Diğer sonuçları görmek için yukarıya kaydırabilirsin.
Norveçlilerin açık havada yaşama felsefesi Friluftsliv’i keşfet
PAYLAŞ
Facebook İnstagram

Norveçlilerin açık havada yaşama felsefesi Friluftsliv’i keşfet

Yayınlanma tarihi: 24.06.2020

İskandinav ülkeleri hemen hepimizin gözünde biraz fazla ütopik bir güzellik gibi öyle değil mi? Her sene “dünyanın en mutlu ülkeleri” listelerinde üst sıralarda bulunmasına ya da refah seviyelerine gerçek bir hayranlıkla bakıyoruz. Peki bu topraklardan çıkmış bir felsefeyi öğrenmek istemez misin?Öncelikle friluftsliv (telaffuzu free-loofts-liv) kelimesinin dilimizdeki karşılığı açık hava yaşamı. Birebir çevirisiyse özgür-hava-yaşam. Yalnızca bir kelimenin ötesindeki bu felsefeye göre doğada olmak ve “insanların dünya ile doğuştan sahip olduğu bağın” keyfini çıkarmak asıl amaçları. Yani bir bakıma doğayı bire bir hissedebilmek adına yaptığın her şey bu felsefenin içine giriyor. Sırf friluftsliv fikrini duyunca bile içimizi huzur kapladı öyle değil mi?Friluftsliv sözcüğü ilk defa Norveçli ünlü oyun yazarı ve şair Henrik Ibsen tarafından På Vidderne (Yüksekte) isimli şiirinde sakinlik ve temiz havanın zihni rahatlatmasını tanımlamak için kullanılmış.

Friluftsliv felsefesinin mimariye etkisi

Aslına bakarsak Nordik geleneğinde doğa aktiviteleri, kamp çok eskilerden beri mevcut. Modern yaşantılarına ise bu gelenek müthiş bir mimariyle yansımış. İskandinav topraklarında şehirden uzak içinde doğa olan her yerde friluftsliv uygulayabilmek adına minik kulübeler mevcut. Hatta bu gruba ağaç evleri de sokabiliriz. Bu minik kulübelere bir diğer güzel alternatifse karavanlar.Bilimsel olarak da doğayla baş başa kalmanın zihinsel ve fiziksel etkileri kanıtlanmış durumdayken sen neden kendi hayatına friluftsliv felsefesini uyarlamaya çalışmayasın ki?

Evini friluftsliv felsefesine göre dekore edebilmen için öneriler

Öncelikle friluftsliv felsefesini evinin içinde uygulamak istiyorsan doğallık anahtar sözcüğün olmalı. Örneğin ahşap evinde bolca kullanacağın malzemen olsun. Döşemelik kumaşlarda keten, pamuk ve yün gibi doğal malzemeleri tercih edebilirsin. Friluftsliv felsefenin asıl amaçlarından biri ferahlayabilmendi, öyle değil mi? Peki evin yeterince ferah değilken kafanın içi nasıl berraklaşsın? Burada da ikinci anahtarımız olan minimalist düzen akla geliyor. Unutma, sen evini ne kadar sadeleştirirsen Norveç dekorasyonuna da bir o kadar yaklaşmış olursun. Üçüncü bir anahtarsa gün ışığı.Gün ışığından olabildiğince fazla faydalanabilmen adına açık ve saydam perdeler tercih edebilirsin dekorasyonunda.Üşenme ve friluftsliv ile doğayı evine taşı. Minik bir balkonun, terasın ya da bahçen varsa ne mutlu sana, yapabileceklerin öyle çok ki… Bahçen ya da balkonun yoksa da sakın üzülme. Hemen evinin uygun ışık alan bir köşesini seç ve oraya bitkilerini yerleştirmeye başla. Günün belli saatlerinde yalnız onlarla olmak bile sana iyi gelecek. Sen yeter ki yapamam deme.Doğayı evine taşırken duvarlarının rengi de fazlasıyla önemli değil mi? Norveç dekorasyonunda en çok tercih edilen renk beyaz fakat unutma ki aydınlık tüm seçenekler senin. Sen de üzerinde ferahlık hissi uyandıracak duvar boyası renk çeşitlerine ulaşmak için Bi’Boya‘ya göz atabilirsin. Unutma ki bedeninin friluftsliv‘e ihtiyacı var.

Diğer Yazılara Göz At
Genel
Renklerin Gücü: Ev Dekorasyonundaki Uyumlu Renkler
Genel
İç Cephe Boyası Renkleri Nelerdir?
Genel
Duvar Boyamada Karşıtlıklar: Kontrast Renkler ve Etkileri

Toast Message