Diğer sonuçları görmek için yukarıya kaydırabilirsin.
Dış cephede güneş ışığından solmaya dirençli renkler hangileri?
PAYLAŞ
Facebook İnstagram

Dış cephede güneş ışığından solmaya dirençli renkler hangileri?

Yayınlanma tarihi: 10.02.2020

Duvar boyası seçmek hem iç mekanlar hem de dış mekanlar için oldukça önemli bir konudur. Boya rengi tercihinde boyanın özelliklerinden önce akla gelen ilk şey göze hitap etmesi olabilir. Fakat renginde belli özellikler göz önünde bulundurularak seçilmesi gerekir. Bunlardan en önemlisi güneşe dayanıklı duvar boyası kullanmaktır. Dış cephe boyalarının bozulmasında etkili en önemli faktör güneş ışınlarına maruz kalmasıdır. Uzun süre ışık ve ısıya maruz kalan boyalar solmaya başlar. Bunu önlemek için güneşe dayanıklı duvar boyası renkleri tercih edilmelidir.Güneşe dayanıklı duvar boyası rengi arayanlar sarı gibi açık renk tonlarını daha çok tercih etmelidir. Bu renk tonları güneşten daha az etkilenir ve solmaya karşı daha dirençlidirler. Kırmızı gibi koyu renkler güneş ışınlarını üzerine daha çok çeker ve bu da daha çabuk solmalarına neden olur. Dış cephe için güneşe dayanıklı duvar boyası seçerken bulunulan bölgenin coğrafi koşulları ve iklim özellikleri de dikkate alınmalıdır. Çok güneş alan bir bölge ise koyu ve canlı renkler kullanılmamalıdır. Soğuk bölgelerde ise koyu renkler kullanılmalıdır.

Dış cephe boyaları neden solar?

Boyayı oluşturan maddeler pigmentler, bağlayıcılar, kimyasal katkılar ve koruyuculardır. Pigmentler boyaya renk veren kimyasal maddelerdir ve uzun süre ışığa maruz kalınca moleküler yapıları bozulur. Moleküler yapılarının bozulması sonucunda da renkler solmaya başlar. İç mekân boyalarına göre dış cephe boyalarının daha çabuk solmasının nedeni uzun süre güneş ışığına maruz kalmalarıdır. Bu yüzden dış cephe boyası alınırken güneşe dayanıklı duvar boyası kullanmak ve daha geç solan renklerden tercih etmek daha avantajlı bir seçim olur. Güneşe ve ısıya dayanıklı duvar boyası sayesinde dış cephenin sürekli olarak boyanmasına gerek kalmayacaktır.Rengin ne kadar zaman sonra veya ne kadar solacağı kullanılan rengin tonuna, boyanın kalitesine ve içeriğine bağlı olarak farklılık gösterir. Uygun renkte ve güneşe dayanıklı duvar boyası için Bi’Boya adresini ziyaret edebilir ve Bi’Boya’dan istediğiniz boyayı kolayca temin edebilirsin.

Dış cephede hangi boya kullanılmalı?

Dış cephede kullanılan güneşe dayanıklı duvar boyası renginin yanı sıra boyanın türü de önemlidir. Dış cephe boyamak için kullanılan boya türleri şunlardır:

Dış cephede hangi boya kullanılmalı?

Elastik boya: Elastik özelliği sebebiyle yeni yapılan binalarda tercih edilir. Bina oturması hareketleri nedeniyle oluşabilecek çatlaklara dayanabilen bir üründür. Oturmuş binalarda da çatlakların engellenmesi için kullanılır. Silikonlu boya: İçeriğinde bulunan silikon nedeniyle su emilimini azaltır ve suyu itme özelliği gösterir. Yağmur suyu yüzey tarafından emilmeyeceğinden kabarma problemi yaşanmaz.Akrilik boya: Standart dış cephe boyası olarak bilinir. Su itme özelliği bulunmadığı için dış cephelerde fazla tercih edilmez. Grenli boya: Dış cephede kabartmalı ve dokulu bir görünüm istendiğinde tercih edilen boyadır. Yüzeyde bulunan dalgalanmaları ve hataları gizlemek için idealdir. 

Diğer Yazılara Göz At
Renklerin Gücü: Ev Dekorasyonundaki Uyumlu Renkler
İç Cephe Boyası Renkleri Nelerdir?
Duvar Boyamada Karşıtlıklar: Kontrast Renkler ve Etkileri

Toast Message