Diğer sonuçları görmek için yukarıya kaydırabilirsin.
Parke rengi seçerken dikkat edilmesi gerekenler
PAYLAŞ
Facebook İnstagram

Parke rengi seçerken dikkat edilmesi gerekenler

Yayınlanma tarihi: 28.09.2020

Meşe, akçaağaç, teak, sapelli, bambu, ceviz, dışbudak … Bunlar, zemin döşemesinde uygulanan parkelerin yapımında kullanılan ağaç türlerinden bazıları. Parkenin hammaddesi olarak kullanılan ağaç kadar, o ağacın renklendirmesi de evlerin dekorasyonu için elzem bir konu. Parke rengi için düşündüğün ne olursa olsun, aşağıda senin için sıraladığımız başlıklardan biriyle bile uyum içindeyse, evinin havasını bir anda tam da istediğin biçimde değiştireceği kesin. Hadi başlayalım!

Ahşabın dokusu ve cilası temel önceliğin olsun

Parke rengi değiştirme ya da parkeleri yenileme fikrin varsa, öncelikle şu iki konu üzerinde karar vermen gerekecek. Birincisi parkenin yapıldığı ahşabın dokusu. Yani ev dekorasyonunun yeni üyesi olacak parkelerin malzemesinin meşe mi, ceviz mi, teak mi veya başka bir ağaç türü mü olduğu… İkincisiyse ahşap cilası ya da renklendirmesi. Parke rengi konusuna karar verirken her şeyden önce favori rengine yönelmen, karar aşamasındaki en zor kısmı atlatman anlamına geliyor. Evinin duvar rengi ve mobilyaları da senin zevkinin ürünü olduğu için hepsi baştan aşağı bir bütünlük oluşturacaktır.

Farklı tonlar da düşünülmeli

Uzmanlar, parke rengi seçerken cırtlak renklerden uzak durmak gerektiğine dikkat çekiyor. Zira fazlaca kırmızı ya da turuncu gibi renkler parkeleri yorgun gösterebilir. Ancak bunların farklı tonlarını parkelerinde kullandığında, mekandaki dekorasyon unsurlarının tümüyle harika bir harmoni yakalayabilirsin. Örneğin açık meşe veya beyaz parkeler, özellikle küçük metrekareli evleri ya da iç mekanları oldukça ferah gösterebilirken, iki oturma gurubu sığdırabilecek genişlikte bir salonun varsa, kimse seni iroko veya cevizi parke rengi olarak kullanmaktan alıkoyamaz. 

Bakım önemli!

Parke rengi uzun süre solmadan ve yıpranmadan kalsın istiyorsan, hangi odaya hangi türde parke uygulayacağını bilmen gerekiyor. Örneğin çocukların fazlaca dolaştığı, sirkülasyonun çok olduğu mekanlar için meşe, akçaağaç ya da kayın gibi dayanıklı ağaçların tercih edilmesi hem oradaki parke renginin korunması hem de parkelerin uzun ömürlü olması için bir önlem niteliğinde. Onun dışında, eğer düzenli temizlemeyi göze alıyorsan, açık renk parkeleri de istediğin alanlarda rahatça kullanabilirsin.

Parkede kalite nasıl anlaşılır?

Parkenin dayanıklılığı, parkenin kalınlığı ve parke kilit sistemi parkenin kalitesini belirleyen üç unsur olarak karşımıza çıkıyor. Evindeki parke ne kadar kalınsa o kadar dayanıklı ve uzun ömürlü demektir. Ayrıca bir parke çok çabuk çiziliyor ve kirleniyorsa o parkenin malzemesinde fazlaca kimyasal kullanılmış demek oluyor ki bu da o parkenin kalitesinin iyi olmadığı anlamına geliyor. Son olarak hangi tür parkenin hangi kilit sistemiyle birbirine monte edileceği de parkelerin ömrünü uzatan önemli etmenler arasında olduğundan, bu konuda bir uzmandan destek alarak seçim yapmakta fayda var.

Duvar rengi ve parke rengi uyumuyla hayran bırakabilirsin

Aslında bu konuda herhangi bir kural olmamakla beraber iki ayrı görüş var. Birincisi, dekorasyonda kontrast yaratarak belli şeyleri öne çıkartmak istiyorsan koyu renk duvarlarla açık tonlarda parke rengi seçerek amacına ulaşman mümkün. İkincisi, Bi’Boya ’dan rahatlıkla satın alabileceğin, son zamanların trend rengi olan gri gibi açık tonda bir duvar boyasıyla renklendireceğin duvarlarla benzer bir parke rengi seçip uyum yakalayabilirsin. Üstelik boya fazla gelirse anında iade etme şansın da var.

Diğer Yazılara Göz At
Genel
Renklerin Gücü: Ev Dekorasyonundaki Uyumlu Renkler
Genel
İç Cephe Boyası Renkleri Nelerdir?
Genel
Duvar Boyamada Karşıtlıklar: Kontrast Renkler ve Etkileri

Toast Message