Diğer sonuçları görmek için yukarıya kaydırabilirsin.
Küçük bir bahçeyi daha çekici hale getirmenin 6 yolu
PAYLAŞ
Facebook İnstagram

Küçük bir bahçeyi daha çekici hale getirmenin 6 yolu

Yayınlanma tarihi: 28.09.2020

Büyük bir şehirde yaşıyorsan kendine ait ufak da olsa bir bahçenin olması önemlidir. En az bir sandalye için yeterli alanın varsa bu seni günün stresinden kurtaracak ve rahatlamana yardımcı olacaktır. Küçük bir bahçeyi çeşitli bitki ve dinlenme alanlarıyla renklendirebilirsin. Evine ait küçük bir bahçenin olması evine de ekstra değer katmaktadır.Bahçenin büyüklüğü ne olursa olsun mütevazi balkon ya da bahçeni küçük dokunuşlarla saklı bir cennete çevirebilirsin. Alanının küçük olması maliyetlerinizi de düşürecektir. Örneğin; bir Zen Bahçesi oluşturmak istersen bunun maliyeti büyük alanlara göre çok daha uygun olacaktır. Ayrıca, günümüzde hayatın yoğunluğu arasında büyük bir bahçeye zaman ayıramayabilirsin. Bu yüzden küçük bir bahçenin bakımını yapmanız için daha az zaman ve çaba harcarsın. Küçük bahçelere muhteşem bir görünüm kazandırmak için 6 ipucunu senin için derledik.

1. Üç Kuralı – Tasarımı Sadeleştir

Her zaman üç kuralına bağlı kal. Bu tasarım hilesi küçük kompakt bahçeler için mükemmeldir ve sahip olduğun alanı en iyi şekilde kullanmana yardımcı olur. Sonuçta, alanımız kısıtlı olduğu için daha fazla malzeme koyarak küçük bahçemizi boğucu bir hale getirmek istemeyiz. Üç kuralını kullandığın malzemeler, saksılar ve renk paletine kadar her şeye uygulayabilirsin. Örneğin, çakıl, taş ve çim gibi üç tür zemine sadık kalarak bahçe tasarımına minimalist bir yaklaşım getirebilirsin. Sanatsal bir yorum katmak istiyorsan; bir duvara dizilmiş üç aynı tür bitki saksısına sahip olmayı deneyebilirsin. Her zaman klasik nötr tonları tercih etmeni de ayrıca öneririz.

2. Bahçen İçeriden Nasıl Görünüyor?

Fikirlerini oluşturmaya başlamadan önce, pencereden dışarı bakmak için bir dakikanı ayır. Eğer ılıman bir iklim bölgesinde yaşıyorsan, muhtemelen iç mekanda bahçene bakmaktan çok daha fazla zaman geçirebilirsin. Bu nedenle bahçende şemsiye, tente gibi güneş kesicilerin olması senin gibi keyfini düşünen bir bahçe sahibi için olmazsa olmazlardandır. Bu nedenle, içeriden ne görmek istediğini düşünmek için zaman ayır. Bu, bahçe mobilyalarını nereye koyacağına, bitki saksılarını kurmana ve aydınlatmayı asmana yardımcı olacak. Örneğin, pencerenin yanına büyük bitkiler koymanın bir anlamı yoktur, çünkü bu kış aylarında içeriye yansıyacak ışığını kesecektir.

3. Dikey Dikim ile Alan Kazan

Dikey dikim, bitki ve çiçekleri bahçenin duvarına dikey şekilde raflara monte ederek yerleştirmek anlamına gelir. Bu son derece alan avantajı sağlayan bir yöntemdir. Dikey bahçeler, sadece iyi görünmekle kalmaz, aynı zamanda çevre dostu ve bakımı kolaydır. Bu durum çok küçük alanları bile efektif kullanabileceğini gösterir. Dekoratif bitkiler veya yenilebilir çiçekler ve otlar seçersen, dikey bir bahçe sana çarpıcı bir görsel deneyim sağlayacaktır. Dikey dikimin bir diğer avantajı da hangi sırada, hangi çiçeklerin olduğunu bilerek çiçeklerinin gelişimini ve bakımını daha rahat takip edebilmen olacaktır.

4. Işıksız Bahçe Olmaz

Küçük bir bahçeyi aydınlatmak büyük bir bahçeyi aydınlatmaktan daha kolaydır. Bu, bahçeni bambaşka bir alana çevirebilir. Esnek bir seçeneğin olsun istersen güneş enerjisiyle çalışan ışıklandırmalar kullanabilirsin. Bu ışıklar, hem bitkileri hem duvarları şahane bir şekilde aydınlatır. Elbette bu seçimleri yaparken kullanacağın ışığın rengi de çok önemli. Masmavi bir ışık seçerek bahçeni Çiçek Abbas’in minibüsüne çevirmeni istemeyiz. Daha loş ve sakinlik katacak sarı tonlarını tercih etmelisin.

5. Aynalar… Aynalar…

Bilinenin aksine aynalar sadece banyolar ve koridorlarda kullanılmaz. Aynı zamanda bahçelere de mükemmel bir dekorasyon etkisi sunarlar. Alanın sınırlı olacağı için bahçenin köşelerinde kullanacağın aynalar küçük bahçeni daha geniş ve ferah gösterecektir. Bahçende kahve keyfi yaparken kendine kaçamak bakışlar atmayı da unutma!

6. Farklı Alanlar Yarat

Küçük bahçende farklı alanlar yaratmak bahçenden daha fazla yararlanmana yardımcı olur. Farklı konseptlerde ilgi çekici alanlar yaratman bahçeni daha eşsiz yapar. Örneğin, masa ve sandalyelerinin olduğu alana ufak bir halı döşemek farklı bir alan oluşturacaktır. Bir başka örnek istersen; klasik bir masa yerine kullanabileceğin özenle cilalanıp boyanmış eski fıçılar bahçenin havasını bir anda değiştirecektir.Şık, modern ve tarzını yansıtacak iç cephe duvar, ahşap ve kapı boyası renkleri için biboya.com.tr‘ yi ziyaret edebilirsin.

Diğer Yazılara Göz At
Mekan
Deneme
Mekan
Trend Retro Ev Dekorasyon Fikirleri
Mekan
Bahçe Duvarı Boyama Nasıl Yapılır? Bahçe Duvar Boyama Renkleri

Toast Message