Diğer sonuçları görmek için yukarıya kaydırabilirsin.
Boyamadan Sonra Vernik Uygulaması Nasıl Yapılır?
PAYLAŞ
Facebook İnstagram

Boyamadan Sonra Vernik Uygulaması Nasıl Yapılır?

Yayınlanma tarihi: 17.12.2020

Vernik, ahşap başta olmak üzere metal veya boyanmış bir yüzeyi iklim şartlarına karşı korumak için kullanılan bir malzemedir. Yağ ya da alkol içinde çözünmüş reçineden oluşur ve yüzeye, çeşidine göre parlak veya mat görünüm verir. Selüloz esaslı vernikler selülozdan elde edilir ve tinerle inceltilir. Çabuk kururlar ve özellikle ahşap için tercih edilirler. Gözenekleri kolayca doldurması ve ağaç ile sıkıca bağlanması kullanımını sayesinde mobilyaların verniklenmesinde kullanılır. Boyanın rengini değiştirmezler.

Bir diğer vernik çeşidi sentetik verniklerdir. Dezavantajları geç kurumalarıdır fakat bu ne kadar dayanıklı olduğunun da bir göstergesidir. Fazla etkiye maruz kalabilecek ortamlarda; teknelerde, nemli ortamlardaki mobilyalarda ve yüksek koruma istenen eşyalarda kullanılır. Sentetik vernik uygulanan malzeme kuruyunca kadar tozsuz bir yerde muhafaza edilmelidir. Profesyonel mobilyacılıkta kullanılan vernik türü de poliüretan verniklerdir. Çözücülere ve kimyasal maddelere dirençlidirler ve darbelere karşı son derece dayanıklıdırlar. Uygulamadan sonraki 2-3 saat içinde vernik kurur ve yaklaşık 15 gün sonra kimyasallara direnç özelliği aktif olur.

Boyamadan Sonra Vernik Uygulaması Nasıl Yapılır?

Vernik uygulamasından önce doğru vernik seçimi için püf noktalar?

Vernik uygulayacağın alan ahşapsa ağacın özelliğine bakmalısın. Eğer ağaç kendiliğinden suya dirençliyse su bazlı vernik daha iyi bir seçenektir. Sekoya, selvi, sedir doğal olarak suya dayanıklı ağaçlardandır. Vernik uygulanacak mobilya veya alan daha önceden işleme tutulmuş mu mutlaka bilinmelidir. İlk olarak yağ bazlı bir vernik uygulandıysa üstüne tekrardan yağ bazlı vernik uygulamak doğru olmaz. Daha iyi tutunması için su bazlı vernikler tercih edilmelidir.

Uygulama yapılacak mobilyanın hangi dış etkilere maruz kalacağını bilmek vernik uygulaması için önemlidir. Dış ortamda hava değişimlerinden etkilenen mobilyalar için yağ bazlı vernikler kaplayıcı bir tabaka oluşturdukları için daha iyi bir seçenek olurlar. İç mekanlardaki mobilyalar için su bazlı vernikler kullanılmalıdır. Kolay temizlenebilirler ve rahatsız edici kokuları yoktur. Her verniğin özelliği farklıdır. Bazıları renk kaybına direnç gösterirler, bazıları yağmur suyuna karşı koruma sağlarlar. Bu yüzden koruma için gereken alanın özellikleri iyi bilinmelidir. Verniğin opaklığı bir diğer husustur. Transparan vernikler altındaki mobilyanın rengini tamamen yansıtırken mat olanlar sağlamlık sunarken ağacın rengini yansıtmaz. Yarı transparan vernikler ise ahşabın rengini ve doğal yapısını yüksek oranda korurlar.

Vernik uygulaması nasıl yapılır?

Doğru verniği aldığından eminsen uygulamaya başlayabilirsin. Öncelikle nemli bir bez ile uygulama yapacağın alanın üzerinde tozu ve kiri temizlemelisin. Ardından kuru bir bez ile yüzeyi kurulamalı ve kuru olduğundan emin olmalısın. Zımpara atlanmaması gereken önemli bir detaydır. Tüm yüzeyi eşit şekilde zımpara kağıdı ile zımparaladıktan sonra çıkan tozları da temizlemelisin. Şimdi sıra vernikleme işleminde! Verniği iyice karıştır. Fırçayı verniğe batırırken çok fazla batırmamalısın. Fırça kıllarının üçte bir yüksekliğinden fazla verniğe batmamalı. Kutu üzerindeki talimatlara göre verniği birkaç kat uygula. Kat sürme işlemi sırasında talimatlarda belirtilen sürelerde beklemen de şart!

Vernik uygulaması işte bu kadar kolay. Önemli olan verniği doğru seçmen. Sararma ve çatlama yapmayan, tüm sert zeminlerde etkili yüksek koruma verniklerinin doğru adresi Bi'Boya'da doğru verniği kolayca temin edebilirsin. Çabuk teslim ve kolay iade seçenekleri ile güvenilir ürünlere ulaşacağın Bi'Boya'yı ziyaret ederek vernik uygulamasında ilk adımı atabilirsin.

Diğer Yazılara Göz At
Boya
Ahşap Kapı Boyası İle Kapı Boyama Nasıl Yapılır
Boya
Modası Geçmeyen Boya Önerisi: Şampanya Rengi Duvar Boyası
Boya
Evinizin Odalarını Zenginleştirin: Derin ve Canlı Renkler

Toast Message