Diğer sonuçları görmek için yukarıya kaydırabilirsin.
Wabi-Sabi Akımı Nedir? Dekorasyonda Nasıl Uygulanır?
PAYLAŞ
Facebook İnstagram

Wabi-Sabi Akımı Nedir? Dekorasyonda Nasıl Uygulanır?

Yayınlanma tarihi: 26.02.2020

Yaklaşık 15. yüzyıl civarında ortaya çıkan Wabi sabi felsefesi Japonya’dan gelir. Ortaya çıkmasının en büyük sebebi o dönem eşyaların gösterişli ve zengin olmasıdır. O yüzden tamamiyle sadeleşmeyi ve doğallık dışında olan her şeyi yaşantından atmanı ve sadeliğe yönelmen gerektiğini savunur. Aslında Wabi ve Sabi ayrı şeylerdir ama bunların birleşimi bizi mükemmel bir sadeliğe ve eşyaların ruhunu anlamaya götürür. Wabi; doğal ve insan yapımı nesnelerdeki basitlik, huzur ve dinginliği, kibirsiz bir asaleti ve hepsinden önemlisi eşyanın ortaya çıkmasında sadece kendine özgü olan kusurlarını över. Sabi ise zamanla gelen sadelik, güzellik ve sakinliği, eşyanın geçici olduğunu anlamana neden olan üzerindeki olgunluk ve tadilat işlerini tanımlar. Bu ikisinin sentezi ise Wabi Sabi’yi ortaya çıkarır. En basit şekilde açıklarsak, kusurun içinde mükemmelliği bulmak kelime anlamının ötesinde felsefesini açıklar. Peki Wabi-Sabi felsefesini dekorasyonuna uygulamak için ne yapman gerekiyor? Hadi gel birlikte bakalım.

Doğal ol

Doğadaki her şeyden daha kusursuz olan nedir? Wabi sabi doğal sadeliği içerir. Doğa, kusurlardaki güzelliği bulmak için bir hatırlatma görevi görür. Genel olarak, doğanın ham dokuları ve formları, wabi sabi felsefesinin özünü koruyarak yaş ve zamanın bir geçişini yansıtır. Bu felsefe dünya’ya bağlanmaya odaklandığından, yaşlanmaya, aşınmaya, paslanmaya ya da renk değiştirmeye yatkın herhangi bir mobilya ya da dekor parçası aranmalıdır. Kitlesel üretilen ürünler ve malzemeler yerine, ortamın derinlik ve dokusunu getirdiklerinden ahşap, yün, kil, bambu, deri, taş ve ham metaller gibi sürdürülebilir ürünleri seçmek gerekir.

İçinden geleni seç

Wabi Sabi’ye göre evine getirdiğin her eşya; bağ kurduğun bir nesnenin yansıması olmalıdır. Stiline uygun diye bir eşyayı almaya karar verme! Dekor seçimlerin tamamiyle kalbinden gelmeli ve sana neşeli vermelidir. Bu felsefe tasarımda özgürlüğü desteklemektedir. Belirli bir stile bağlı olmasa da, kişisel olarak çizdiğin şeye dayanarak dekor seçmek bir sorun değildir. Wabi sabi tamamen tuhaflıklardan oluşur, bu yüzden karıştırıp eşleştirmekten korkma! Aksine, evine sadece eşya almak için eşya eklemekten vazgeçmeni tavsiye eder. Başka bir deyişle, dağınıklığı ortadan kaldırır.

Yeni anlamlar kazandır

Evinde sürdürülebilir bir eşya döngüsünü savunduğundan, zamanı geçtiğini düşündüğün eşyaları farklı tasarımlar olarak kullanabilirsin. Böylece farklı anlamlar kazandırarak o eşyaya bir ruh verirsin. Örneğin yıllanmış kırık bir kaseyi alarak saksı yaptığında ona kusurları içinde bir mükemmellik kazandırırsın.

Kusurlarıyla kabul et

Kusurlu olan şeyin içinde güzelliği, kabalığın içinde nezaketi ve inceliği hissettiğinde ne kadar değişik duygular yaşayacağını bir düşün. Aslına bakarsan Japon Wabi sabi felsefe ve tasarımı bizim kültürümüzde sahip olduğumuz ve hepimizin çok sevdiği tasavvuf felsefesinin dekorasyon olarak kullanılmasından çokta farklı değil. Nasıl ki tasavvuf samimi bir sadelikle mükemmelliği bulmaksa; Wabi sabi de, yalnız, vakur ve tevazu sahibi, bazen üzüntülü, bazen de özlenen şeyi seçmektir. 

Diğer Yazılara Göz At
Genel
Renklerin Gücü: Ev Dekorasyonundaki Uyumlu Renkler
Genel
İç Cephe Boyası Renkleri Nelerdir?
Genel
Duvar Boyamada Karşıtlıklar: Kontrast Renkler ve Etkileri

Toast Message