Diğer sonuçları görmek için yukarıya kaydırabilirsin.
Bitkilerle evlere taze hava katmanın yolları
PAYLAŞ
Facebook İnstagram

Bitkilerle evlere taze hava katmanın yolları

Yayınlanma tarihi: 6.06.2020

Evlerimize doğanın ruhunu çağırma arzumuzun tarihi oldukça eskiye dayanıyor. Binlerce yıldır yerleşik şehir hayatı yaşayan insanlar olarak balkonlarımızı, mutfak ve salonlarımızı hatta yatak odalarımızı bile süs bitkileriyle donatıyoruz. Bunun bir sebebi var: Doğadan kopmak istemiyoruz ve doğanın şifasını her zaman yanı başımızda bulmak istiyoruz. Aslen tropikal bölgelerde yaşayan, orman yeşilliklerinden olan birçok bitki, bugün evlerimizde bize arkadaşlık yapıyor. Bu muazzam canlıların tek yaptıkları gözümüzü gönlümüzü şenlendirmek değil elbet. Renklerinin, boy ve endamlarının yanında bulunduğumuz ortamın havasını daha kaliteli hale getirmek gibi bir hediyeleri de var bize. Ancak, tutup eve getirdiğimiz her bitki için aynı şeyi söyleyemeyiz.

NASA’dan ünlü hava temizleyen bitkiler listesi

Şehir insanları olarak hem ruhsal hem de fiziksel açıdan sağlığımızı korumak için iç mekanlarımızda minik yeşil ormanlar oluşturuyoruz çünkü zamanımızın büyük bölümünü kapalı ortamlarda geçiriyoruz. Yapı malzemelerinin yaydığı gazlar, tuvalet kağıdı ve sigara dumanında bulunan formaldehit; boya, deterjan ve plastik ürünlerde bulunan benzen, ksilen ve amonyak; bir de üstüne oksijen yetersizliği eklenince sağlığımızı olumsuz yönde etkiliyor. Alerjik reaksiyonlara, astım hastalığı seyrinin kötüleşmesine, nefes problemlerine yol açabiliyor. Saydığımız kimyasalların etkilerinin bertaraf edilmesinde bitkilerin rolü nedir peki? NASA, 1989 yılında formaldehit ve benzen gibi kimyasalların olduğu ortamda bitkilerin rolünü araştırdı ve tamamen yok etmeseler de zararlı etkileri hafiflettiklerini gözlemledi. Formaldehit kimya endüstrisinde sık kullanılan bir kimyasaldır. Mobilya, dekorasyon malzemeleri, kozmetik ürünlerini de içeren geniş bir yelpazede kullanılır ve kanser riskini yükseltir. Ksilen de aynı riske sahip bir kimyasaldır ve solunması baş ağrısına sebep olur. Benzen ise plastik imalinde kullanıldığı için sık maruz kaldığımız bir zararlı kimyasal. Böcek ilaçları, yapıştırıcılar, sentetik deterjanlar ve kalitesiz boyalar da benzenin kullanım alanlarından. Tüm bunların etkisini aşağıda listelediğimiz bitkilerle azaltabiliriz. Hiç süphesiz ofis ve evlerimizde bitkilere çok ihtiyacımız var. İyi haber ise listedeki bitkilerin tümü ülkemizde de bulunabiliyor.

Evimizde tercih edebileceğimiz hava temizleyen bitkiler listesinde neler var?

Cüce Feniks: Dekoratif görünümüyle şık bir salon bitkisi olabilecek cüce feniks ksilen ve formaldehite karşı etkili. .   Aşk Merdiveni: Yılların gözden düşüremediği ev bitkilerinden aşk merdiveni de formaldehit ve ksilene karşı etkili. Kurdele Çiçeği: Tavana asarak daha şık hale getirebileceğin kurdele çiçeği formaldehite karşı etkili. Çin Her Dem Yeşili: Sehpa ve masa üstünde kullanabileceğin bu gösterişli çiçek benzen ve formaldehite karşı etkili. Bambu Palmiyesi: Sade bir yatak odasına eşlik edebilecek en güzel bitkilerden, ksilen ve formaldehite karşı  Benjamin: Hoş görünümüyle küçük bir ağacı andıran benjamin, o da ksilen ve formaldehit düşmanlarından. Salon Sarmaşığı: Tavandan sarkıtabileceğin hoş görünümlü bir bitki daha, ksilen, benzen ve formaldehit için etkili. Salon Palmiyesi: Ksilen, amonyak ve formaldehite karşı etkili. Paşa Kılıcı: Farklı renkleriyle vazgeçilmez iç mekan bitkilerinden kılıç trikloretilen, formaldehit ve benzene karşı etkili.Bu bitkiler haricinde çiçekleriyle göz dolduran kasımpatı ve yelken çiçeği de evin ve ofisin için ideal bir hava temizleyici olmaya aday bitkilerdir. Bakımı kolay ve yaz boyu çiçek verecek olan bu bitkilerle ruh ve beden sağlığının yerinde olduğu nice mutlu yıllar dileriz.Şık, modern ve tarzını yansıtacak iç cephe duvar, ahşap ve kapı boyası renkleri için biboya.com.tr‘ yi ziyaret edebilirsin.

Diğer Yazılara Göz At
Genel
Renklerin Gücü: Ev Dekorasyonundaki Uyumlu Renkler
Genel
İç Cephe Boyası Renkleri Nelerdir?
Genel
Duvar Boyamada Karşıtlıklar: Kontrast Renkler ve Etkileri

Toast Message