Diğer sonuçları görmek için yukarıya kaydırabilirsin.
Mutfakta kullanabileceğin tasarruflu aydınlatma çözümleri
PAYLAŞ
Facebook İnstagram

Mutfakta kullanabileceğin tasarruflu aydınlatma çözümleri

Yayınlanma tarihi: 20.02.2020

Mutfaklar, evde en çok kullanılan bölümlerden biridir. Bu sebeple dekorasyonu ve göze hoş gelmesi oldukça önemlidir. Birbirinden şık aydınlatma ürünleri de, mutfağınızdaki şıklığı daha üst seviyelere çıkarmana yardımcı olur. Mutfak aydınlatma ürünlerinin şıklığı kadar tükettiği enerji de önemlidir. Mutfaklar günün her saati kullanılır ve özellikle akşam saatlerinde aydınlatmanın uzun süre açık olması gerekebilir. Mutfağında tasarruf sağlayan aydınlatma ürünleri ile enerji maliyetini daha aşağıya çekebilir ve aile bütçene katkıda bulunabilirsin. Tasarruf sağlayan mutfak aydınlatma modelleri arasında ise farklı seçenekler bulunur. Seçenekler, tasarruflu ampul, LED ampul ya da LED şerit gibi çeşitli teknolojilerden oluşur.

Avize ve ampul yöntemi

Avizeler, bir mekanda dekorasyonu tamamlayan en önemli unsurlar arasında yer alır. Bu durum mutfaklar için de geçerlidir. Mutfağın dolaplarına, eşyalarına ve duvarlarına uygun olarak bir avize seçtiğinde, içerisine ampul almak durumunda kalırsın. Tam da bu noktada farklı teknolojilere sahip olan ampuller önünde sıralanır. Ampuller genel olarak halojen, tasarruflu ve LED olarak şeklindedir. Son zamanlarda LED flament ampul modelleri de ön plana çıkar. Halojen ampuller, eski tip armut lamba denilen ve sarı ışık yayan ampullerdir ve tasarruf konusunda diğerlerine göre daha kötü performans ortaya koyarlar. Tasarruflu ampuller ise halojen ampullere göre daha iyi performans sergilerler. Yine de eski ampullerden hoşlanıyorsan ya da odanın tasarımı halojen ampulleri gerektiriyorsa, kolayca bulabilirsin. Enerji tasarrufu konusunda öne çıkan model ise LED teknolojisine sahip olan ampullerdir. Daha az enerji tüketerek daha yüksek performanslı görünüm çizerler. LED filament ampullerinse tüm bu ampuller arasında en tasarruflu ürünler oldukları belirtilir. Üstelik LED filament ampuller, rustik görünüme sahiptir. Bu sebeple, retro tarzında döşenmiş mutfaklar ya da retro tasarıma sahip avizeler ile güzel uyum gösterirler. Hem tasarruf hem de şık görünüm istersen LED filament ampuller mantıklı bir tercih olarak öne çıkar.

LED şeritler

Mutfak aydınlatma LED teknolojisi sayesinde daha tasarruflu hale geldiği gibi, daha çeşitli hale de gelmiştir. LED teknolojisi sadece ampul olarak değil, diyot olarak da tüketicilerin karşısına çıkar. Diyotlar, oldukça küçük olan ampuller şeklindedir. Genel olarak, birden çok diyot bir şerit üzerine yerleştirilir. Mutfakta kullanımı ise oldukça yaygındır. Tezgahın üst tarafında yer alan dolaplarda sıklıkla kullanılır. Daha çok bu dolapların alt kısımlarına yerleştirilirler. Böylece, tezgahın üzerinde daha iyi aydınlanır. Sen de birbirinden güzel yiyecekler hazırlarken aydın bir ortama kavuşursun. Üstelik LED diyotlar, doğru uygulandığında mutfağa şıklık da katar.

K değerine dikkat

Mutfak aydınlatmaları seçerken enerji tüketiminin yanı sıra K değerine de dikkat etmen gerekir. K değeri, ‘Kelvin Değeri’nin kısaltmasıdır. Ampul yaydığı ışıktaki renk sıcaklığını temsil eder. Renk sıcaklığını doğru seçtiğinde mutfağındaki mobilyalar kendini daha iyi gösterebilir ve duvar boyası ile uyum yakalayabilirsin. Ayrıca, ışığın renginin tonu da K değeri ile yakın ilişki halindedir. K değeri düşük olan ampuller sarı aydınlatmaya daha yakınken, yüksek K değerine sahip olan ampuller ise beyaz renge daha yakındır. Ampul alırken odada hakim olan rengi göz önüne almalı ve K değeri tercihini ona göre yapmalısın.

Diğer Yazılara Göz At
Genel
Renklerin Gücü: Ev Dekorasyonundaki Uyumlu Renkler
Genel
İç Cephe Boyası Renkleri Nelerdir?
Genel
Duvar Boyamada Karşıtlıklar: Kontrast Renkler ve Etkileri

Toast Message