Diğer sonuçları görmek için yukarıya kaydırabilirsin.
Aydınlatma elemanları duvar rengini nasıl etkiler?
PAYLAŞ
Facebook İnstagram

Aydınlatma elemanları duvar rengini nasıl etkiler?

Yayınlanma tarihi: 20.02.2020

İç mekan algısını direkt olarak etkileyen unsurlar arasında duvar rengi ve aydınlatma gelir. Özellikle aydınlatma rengi ve konumunu doğru belirlediğinde hem fonksiyonel hem de etkileyici bir dekorasyona imza atabilirsin. Duvar rengi ile iç mekan aydınlatması birbirini tamamlayan iki önemli öge olarak değerlendirilir. Peki aydınlatma duvar rengi üzerinde nasıl bir etki yaratır?

Aydınlatma duvar rengi algısında farklılık yaratır mı?

Renk indeksine göre gün ışığında herhangi bir rengi tam anlamıyla algılarsın. Fakat yapay aydınlatmalar ile rengi farklı derinlikte yorumlama ihtimalin oldukça yüksek. Duvar boyası gün ışığı alan bir mekanda tam tonunu yansıtır. Eğer mekanı aydınlatma aparatları ile ışıklandırıyorsan boyanın duvarda duruşu ile kutuda duruşu arasında fark olduğunu rahatlıkla görebilirsin. Aydınlatma elemanlarının iç mekandaki rolünü daha çok aydınlatmanın yoğunluğu, geliş açısı ve konumu etkiler. Duvar rengi seçeneğini yanlış yapman halinde doğru bir aydınlatma kullanarak renk algısını değiştirebilirsin. İç mekanda daha yumuşatıcı bir aydınlatma için spot gibi gizli aydınlatma tercih edebilirsin.

Bölgesel aydınlatmalar ile duvar rengine derinlik kat

Aydınlatma, bir dekorasyonda genel ve bölgesel olarak çeşitlilik gösterir. Her ikisinin de duvar rengi üzerinde değişen etkileri bulunur. Aydınlatmanın renkteki yansımasını güçlendirmek adına hareketli bölgesel spotlar kullanabilirsin. Böylece dilediğin zaman aydınlatmanın yönünü değiştirme imkanı bulursun. Tavan içerisinde gizlenen aydınlatmalar ise renkteki derinlik algısını güçlendirir. Aydınlatmayı iç mekanda orantılı bir şekilde kullanırsan istediğin renk tonunu doğal ışıkta olduğu gibi akşam saatlerinde de yakalayabilirsin. Renklerin doğal halini anlayabilmen ve duvarda nasıl duracağını görebilmen için boya seçimini gün ışığında seçmen olası sürprizlerin de önünü keser.

Sarı ve beyaz ışık duvar boyası üzerinde aynı etkiyi yaratır mı?

İç mekan dekorasyonunda tercih edeceğin ışık kaynağının rengi duvar boyasının da rengini farklı açılardan etkiler. Aydınlatmada sarı ışık renklerin daha yumuşak bir ahenk yakalamasını sağlar. Beyaz ışık ise daha sert renk geçişleri elde etme imkanı tanır. Mavi ya da yeşil tonlarını kullandığın bir mekanda boyanın daha baskın görünmesini istiyorsan beyaz florasan ya da LED aydınlatmalar ihtiyacını karşılar. Kırmızı, sarı veya turuncu gibi sıcak tonları duvar rengi olarak kullanıyorsan sarı ışık doğru seçim olur. Çünkü beyaz ışığın sıcak renk tonları üzerinde mat etki yaratır. Oysaki sıcak duvar renklerini dekorasyonda tercih edenler genellikle tonların daha canlı ve enerjik olmasını bekler. Odanın akşam saatlerinde bambaşka bir renk tonuna bürünmesini ise renkli aydınlatmalar ile sağlarsın. Bu durumda duvardaki boya rengini nötürlemiş olursun. Özellikle mavi tonlardaki LED spot lambaları kullanırsan baskın bir renkli aydınlatma ortaya çıkar. Sen de evinde duvar renginle en iyi aydınlatmayı yakalamak için Bi’Boya‘nın iç mekan renk skalasına göz atabilirsin.

Diğer Yazılara Göz At
Genel
Renklerin Gücü: Ev Dekorasyonundaki Uyumlu Renkler
Genel
İç Cephe Boyası Renkleri Nelerdir?
Genel
Duvar Boyamada Karşıtlıklar: Kontrast Renkler ve Etkileri

Toast Message