Diğer sonuçları görmek için yukarıya kaydırabilirsin.
0-3 yaş çocuk odası dekorasyonu nasıl olmalı?
PAYLAŞ
Facebook İnstagram

0-3 yaş çocuk odası dekorasyonu nasıl olmalı?

Yayınlanma tarihi: 13.03.2020

Evinin her köşesi şüphesiz ki senin için çok özel. Yalnız evinin bir odası var ki adının geçmesi bile içini kıpır kıpır ediyor olmalı. Tabii ki söz konusu çocuk odası. Belki daha dünyaya gelmedi ya da henüz daha küçücük nur topu yavrun. Hiç fark etmez, odasını ona hazır hale getirmek, keyifli zaman geçirebilmesi ve uyku zamanını iple çekmesini sağlamak için can atıyor olmalısın. Bu yazımızda ufkunu aydınlatacak, içini açacak ve tercihlerini yaparken sana ilham verecek çocuk odası dekorasyonu fikirleri edinebilirsin.

0-3 yaş için önce güvenlik!

Kuşkusuz bebeğinin sağlığı ve güvenliği her şeyden önce gelir. Bu sebeple ilk iş olarak odanın güvenliğinden emin olmalısın. Örneğin priz emniyetleri ve pencere kilitleri mutlaka edinmen gereken ürünler arasında başı çekiyor. Sonrasında şayet odasında köşeli ve olası bir kaza esnasında zarar görebileceği mobilyalar var ise köşe koruyucuları alarak bu sorunun da önüne geçebilirsin. Köşe koruyucuları şeffaf seçebileceğin gibi mobilyalarında veya aksesuarlarda kullandığın renklerle uyumlu seçerek dekoratif bir görüntü elde edebilirsin.

İstediğin temayı belirle

Çocuk odası dekorasyonu söz konusu olunca çok sayıda fikir, çok sayıda örnek görmüş ve incelemiş olabilirsin. Sonuç olarak heyecanlandığın kadar aklının karışmış olması da mümkün. Ama panik yapmana gerek yok. Öncelikle kafanda bir taslak oluşturmalısın. Odanın temasını belirlemekle işe başlayabilirsin. Yavrunun prensesleri/prensleri çağrıştıran masal gibi bir odası mı olsun istersin yoksa klasikten vazgeçmemek senin için en ideal olan mı? Ya da modern çizgili bir tema etrafında rengarenk aksesuarlarla hayalindeki bebek odası dekorasyonu görüntüsüne ulaşmış olur musun? Temanı belirlediğin an renk seçimi aşamasına geçebilirsin.

En heyecanlı kısım: renk seçimi

Sıra geldi dekorasyonun belkemiği olan duvarların rengini seçmeye. Renk seçimi eğlenceli olduğu kadar teferruatlı aslında. Çünkü bilindiği üzere renklerin insanlar üzerinde psikolojik etkileri var ve bu etkileri de göz önünde bulundurarak bir tercih yaptığında bebeğin için çok daha olumlu etkileri olacaktır. Örneğin kırmızı ve turuncu renkleri enerji ve ilham vermesi, kan akışını hızlandırması gibi özellikleri ile bilinir fakat yoğun olarak kullanıldıklarında dikkat eksikliği, agresiflik, hırçınlık gibi yan etkilere sebep olabilirler. Bu durum istediğin renkleri dekorasyonunda kullanamayacağın anlamına gelmiyor tabii ki. Bu tarz baskın renkleri veya siyah gibi koyu renkleri çocuk odası dekorasyonu içerisinde kullanmak istersen duvarlardan bir tanesinde kullanabilir ve odanın çok iyi ışık aldığından emin olarak hem farklı hem de harika bir oda tasarlayabilirsin. Ya da duvar renklerini gri gibi daha soft tonlarda tutup aksesuar ve detaylarla tercih ettiğin renkleri ön plana çıkarabilirsin. Zaten son yıllarda öne çıkan gri-sarı, gri-mavi, gri-pembe ve hatta gri-kırmızı kombinleri hem çok revaçta hem de gerçekten çok etkileyiciler. Sen de bunlardan birini tercih edebilir ya da örneğin çok tercih edilen pembe yerine moru kullanabilir, sarı ve yeşil gibi renklerle daha doğal ve sıcak bir ortam oluşturabilirsin. İstersen beyaz-siyah klasiğinden şaşmaz ve aksesuarlarla odaya renk ve hareket katabilirsin.Miniğinin odasının sıradanlıktan uzak olmasını düşlüyorsan ve dekoratif boyalarla duvarlara ahenk katmak istersen Bi’Boya adresini ziyaret edebilirsin. 

Bebeğinin mobilyaları hazır mı?

Beşik modelleri de bir derya değil mi? Sepet beşikler, anne yanı beşikleri, montessori yataklar, korumalı çocuk yatakları modelleri derken birbirinden güzel seçenekler içerisinden fonksiyonuna, zevklerine ve odanın boyutlarına göre kendine en uygun olanı seçebilirsin. Örneğin büyüyen beşiklerden alıp hem tasarruf edip hem de dolap gibi ayrılan parçalarını kullanabilirsin. Alt değiştirme masası alıp uzun süre rahat edebilir, alt değiştirme maksadıyla kullanmayacağın zamanlarda da raflarını istediğin gibi düzenleyerek ve aksesuarlarla süsleyerek kullanmaya devam edebilirsin.Küçük de olsa çocuğunun odasında mutlaka bir kitaplık ya da kitaplık olarak kullanacağı raflar koymalısın. Rengârenk ve eğlenceli kitaplar yalnızca göze hitap etmekle kalmayacak aynı zamanda miniğinin kitaplara bir an önce aşina olmasını da sağlayacak.Eğer bebeğinin odasında yeterli alan varsa ona oyun alanı ayarlayabilirsin. Çocukların 0-3 yaş gelişimi için tek başına ve birlikte yapabileceğiniz aktiviteler çok önemli. Miniğinin odasında bir köşe belirleyebilir, şirin mi şirin bir aktivite masası ve sandalye ayarlayarak onun gelişiminde katkıda bulunabilirsin. O minicik sandalyede oturup ailesini resmetmeye çalıştığını hayal edebiliyor musun?Beşiğin tekstil malzemelerini veya küçük yastıklarını rengârenk, simli veya eğlenceli şekillerde seçip odaya farklı bir hava katabilirsin.Çocuk odası dekorasyonu tasarlarken mobilya seçiminde kullanılan malzemelerin veya üzerindeki boyaların sağlığa zarar veren maddeler içermediğine emin olmayı unutma.

Halı ve perdeler

Asla haksız olduğunu söyleyemeyeceğimiz bir görüşe göre “Odayı gösteren halı ve perdelerdir”. Bu söylemden yola çıkarak halı ve perde seçiminin çocuk odası dekorasyonu üzerinde ne kadar etkili olduğu aşikâr. Çocuk odasının gün içerisinde yeterli miktarda ışık alması çok önemli olduğundan perdeyi açık renkli seçmeyi tercih edebilirsin. Uyku zamanlarında ise bebeğinin kaliteli bir uyku çekebilmesi için mümkün mertebe karanlık bir ortam olması gerekir. Güneşlik veya fonlarını istediğin renklerde seçerek odada istediğin havayı yakalayabilirsin. Hatta iki yandaki fon perdeleri farklı renklerde seçerek bambaşka ve çok havalı bir oda yaratabilirsin. Çocuk odası halılarında ise yine envai çeşit model mevcut. Baskılı, renk bloklu, kabartmalı, oyunlu ve harika renklere sahip halı modelleri arasından tarzına ve temana en uygun olanı seçebilirsin. Yalnız halı seçerken antialerjik olmasına özellikle dikkat etmelisin. Bebeğinin odasında halı kullanmak istemezsen rengârenk, oyunlu, alfabe veya sayı baskılı oyun matlarından da kullanabilirsin. 

Bebek odasını bebek odası yapan detaylar: Aksesuarlar

Çocuk odası dekorasyonu anlatırken aksesuarlardan bahsetmemek olur mu hiç? Birbirinden şirin küçücük detaylarla muhteşem bir oda tasarlaman çok kolay. Odasının temasıyla ve renkleriyle uyumlu tablolar veya slogan baskılı çerçeveler, belki yatağının ya da dolabının üzerine asabileceğin renkli LED lambalar, yine duvarlara sabitleyip tarzını konuşturabileceğin detaylarla dolu raflar, miniğinin fotoğraflarıyla dolu çerçeveler… Bebeğinin beşiğine ya da karyolasına ekleyebileceğin çeşit çeşit modellere sahip dönenceler de hem odasına renk katacak hem de motor becerilerinin gelişmesine katkıda bulunacak. Duvarların belirli yerlerine eğlenceli stickerlar yapıştırarak yaratıcılığını konuşturabilir veya temana uygun olanları kullanarak dekorasyonunu zenginleştirebilirsin.Bu kategorinin olmazsa olmazlarından biri de oyuncak sepeti. Elbette miniğinin zamanla bir sepet dolusu oyuncağı olacak ama onu sadece bir sepet olarak görmek haksızlık olur. Oyuncak sepetleri çocuk odası dekorasyonu için ayrılmaz parçalardan biri. Sen de tarzına ve fonksiyonelliğine göre kendine en uygun oyuncak sepetini seçebilirsin. Örneğin açık raflı dolaplardan alıp istediğin renkteki kutularla dekorasyonu tamamlayabilirsin. Son olarak sallanan at veya minik bir sallanan sandalye edinebilir ve odasının güzel bir köşesine veya aktivite alanına koyabilirsin.Şık,modern ve tarzını yansıtacak iç cephe duvar boyası renkleri için biboya.com.tr‘ yi ziyaret edebilirsiniz.

Diğer Yazılara Göz At
Mekan
Deneme
Mekan
Trend Retro Ev Dekorasyon Fikirleri
Mekan
Bahçe Duvarı Boyama Nasıl Yapılır? Bahçe Duvar Boyama Renkleri

Toast Message