Diğer sonuçları görmek için yukarıya kaydırabilirsin.
Dekorasyona En Çok Yansıyan Sanatsal Akımlar Hangileri?
PAYLAŞ
Facebook İnstagram

Dekorasyona En Çok Yansıyan Sanatsal Akımlar Hangileri?

Yayınlanma tarihi: 27.02.2020

Sanat, tarih boyu gerek kültürlerin oluşumuna gerekse mimari gibi pek çok alana etki etmiştir. Yaşam alanlarının estetikle buluşması ise iç dekorasyon ile mümkün olur. Evlerine konfor ögeleri kazandırırken kişiselleştirmek isteyen ev sahipleri, dekorasyon akımlarında sanattan ilham almıştır. Bu yazıda, yaşamı yansıtırken hayatın her alanına nüfuz eden sanatın, iç mekan tarzlarına olan yansımalarını ele alacağız. Sanattan ilham alan iç mimari tarzlar nelerdir öğrenmek için okumaya devam edin.  

Barok dekorasyon akımları

Listemizdeki sanat akımları sıralamasında en eski akım olan Barok, 17. yy. başlarında Roma’da başlamıştır. Sanat, mimarlık, müzik, resim ve heykel gibi çeşitli disiplinlerde yer alan çarpıcı ve ihtişamlı bir sanat hareketidir. Tarzın en yaygın tekniği, yüksek kontrastlı ve dramatik bir atmosfer sağlamak için karanlık ve aydınlık arasındaki etkileşimi kullanan chiaroscuro özelliğidir. Dekorasyon akımlarında ise güç ve ihtişamı yansıtan altın kaplı büyük mobilyalar, yaldızlı çerçeveler ve zengin dokuma tekstillerle çevrili büyük aynalar ile karakterize edilir. Zeminler tipik olarak masif ahşap veya mermer gibi yüksek kaliteli malzemelerden yapılır. Boşlukları yumuşatmak için oda büyüklüğünde geniş el dokuması halılar yerleştirilir.

Sofistike ve aristokrat: Art Nouveau

Art Nouveau dekorasyon akımları, uygulamalı sanat alanlarında da uygulanan iç mimari akımlardan biri olarak, 1890 ve 1905 yılları oldukça popülerdir. Çiçek desenleri, doğrusal tasarımlar gibi organik ve stilize formlar ile karakterizedir. Kısa başarısı, 19. yüzyılın son dönem akademik sanatına karşı bir tepkidir ve yerini 20. yüzyıl modernist dekorasyon akımları almıştır. İç mekan dekorasyonunda Art Nouveau sanat akımlarının mimariye yansıması, çağdaş iç mekanda mimari stiller bakımından oldukça zorlayıcı olabilir. Ancak eklektik iç mekanlarda bu tarzın dekorasyona yansıtılması oldukça kolaydır. Beyaz, krem ve kum renkleri genellikle çimenlerin, yaprakların ve taşların rengi ile birleştirilir ve ahşabın tonlarıyla tamamlanır. Bitkisel motiflerin ve su bitkileri desenlerinin, tekstil ve duvar kağıdı gibi alanlarda kullanımı Art Nouveau dekorasyon akımlarının olmazsa olmazıdır. Yuvarlak dalgalı çerçeveli aynalar ve asimetrik köşeli vazo gibi detaylara yer verilebilir.

Modern gelişim: Art Deco

1920’lerde Fransa’da ortaya çıkan bu sanat akımı, geleceğe yönelim ve modern ilerleme fikrini temel alır. Soyut ilham dışında, Art Deco sanatçıların küresel egzotik kültürel unsurları da aramasıyla ilk küresel dekoratif stil haline gelmiştir. Zengin renkler ve cesur geometrik formlar ile karakterize edilir. Art Deco dekorasyon akımlarında paslanmaz çelik, krom, cam, lake, işlemeli ahşap gibi malzemelere sıklıkla yer verilir. Parlak ve koyu sarı, kırmızı, yeşil, mavi ve pembe tonları; gümüş, siyah ve krom ile çarpıcı bir tezat sergilenir. Egzotik ahşaptan ve aynalı parçalardan yapılmış mobilyalar, düz renkli kumaşlara sahiptir. Dekorasyon akımlarında cilalı parke ve lake zemin üzerine geometrik desenli halı kullanılır.

Diğer Yazılara Göz At
Genel
Renklerin Gücü: Ev Dekorasyonundaki Uyumlu Renkler
Genel
İç Cephe Boyası Renkleri Nelerdir?
Genel
Duvar Boyamada Karşıtlıklar: Kontrast Renkler ve Etkileri

Toast Message