Diğer sonuçları görmek için yukarıya kaydırabilirsin.
Kontrast nedir? Birbiriyle uyumlu renkler nelerdir?
PAYLAŞ
Facebook İnstagram

Kontrast nedir? Birbiriyle uyumlu renkler nelerdir?

Yayınlanma tarihi: 26.02.2020

İnsan psikolojisini pek çok yönden etkileyebilen renkler, kişiliğin duygusal bir ifadesi olarak vurgulanıyor. Her hangi bir renk aklına geldiğinde beyin birçok düşünce üretebiliyorsa, renkler gerçekten insan davranışı ve duygusu üzerinde önemli etki yaratıyor. Kontrast renkler ise birbiri ile zıt olan renkleri ifade ediyor. Kontrast zaten zıt olarak kullanılıyor. Zıtlıkların uyumundan ise mükemmel renk kombinasyonları ortaya çıkıyor. Sen de zıt renkleri tanırsan dekorasyon yaparken renk uyumunu yakalamakta zorlanmadığını görebilirsin. 

Kontrast renkler nelerdir?

Tüm dünya tarafından genel kabul gören klasik bir renk çemberi bulunuyor. Renk çemberinde kontrast renkleri rahatlıkla bulabilirsin. Renk çemberinde birbirinin karşısına gelen renkler birbirinin zıt rengi oluyor. Örneğin kırmızının renk çemberinde karşısına gelen renk yeşil. Yeşil ve kırmızı birbirine zıttır ve bu iki rengin pek çok kombinasyonda mükemmel bir hava yarattığını görebilirsin. Sen de kombinlerinde kontrasttan oluşturduğu dengeden yararlanmak istiyorsan renk çemberini kullanarak renk seçimi yapabilirsin. Renk uyumunu öğrendikten sonra en cesur tonları dahi kombine ederek kusursuz bir ustalıkla kullanabilirsin.

Dekorasyonda hangi renkler birbirini tamamlar?

Dekorasyonda uyumlu renkler kullandığında her parçanın bütünün doğal bir tamamlayıcısı olduğunu görebilirsin. Çünkü renk kombinini doğru yapmak dekorasyondaki ufak tefek hatalarında kaybolmasını sağlıyor. Renk kombinasyonu yaparken genellikle riski az olan ve sürekli kullanılan tonlar tercih ediliyor. Garantici değilim, risk almayı severim diyorsan tamamlayıcı renk seçiminde renk armonisinden yararlanabilirsin. Renk armonisi, daha çok aynı rengin farklı tonlarını kullanmak istediğinde seni başarıya ulaştırıyor. Örneğin mor rengi kombinlerken liladan yararlanarak iki renk arasında yumuşak bir geçiş sağlayabilirsin. Geçiş renkleri özellikle duvar boyası yaparken kurtarıcı oluyor. Kullandığın ana rengin enerjisini ön plana çıkarmak istiyorsan kontrast renkleri değerlendirebilirsin.

Renk uyumundan yararlanırken renklerin psikolojisinden de yararlan

Dünya genelinde isim yapmış pek çok markanın hemen hemen aynı renkleri kullandığını görebilirsin. Özellikle mavi tonlar daha baskın kullanılır. Çünkü mavi gücün, özgürlüğü ve zekanın temsilcisi olarak kabul görüyor. Mavinin kontrast rengi olan turuncu ise renk kombinasyonunda rahatlıkla kullanılabiliyor. Uyumlu renkler nelerdir sorusuna her renk için tek tek cevap vermek neredeyse imkansız. Bu cevabı aramak yerine kontrast renklerin mantığını kavramak yeterli oluyor. Dekorasyonda kullanmak istediğin rengin zıttı muazzam bir uyuma imza atmanı sağlıyor. Dilersen birden fazla renk ile kombinasyon yapabilirsin. Dilersen de tek bir rengin farklı tonlarını dekorasyonda kullanabilirsin. Duvarda kullandığın rengin tamamlayıcısını mobilyalarında kullanma da mekanda istediğin enerjiyi yakalamana olanak tanıyabilir. Yeterki sen kullanmak istediğin temel rengi doğru belirle. Sonrasında ise renk çemberi ve renk armonisi üzerinden uyumlu renkleri seçerek yoluna devam edebilirsin. Sen de duvarlarında kontrast renkleri kullanmak istiyorsan aradığın canlı tonları BiBoya‘da bu labilirsin. Kaliteden ödün vermem diyorsan beğendiğin rengi hemen sipariş verebilirsin. 

Diğer Yazılara Göz At
Genel
Renklerin Gücü: Ev Dekorasyonundaki Uyumlu Renkler
Genel
İç Cephe Boyası Renkleri Nelerdir?
Genel
Duvar Boyamada Karşıtlıklar: Kontrast Renkler ve Etkileri

Toast Message