Diğer sonuçları görmek için yukarıya kaydırabilirsin.
Shabby Chic tarzı dekorasyon nedir? Evine nasıl uygulayabilirsin?
PAYLAŞ
Facebook İnstagram

Shabby Chic tarzı dekorasyon nedir? Evine nasıl uygulayabilirsin?

Yayınlanma tarihi: 28.09.2020

Son yıllarda mobilya tasarımı ve ev dekorasyonu konusunda sık sık karşılaşılan shabby chic modası oluyor. Shabby chic nedir diye merak ediyorsan, tam kelime anlamı olarak “salaş şıklık” ya da “eski püskü şıklık” diyebiliriz. Aslında tamamen nostaljik, romantik ve feminen bir estetik anlayışını ifade eden bu dekorasyon tarzında, aşınma ya da yıpranma sonucu çekici gelen mobilya parçaları ile aksesuarlar kullanılıyor. Eğer yıpranan bir mobilyanın çekici olmayacağını düşünüyorsan, bu yıpranmanın kırılmış ve estetik olmayan bir yıpranma olmadığının da belirtilmesi gerekiyor. Buna karşın antika havası veren ve gerçekten nostalji havası yaratan kasten yıpratılmış mobilyalar ile sen de bu dekorasyonu evinde uygulayabilir, geçmişten günümüze nostaljik bir romantizm rüzgarı taşıyabilirsin.

Shabby chic dekorasyon için aydınlık ve şık bir tasarım şart

Doğru uygulamalar ile en iç açıcı dekorasyonları oluşturan shabby chic tarzı, estetik ve konforun son derece yumuşak bir zarafetle kusursuz ahenk oluşturuyor. İlk kez bu tarzda bir mekan oluşturuyorsan, seçtiğin mobilya ve aksesuarlarda açık renkleri tercih edebilirsin. Öte yandan benzer şekilde odanın duvar renkleri ile pastel renkler ya da açık renklerden oluşmalı. Aslında tercihin ne olursa olsun oluşturman gereken duygu çok açık: Nostaljik, feminen, romantik ve estetik bir konfor… Shabby chic tarzın en çok kullandığı dekoratif unsurlar beyaz ve bej renklerinin kombinasyonu olduğundan, mekânda kır çiçeği desenleri, bilinçli eskitilmiş dokular, pastel renkler ve tabii ki yıllara meydan okuyan göz alıcı mobilyalar tercih edebilirsin. Bunlar dışında tarzına uygun olarak modern katkılar ekleyebilir, ana tema etrafında farklı yaşam alanları oluşturabilirsin.

Antika ya da vintage aksesuarlar seçmelisin

Shabby chic tarzı bir mekân dizayn ederken en çok keyif alacağın noktanın, aksesuar seçimi olduğunu göreceksin. Seçtiğin aksesuarlar konusunda romantik atmosferi yansıtırken, bohem tarzın detaylarına da biraz giriş yapabilirsin. Bu tarzın öngördüğü şekilde sıcak, şık ve konfor dolu bir mekân yaratırken kilim, kırlent, koltuk battaniyesi tercih edebilir, nötr duvar renkleri üzerine eskitilmiş aplikler ya da istasyon saatleri ile romantik yaşanmışlık hissini sürdürebilirsin. Shabby chic tarzı dekorasyonda aksesuar seçiminin anahtar ip ucu “mix and match” olarak da adlandırılır. Diğer bir deyişle dekorasyon fikirlerinde karşılaştığın farklı desen ve renkleri uyumlu şekilde bir araya getirebilirsin. Böylece farklı doku ve baskılar ile alelade ve zahmetsiz bir görüntü oluştururken, son derece özgün bir şıklık da yakalayabilirsin. 

Shabby chic dekorasyonda bakış açını değiştirmelisin

Shabby chic tarzı için farklı desenler ve renk tonlarını estetik sınırlar içerisinde bir araya getirmek kolay olmayacak. Eğer mix and match kuralını daha önce uygulamadıysan, mekânın dağınık görünmemesi adına bakış açısını değiştirme kuralını deneyebilirsin. Bu kural doğrultusunda seçtiğin bir ögenin tasarıma tam anlamı ile uyum sağlamadığını düşünüyorsan, birkaç adım geriye gidebilir, alanı bir bütün olarak değerlendirebilirsin. Bu şekilde o ögenin hayal ettiğin dekorasyona ne kattığını, öncesinde ve sonrasında nasıl göründüğünü belirleyebilirsin. Shabby chic tarzı tasarımlar son derece zarif, şık, nostaljik ve romantik alanlar yaratma sanatıdır. Feminen estetiğin öne çıktığı bambu mobilyalar, eskitilmiş ahşap boyası, geçmişten kalan koltuk kılıfları, çiçekli duvar kağıtları ve pastel renkli duvar boyaları son derece ikonik tasarımları ile bu tarzın belli başlı unsurlarıdır. Hayal ettiğin tarza başlarken duvar boyası seçimini Bi’Boya‘nın muhteşem renklerinden yana kullanabilirsin. Farklı renklerin kombinasyonu için değişik soft renkler deneyebilir, fazla gelen boyayı da yine markaya kolayca iade edebilirsin. 

Diğer Yazılara Göz At
Genel
Renklerin Gücü: Ev Dekorasyonundaki Uyumlu Renkler
Genel
İç Cephe Boyası Renkleri Nelerdir?
Genel
Duvar Boyamada Karşıtlıklar: Kontrast Renkler ve Etkileri

Toast Message