Diğer sonuçları görmek için yukarıya kaydırabilirsin.
Damask Desenli Duvar Kağıtlarında Göz Alan Renk Kombinasyonları
PAYLAŞ
Facebook İnstagram

Damask Desenli Duvar Kağıtlarında Göz Alan Renk Kombinasyonları

Yayınlanma tarihi: 27.02.2020

Damask deseni adını Suriye’nin başkenti Damascus ya da bizim söylediğimiz şekliyle Şam’dan alır. Bir desenin ipek, pamuk ya da yün gibi bir kumaşın arka planına göre ayarlandığı özel bir dokuma türü olan damask kumaşlar, kaynaklarda belirtildiğine göre aslında MÖ 300 civarında ilk kez Çin’de ortaya çıkmış ama ortaçağda daha çok Ortadoğu ve Bizans’ta üretilmeye başlanmış. Damask desenli kumaşlar genellikle çok renkli ve kalın oldukları için o dönemlerde sıkça döşemelik ve perde olarak kullanılıyordu ama bugüne geldiğimizde bu zamansız tasarım artık döşemelik, perde, yatak örtüsü olmaktan çıkıp duvarlardaki yerini duvar kağıdı olarak çoktan aldı bile. 

Damask desen nedir?

Damask desen denince erken dönemlerde akla çiçek, meyve veya hayvan desenleri geliyordu, ardından avcılık motifleri, armalar gibi farklı motifler de uygulanmaya başladı ama günümüzde pürüzsüz çizgilerin olduğu, daha modern bir ilhama sahip, birbirini tekrar eden ritmik desenler ve kıvrımlı çizgilerden oluşuyor. Bu yüzden damask duvar kağıdı; şıklık, lüks ve sıra dışı stiller arayanlar için ideal. Eğer evinde böyle bir tarz yaratmak istiyorsan damask desenli duvar kağıdı fikirlerinden faydalanabilirsin. Damask duvar kağıdı seçerken karşına yüzlerce seçenek çıkacak çünkü son yıllarda popülaritesini inanılmaz bir şekilde artırdı. Öyle ki artık her boyutta, renkte ve farklı malzemeden damask duvar kağıdı üretiliyor ve bu da evinde sınırsız sayıda stil yaratabileceğinin göstergesi.

Her zevke ve her odaya uyan damask duvar kağıdı seçenekleri

Damask desenli duvar kağıdı denince aklına ilk önce ortaçağdaki gösterişli saraylardaki ağır ve klasik kullanımları gelebilir ama emin ol bugün güncellenmiş tasarımları sayesinde damask duvar kağıdı gözüne oldukça modern gelecek. Bu sebeple bu duvar kağıtlarını salondan yemek odasına, koridorlardan banyoya hatta çocuk odasına kadar evinin her köşesinde rahatlıkla kullanabilirsin.

Damask duvar kağıdını nasıl kullanmalısın?

Şu kesin ki damask duvar kağıdı, evine zarif ve özgün bir hava verecek. Salonunda şık bir tarz yaratırken, yatak odasında dinlendirici bir atmosfer sağlayacak, eğer çalışma odan için tercih ettiysen karakterinin ve ciddiyetinin bir göstergesi olabilir damask deseni. Ama bu duvar kağıtlarını kullanırken dikkat etmen gereken bazı noktalar var. En önemlisi de doğru renkleri seçmek ve uygulamak. 

Muhteşem ve çarpıcı renk tonlarının dansı

Bugünlerde damask duvar kağıdı denince akla ilk gelen ve çok popüler olan renkler altın, gümüş, siyah, mavi, kahverengi gibi renkler. Doğru renk ve doğru desen seçimi sayesinde inanılmaz şık bir eve sahip olabilirsin. Unutma ki damask duvar kağıdı büyük desenlerden oluşuyorsa bu kağıtlar özellikle salon gibi büyük yaşam alanlarına uygun olacaktır. Duvar kağıdını seçerken desenin ritmine, aralarında biraz boşluk kalmasına dikkat etmelisin. Klasik bir iç mekan yaratmak istiyorsan seçeceğin renkler altın rengi ve açık tonlardaki duvar kağıtları olmalı. Siyah ya da diğer koyu renkli damask duvar kağıdı türlerinin aydınlatması iyi olan odalar için uygun olacağını aklından çıkarma. Yine yoğun desenli bu duvar kağıtlarını minimal eşyalarla birleştirmek de başka bir fikir. Aslında damask duvar kağıdı kullanmanın tek bir doğru yolu yok, önemli olan evinin nasıl görünmesini istediğin ve bunun yanında bir kaç püf noktasına dikkat etmen. Eminiz ki, binlerce yıllık geçmişe sahip ve bir klasik olan damask deseni ile çok zevkli bir ev yaratabilirsin.

Diğer Yazılara Göz At
Genel
Renklerin Gücü: Ev Dekorasyonundaki Uyumlu Renkler
Genel
İç Cephe Boyası Renkleri Nelerdir?
Genel
Duvar Boyamada Karşıtlıklar: Kontrast Renkler ve Etkileri

Toast Message