeşirlenmesi nasıl düzeltilir?

Diplerin gözenekliliğini ve kohezyonunu dikkatlice kontrol edin. Unlu zeminler üzerine boyama yaparken, kaplamaların yapışmaması, soyulma ve dökülmeye yol açması gibi önemli bir risk vardır. Uygun basınç altında temizleyin, fırçalayın ve boyamadan önce tamamen kurumasını bekleyin. Toz bazlar üzerine besleyici bir sabitleyici uygulamanız da tebeşirlenmeyi engelleyecektir.

Boyanın Dökülmesi ve Soyulması

Boya birden fazla yerde soyuluyorsa, bunun birkaç olası nedeni olabilir. Yeterince yapışmayan bir boya, çok yüksek nem veya kötü hazırlanmış bir yüzey ile karşılaşabiliriz. Yeterince uygun bir astar kullanılmasına özen gösterilmelidir. Seyreltme de çok fazla olmamalıdır. Daha sonra boya, zamanla yapışmama ve dökülme riski taşır.

Boyarken Yapılan Hatalar ve Çözümleri

Boyama yöntemi

1)Yüzeyleri yapışkan bantla korumayı unutmayın: Boyama yaparken maskeleme bandı şart! Kapı kollarının, pervazların veya pencere çerçevelerinin lekelenmesini önler. Tüm kenarları maskeleme bandıyla kapatın ve yalnızca her şey tamamen kuruduğunda çıkarın. 2)Zemini ve mobilyaları iyi koruyun: Duvarınızı başarılı bir şekilde boyamak için zemini ve mobilyayı korumak esastır. Eski levhaları kullanabilir veya plastik damla levhalar takabilirsiniz. 3)Doğru sırayla boyayın: Bir duvarı başarılı bir şekilde boyamak için her zaman en baştan başlamanız gerekir. Ardından duvarın geri kalanını tamamen aşağı boyayın. 4) Rulo ve fırça seçiminizi iyi yapın: Duvarınızı başarılı bir şekilde boyamak için rulo idealdir çünkü boyanın kapsamını optimize eder ve tek tip bir nihai sonuç sunar. Süpürgeliklerin etrafını ve duvarların köşelerini boyamak için boya fırçası kullanılması gerekir. Bizler inşaat sektörünün her türlü yapı kimyasallarını üreterek sizlere hizmet vermekten gurur duyuyoruz. Sitemiz boyunca, çeşitli tadilatlar ve projeler aracılığıyla ustalarımızın bilgi ve birikimini keşfetmek için blog içeriklerimizi takip etmeyi unutmayın.

Diğer Yazılara Göz At
Deneme
Trend Retro Ev Dekorasyon Fikirleri
Bahçe Duvarı Boyama Nasıl Yapılır? Bahçe Duvar Boyama Renkleri

Toast Message