Diğer sonuçları görmek için yukarıya kaydırabilirsin.
Salon dekorasyonunda en çok yapılan 7 hata
PAYLAŞ
Facebook İnstagram

Salon dekorasyonunda en çok yapılan 7 hata

Yayınlanma tarihi: 13.03.2020

Salonlar genellikle evimizde en çok zaman geçirdiğimiz odalar. İçinde fazlaca vakit geçirdiğimiz, en  sevdiklerimizi, en özel misafirlerimizi ağırladığımız salonların rahatlığı kadar tarzımızı doğru ve etkili bir biçimde yansıtabilmesi de önemli. Klasik, modern, bohem, pop art, rustik, minimalist, gotik, İskandinav tarzı ve daha nice farklı şekillerde dekore edebileceğin salonunda doğru renkleri doğru mobilyalar ve aksesuarlarla tamamladığında hayallerini süsleyen salonuna kavuşman an meselesi. Şimdi salon dekorasyonu nasıl yapılır, salon dekore ederken neler yapılmalı, neler yapılmamalı haydi bu konuları hatalar üzerinden ayrıntılarıyla ele alalım.

1.Bir tarz belirlememek

Ne olursa olsun herhangi bir işe başlarken belirli bir taslak üzerinden konuyu ele almak yapacağın işi büyük oranda kolaylaştırır. Aklında neler yapıp neler yapmayacağın en baştan belirir, seçimlerini ve kararlarını daha doğru alabilirsin. Aynısı salon dekorasyonu için de geçerli. Dekorasyon işine başlamadan önce küçük bir araştırma yapıp hangi tarzı istediğine kesin olarak karar verirsen hem işin çok kolaylaşır hem de alışverişinde nokta atışı tercihler yapabilirsin. Bu da sana zamandan ve harcamalardan kazanç sağlarken olası hataların da önüne geçilmiş olur. Örneğin mobilyalarını takım olarak almak yerine aynı tarzda farklı parçaları birleştirerek sıkıcılığın önüne geçebilirsin. Oturma grubunu tamamen aynı parçalardan oluşturmak yerine farklı desende bir berjerle tarzını tamamlayabilirsin.

2.Odanın boyutuna uygun olmayan mobilya seçimi

Salon dekorasyonu konusunda belki de en çok yapılan hatalardan biri de odanın boyutuna uygun mobilya seçmemek. Günümüzde daha sık rastladığımız durum küçük salonları daracık yapan büyük ve çok yer kaplayan mobilyalar. Küçük bir salonun varsa daha az yer kaplayan oturma grupları tercih etmelisin. Geri kalan mobilyaları da çok kaba olmayan modellerden seçebilirsin. Örneğin oturma grubunu koyduktan sonra ortada fazlaca bir boşluk kalmıyorsa oraya büyük ve hantal bir orta sehpa koymak yerine yuvarlak, daha küçük, şık bir orta sehpa koymayı düşünebilirsin bu sayede orta kısımda daha ferah bir alan kalır. Yine küçük bir salonda bir duvarı boydan boya kaplayan devasa tv üniteleri kullanmak da odanın bütün odak noktasını oraya çeker ve dikkat çekmesini istediğin diğer detaylar görünmez olabilir. Küçük salon dekorasyonu için işlevselliğiyle ön plana çıkan mobilyalar kullanmayı düşünebilirsin. Son dönemde oldukça revaçta olan minimalist dekorasyonu da salonuna yansıtabilirsin. Benzer durum büyük salon dekorasyonu için de geçerli elbette. Büyük salonlara alınan küçük veya az sayıda eşya, bomboş kalan duvarlar salonun geri kalanında boşluk hissi yaratır ve salon dekorasyonu göze hitap etmez.

3.Yanlış veya eksik aydınlatma

Doğru aydınlatma da yine salon dekorasyonu için olmazsa olmazlardan. Yeterli olmayan aydınlatma hem göz hem de ruh sağlığın üzerinde olumsuz etkilere sebep olur. Öncelikle işe pencere önünde ışığı kapatan mobilyan olmadığından emin olarak başlayabilirsin. Bu sayede gün içerisinde salonunu doğal ışıktan mahrum etmemiş olursun. Gün sonunda ise göz yormayan aydınlatmalar seçebilirsin. Bu durumda ışığın bütün salona homojen bir şekilde dağıldığından emin olmalısın. Yetersiz aydınlatma hem gözlerini yorar hem de odayı daha basık gösterir. Avizenin yanı sıra spot ışıklarla veya apliklerle aydınlatmayı destekleyebilir, köşelere lambader kullanarak tarzını konuşturabilirsin.

4.Gereksiz veya yetersiz aksesuar kullanmak

Aksesuarlar kuşkusuz bir odanın estetiğini öne çıkaran detaylar. Ancak bu durum güzel bir salon dekorasyonu için illa ki çok fazla sayıda aksesuar kullanmak gerektiği anlamına gelmez. Belirlediğin tarzına göre seçeceğin küçük ve yerinde dokunuşlar odana bambaşka bir hava katabileceği gibi çok sayıda, karışık ve farklı tarzları bir arada içeren ögeler de aynı şekilde karmaşık ve göz yorucu bir görüntüye sebep olurlar. Özellikle küçük alanlarda fazla mobilya kullanımı gibi fazla aksesuar kullanımı da yanlış bir tercih olacaktır.

5.Yanlış perde veya halı seçimi

Perdeler ve halılar salon dekorasyonu için hayati öneme sahip detaylar. Özellikle halı seçimi o kadar önemli ki salonunu bir anda vezir de edebilir rezil de. Bu sebeple öncelikle plan aşamasındayken ne tür bir halı istediğini belirlemende fayda var. Çünkü halı, mobilya ve duvarlar arasındaki uyum çok önemli. Mesela halını star parça olarak belirlediysen mobilyalar ve duvarlar daha az kendini göstermeli. Mobilyalarını renkli veya desenli seçtiysen kullanacağın halıyı daha sade tutmalısın. Küçük salonlarda daha aydınlık renkler seçmekte de yine fayda var. Özellikle büyükçe ve koyu tonlardaki bir halı odanı olduğundan daha basık ve karanlık gösterecektir. Perdelerde de en başta belirlediğin tema üzerinden hareket etmelisin. Hangi renklerin odanda baskın olmasını istiyorsan özellikle fon perdelerde kullanacağın renkler salon dekorasyonu için istediğin havayı yakalamana çok yardımcı olacaklar. Perde seçiminde alakasız renkler kullanmak veya odada çok fazla kullanılan renkten perdede de kullanmak boğucu ve göz yoran bir görüntüye sebep olacaktır.

6.Fazla simetri veya çok fazla asimetrik ögeleri bir arada kullanmak

Oturma grubunu köşelere yerleştirdin. Tam ortaya köşeli bir orta sehpa, tam karşına da dev bir TV ünitesi yerleştirdin. Belki duvarlara da aynı hizalarda tablolar asılı. Ne kadar sıkıcı bir görüntü değil mi? Birkaç küçük dokunuşla salonunu bu sıkıcı havadan kurtarabilirsin. Belki orta sehpasının altına çapraz bir halı koyabilir, belki de asimetrik şekillerde sehpalar kullanabilir veya çerçeve, raf gibi aksesuarları değişik şekillerde duvara asarak odana bir anda farklı bir soluk kazandırabilirsin. Asimetriyi çok abartmak da karmakarışık bir görüntüye sebep olabilir, dikkat etmelisin.

7.Yalınlığı abartmak

Sadelik elbette ki çok hoş. Fazla göz yormayan, ferah, elegant bir tasarımı salon dekorasyonu için tercih edebilirsin. Ancak sadeliği çok abartmak, birbirine çok yakın renkleri veya sürekli soluk renkleri kullanmak da tarzını görünmez yapabilir. Böyle bir tercihin varsa aksesuarlarında, belki fon perdelerde veya kırlentlerde farklı desenler ya da renkler kullanarak odana hoş bir hava katabilirsin. İstediğin bir duvara çeşit çeşit boylardaki taşlarla şekil verebilir veya straforla kaplayabilirsin.

Diğer Yazılara Göz At
Mekan
Deneme
Mekan
Trend Retro Ev Dekorasyon Fikirleri
Mekan
Bahçe Duvarı Boyama Nasıl Yapılır? Bahçe Duvar Boyama Renkleri

Toast Message