Diğer sonuçları görmek için yukarıya kaydırabilirsin.
Ara renkler nelerdir ve insan üzerindeki etkileri…
PAYLAŞ
Facebook İnstagram

Ara renkler nelerdir ve insan üzerindeki etkileri…

Yayınlanma tarihi: 26.02.2020

Renk, bir objeden yansıyan ışığın beyinde algılanma biçimidir. Bu nedenle her canlı renkleri farklı şekilde algılar. Doğadaki renkler insanlar tarafından ana ve ara renkler ile bunların tonları olarak tanımlanır. Ana renkler olan kırmızı, sarı ve mavinin ikili karışımları ile ara renkler olan turuncu, yeşil ve mor elde edilir. Renkler insan yaşamında önemli bir etkiye sahiptir. Günümüzde renk psikolojisi üzerine birçok çalışma bulunur. İstersen ara renklere ve insan üzerindeki etkisine birlikte bakalım.

Renkler ve duygular

Renk ışığın ürettiği bir tür enerjidir. Bu enerji duygularımız ve dolayısıyla da eylemlerimiz ile yakından bağlantılıdır. Renkler mutlu veya üzgün, aç veya rahat hissetmemize neden olabilir. Yolda yürürken sarı, kırmızı, turuncu renkli çiçekler gördüğümüzde canlanır, gri gökyüzü ile içimize kapanır, tembel ya da depresif bir hal alırız. İçinde yaşadığımız veya çalıştığımız iç ortamın renkleri bizi her zaman doğal dünyadakilerle aynı şekilde etkiler. Farklı renklerin duyguları etkileyebilme şekli büyük ölçüde rengin parlaklığına ve sıcak veya soğuk renk olmasına bağlıdır. Sıcak renkler genellikle mutluluk, iyimserlik ve enerji yansıtır. Soğuk renkler ise sakinlik ve üzüntüyü temsil eder. Örneğin ara renkler içerisindeki turuncu sıcak renk olarak nitelendirilirken yeşil ve mor soğuk renklerdir. İnsan üzerinde yol açtığı bu reaksiyonlar nedeniyle renkleri kullanırken her zaman etkilerini göz önünde bulundurmamız faydalı olacaktır.

Turuncu ile kendini enerjik ve coşkulu hisset

Ara renkler içerisinde yer alan turuncu kırmızı ve sarının birleşimi ile ortaya çıkar. Sıcak bir renktir. Uyarıcı etkisi vardır. Ruh halini canlandırır. Yemek, sıcaklık, barınma gibi fiziksel rahatlık hissi yaratır. Turuncuyu negatife çevirmemek için yanında siyah renk kullanmaktan kaçınman gerekir. Çok fazla turuncu ise ciddiyetsizlik göstergesi olabilir. Bunlara dikkat edersen tam anlamıyla ara renkler arasındaki en eğlenceli renktir.

Yeşil ile denge ve tazelik

Soğuk renk olarak nitelendirilse de ara renkler arasında sağlığın, yeni başlangıçların ve servetin simgesi yeşildir. Mavi ve sarının birleşimi olan yeşil dengenin rengidir. Yeşil renk evimiz olan dünyamızı çağrıştırdığından dolayı güven hissi verir. Dinginlik veren pozitif tarafı, fazla miktarlarda kullanıldığında negatife dönerek sıkıcılık ve monotonluk gibi duygular yayabilir. Yeşilin daha parlak tonları ise daha enerjik hissetmeni sağlar.

Mor ile yaratıcı ol

Ara renkler arasında  yaratıcılık ve gizemin simgesi mordur. İçine dönmeni sağlar ve derin düşünceleri perçinleştirir. Ultraviyole ışınından önce görünen son dalga olduğundan zaman, mekan ve kozmos ilişkisini çağrıştırır. Daha açık mor renkler avutmak, dinginleştirmek ve teskin etmek için kullanılır. Bir tasarımın daha lüks ve zengin görünmesini sağlamak için moru, daha romantik ve gizemli bir dokunuş için ise açık bir mor tonunu tercih edin. Mavi ve kırmızının birleşimi ile oluşan morun aşırı kullanımı ucuz ve nahoş hisler yaratabilir.

Diğer Yazılara Göz At
Genel
Renklerin Gücü: Ev Dekorasyonundaki Uyumlu Renkler
Genel
İç Cephe Boyası Renkleri Nelerdir?
Genel
Duvar Boyamada Karşıtlıklar: Kontrast Renkler ve Etkileri

Toast Message