Diğer sonuçları görmek için yukarıya kaydırabilirsin.
Kendin yap: Ayna fikirleri
PAYLAŞ
Facebook İnstagram

Kendin yap: Ayna fikirleri

Yayınlanma tarihi: 28.09.2020

Günlük hayatımızda her alanında karşılaştığımız aynalar bulunduğu ortama derinlik katarak çok güçlü bir eşya halini alır. Dekorasyonların vazgeçilmez parçalarından biridir. Aynaların süslemeleri ise farklı bir görünüm kazandırabilir. Süslemesinde kendi emeğinle de değişimlere yol açabilirsin.Elinde bulunan aynayı tasarım olarak beğenmiyor ve süslemeler yaparak daha efektif bir hale dönüştürmek istiyor olabilirsin. Bu durumu maliyeti düşük tutarak kolayca çözebilirsin. Kullanmadığın eşyaları da bu süslemelerde kullanıp geri dönüşüme de katkın olur. Bu tasarım fikirlerinde sınır olmadığı için uygulanmamış bir tasarım da oluşturabilirsin. Dilersen uygulanmış ayna süsleme fikirlerinden ilham alabilirsin.

Çalı çırpı ile ayna çerçevesi yapımı

Yapımı çok kolay olan ve çok az maliyetli bir süslemedir. Süsleme bittiğinde aynanızda doğa esintileri hissettirecek bir görüntüye kavuşmuş olursun.

Gerekli Malzemeler

Ağaçlık alanlardan toplayabileceğiniz çalı çırpı ( miktarı aynanızın büyüklüğüne göre )Odun parçalarının sağlam yapışması için japon yapıştırıcı veya sıcak silikon Ayna (yuvarlak kestirirsen daha iyi olacaktır)Zımpara 

Nasıl Yapılır?

Çalı çırpının kenarlarını zımparala.Sıcak silikon veya uygun bir yapıştırıcıyı aynanızın çerçevesine sür.Topladığın veya başka bir şekilde temin ettiğin çalı çırpıyı aralıklar olmayacak şekilde yapıştır.Kuruması için hava alan bir yerde 2-3 saat beklet. 

Makrome tekniği ile bir ayna tasarımı

El becerisine dayanan makrome uzun yıllardır biliniyor. Popülerlerliği her dönem farklılık gösterse de sevenleri için hep vazgeçilmezdir. Yaratıcı çalışma örneklerini sıkça görmemiz için gayet elverişli olan makromeyi ayrıca bir ayna tasarımı için kullanabilirsin.

Gerekli malzemeler

3 metre makrome ipiHalkaAynaAhşap boncukTarakMakasMisina

Nasıl yapılır?

İpi 25 cm uzunlukta parçalar olacak şekilde kes.Daha sonra ipleri halkanın çevresine geçir.Düğüm atmak için son bir ipi uzun bir şekilde geçir.Boncukları 3 ipten 1 tanesine olacak şekilde bir örüntü ile tak.Uzun ip ile tüm küçük iplere ikişer düğüm atarak halkanın etrafını saracak şekilde devam et.Her ipe düğüm attıktan sonra uzun ipi diğerleriyle aynı boya getir.Kenarların püskül şeklinde görünmesi için burgularını açıp tarak ile tara.Kenardaki fazlalıkları makas ile kes.Aynaya silikon yardımıyla yapıştır. 

Halat kullanarak ayna tasarımı

Halat farklı araçları birbirine bağlamak, tırmanışta can güvenliği sağlamak gibi görevlerinin yanı sıra yaratıcı düşüncelerde de kullanılabiliyor. Bir çok tasarıma katkı sağlayan halat aynalara da çok güzel bir çerçeve olabilir.  

Gerekli Malzemeler

Jüt halat (uzunluğu aynanın boyutuna uygun olacak şekilde)MakasAynaMezura veya başka bir ölçüm aletiYapıştırıcı

Nasıl Yapılır?

Öncelikle aynanın kenar uzunluklarını ölçerek işe başla.Halatın boyunu yaptığın ölçümlere uygun şekilde makasla ayarla.Yapıştırıcıyı aynanın çerçeveli ise tüm çerçeveye yayacak şekilde sür. Çerçevesiz bir aynaya sahipsen istediğiniz kalınlığa sahip olacak şekilde sür.Halatı silikon yardımıyla yapıştır. Bunu yaparken halatı gergin tutmaya özen göster. Aksi halde dağınık bir görüntü ortaya çıkabilir.Kurumaya bırak.

Kasnaktan göz şeklinde ayna yapımı

Kasnak malzemesinden yapılan ayna modeline büyük markaların mağazalarında denk gelmen olası. Kendin yaparak düşük maliyete de bu ayna tasarımına sahip olabilirsin.

Gerekli malzemeler

2 adet tahta kasnakAhşap tutkalıTestereZımparaAynaÇubuklarMatkapZımba

Nasıl yapılır?

Büyük olan kasnağının orta noktalarını bulmak için bir kağıt üzerine çiz.Daha sonra kağıdı çizgiler üzerinden kesip ikiye katlayarak orta noktalarını bul.Kasnağınızı orta noktalarından testere ile ikiye ayır.Sonrasında kasnak uçlarını zımparala.Küçük tahta kasnağına ve aynanın kenarlarına güçlü bir yapıştırıcı sür. 2-3 dk sonra kasnağı yapıştır.Önceden kestiğimiz yarım kasnaklarımızı, küçük kasnak yapıştırdığımız aynayı göz kenarlarına benzeyecek şekilde çevreleyip birleştir.Fazlalıkları belirleyip kesin ve zımbalayarak birleştir.Kirpiği sembolize etmek için çubukları kullan. Çubukları dış çerçeveye yerleştirmek için matkap ile delikler aç.Deliklere ahşap tutkalı sür. Çubukları deliklerden geçir.Dış çerçevenin ve iç çerçeveye değen yerlerinden yapıştır daha sonra kurutmaya bırak.Son haliyle göz şeklini alan aynayı dilersen bir iple duvara as. Çok şık bir ayna seninle!  

Mandallar ile ayna tasarımları

Günlük hayatta çamaşır asmak için kullanılan mandallar ile güzel bir tasarım ortaya çıkabilir. Dilersen tahta mandalların rengini Bi’Boya ahşap boyası ya da sprey boya il e değiştirip oval veya yuvarlak kesim aynalarda kullanabilirsin. 

Gerekli malzemeler

Tahta mandallarBi’Boya ahşap boyaYapıştırıcıNaylonİp

Nasıl yapılır?

Tahta mandalları naylonun üzerinde ahşap boya ile istediğin renge boya.Boyasının kurumasını bekle.Daha sonra yapıştırıcıyı her iki yüzeye sür.Mandalları yan yana sıkı bir şekilde yerleştir.Duvara asmak için bir ipi aynanın arkasına yapıştır.

Diğer Yazılara Göz At
Renklerin Gücü: Ev Dekorasyonundaki Uyumlu Renkler
İç Cephe Boyası Renkleri Nelerdir?
Duvar Boyamada Karşıtlıklar: Kontrast Renkler ve Etkileri

Toast Message