Diğer sonuçları görmek için yukarıya kaydırabilirsin.
String Art Nedir? Dekorasyonda Nasıl Kullanılır?
PAYLAŞ
Facebook İnstagram

String Art Nedir? Dekorasyonda Nasıl Kullanılır?

Yayınlanma tarihi: 27.02.2020

String Art, “filografi” ismi ile Ortadoğu’da doğmuş ve tüm dünyaya yayılmış, malzemeleri temelinde bir ahşap plaka, çivi ve iplikten oluşan bir el sanatının günümüze ulaşmış şeklidir. Filografi zor bir el sanatı olması sebebiyle yok olmaya yüz tutmuş ancak büyüleyici güzelliğiyle değişim geçirerek string art olarak yeni dekorasyon trendlerinde tekrar kendini göstermeyi başarmış.

Filografi ve string art arasındaki fark nedir?

Filografi, ahşap plaka zemin üzerine sık yerleştirilen çiviler üzerinde düğümlerin teknik ve aşırı sık şekilde neredeyse halı dokur gibi örülerek boşluksuz bir iplik tabaka halini alıncaya dek örülmesi ile oluşur. Her düğüm sıralı ve gergin bir şekilde atılır. String art ise bu zorlu sanatın günümüze ulaşmış daha minimal, sade ve modern şeklidir. Daha aralıklı sıralı düğümler ile daha sade ve boşluklu bir desen oluşturulmasıdır. 

Neden string art?

String art, dekorasyonlarını oluştururken arzu ettiğin her şekle bürünebilen sınırsız bir sanat. Duvarını renklendirmek ya da canlılık katmak için bir tablo gibi asabilir, duvar askılığını bir sanat eserine çevirmek için kullanabilir ya da bir takı askılığı yapabilirsin. Yaratıcılığını sonsuz şekilde kullanabilirsin.Bununla birlikte string art sanatının temeli ruhu arındırma, kötü düşünceleri uzaklaştırma ve içsel dünyayı durultma, sakinleştirmeye yarayan bir meditasyon yöntemi olarak ortaya çıkmış. Ruhumuz için iplerle yaptığımız bir dans gibi.

String art modelleri

String artın, filografiye göre çok daha basit ve sade olduğunu söylemiştik. Bu yüzden istediğin tarzda istediğin string art modelini gönlünce oluşturman mümkün. Başlarken basit şablonları tercih edebilirsin. Örneğin kalp, yıldız, geometrik şekiller veya içi doldurulabilecek tek hat kalıp olarak tercih edeceğin herhangi bir şablon başlangıç yapman için daha kolay olur. Tek renk ip ile başlamak daha pratiktir. Daha sonrasında daha komplike modeller seçilebilirsin. Örneğin denizatı, yelkenli, bir manzara, iç içe geçmiş şekillerden oluşan şablonlar. Birden fazla renkli ipler seçmen string art modeline canlılık kazandırmanı ve hareketlilik oluşturmanı sağlar. Üstelik artık internetten sayısız düğüm çeşidini de öğrenmek mümkün!

String art malzemeleri neler?

String art malzemeleri için “Şu malzemeler şarttır!” demenin imkanı yok. Yeter ki zemin olarak kullanabileceğin uygun bir plaka ve üzerinde ipleri gergince düğümleyebileceğin sabitleyiciler olsun! Güzelliği de burada. Bir sanattır, hayal gücünü kısıtlamaz.Öncelikle zemin olarak kullanılacak bir plakaya ihtiyacın var. İster bu sanatın özüne sadık kalarak ahşap bir plaka seçebilir ister dayanıklı bir plastik parçayı renklendirip kullanabilir ister bir metal levha veya elindeki başka bir malzemeyi değerlendirebilirsin. Yeter ki üzerindeki sabitleyicilere atılacak gergin düğümlere dayanacak kadar sağlam olsun.İkinci olarak sabitleyicileri seçmeliyiz. Bunun için de geleneksel yöntemindeki çivileri kullanabilir yahut tel parçalarıyla plakayı arka tarafından sarıp sabitleyerek tellerin ucunu ip düğümlerini atabilmek için askı biçiminde ön tarafa doğru bükerek bırakabilirsin. Hatta plakanın çevresindeki sabitleyiciler için iyi bir şekilde sabitlemek kaydıyla çeşitli model ve şekillerdeki tekli askıları da (ipin düğüm kısmını kaba göstermeyecek şekilde ince uçlu olması daha iyi olur) tercih edebilirsin. Şablonun iç tarafında kalacak sabitleyiciler için ise daha sade olması uygulamada kolaylık sağlamakla daha narin ve hoş bir görüntü oluşturur.Son olarak dilediğin renklerde iplikler seçebilirsin. Tamamen hayal gücünüze kalmış!

Diğer Yazılara Göz At
Genel
Renklerin Gücü: Ev Dekorasyonundaki Uyumlu Renkler
Genel
İç Cephe Boyası Renkleri Nelerdir?
Genel
Duvar Boyamada Karşıtlıklar: Kontrast Renkler ve Etkileri

Toast Message