Diğer sonuçları görmek için yukarıya kaydırabilirsin.
Alçı üzerine duvar boyama nasıl yapılır?
PAYLAŞ
Facebook İnstagram

Alçı üzerine duvar boyama nasıl yapılır?

Yayınlanma tarihi: 12.02.2020

Duvarlardaki girinti ve çıkıntıları, pürüzleri düzelten alçı uygulaması; duvarların görünümünü güzelleştirir. Estetik duvarlar elde etmenin birçok yöntemi olmakla birlikte, duvar boyama işlemleri sayesinde dilediğin renk duvarlara kolaylıkla kavuşabilirsin. Duvar boyama hakkında bilgi edinmek, alçı ve kartonpiyer boyamasını öğrenerek daha estetik bir uygulama yapmak ister misin?

Duvar boyama hakkında bilmen gereken her şey

Profesyonellerden yardım alabileceğin veya kendi emeğinle yapabileceğin duvar boyama işlemi için dikkat etmen gereken bazı noktalar var. Duvar boyasını yapmadan önce muhakkak, astar çekmen gerekir. Astar nedeni ile oluşan kumlu görüntüyü ortadan kaldırmak için ince zımpara kullanabilirsin. Zımpara işleminden sonra bir bez ile yüzeyin tozunu aldıktan sonra, boyamaya başlayabilirsin. Boyama için en doğru zaman, geçiş dönemleri olarak bilinen ekim ve nisan aylarıdır. Hava sıcaklığı ve nem oranının en doğru şartlarda olduğu bu aylarda boya, çok daha kısa sürede kuruduğundan daha kolay bir uygulama yapabilirsin. Boyanın kuruma süresini etkileyen diğer etkenler ise boya çeşidi ile boya kalınlığıdır. Kullanılacak boya miktarı, yüzeye göre değişmek ile birlikte; ortalama olarak 20 kg iç cephe boyası yeterliyken mat boyalarda daha az miktar yeterlidir. Kaliteli bir boya tercih ederek duvarlarının çok daha estetik görünmesini sağlayabilirsin. Kullanılacak malzemeleri doğru seçerek, kolay bir uygulama yapabilirsin. Duvarın geniş kısımlarının boyanması için boya rulosu, detaylar için tüyleri kopmayan bir kestirme fırçası gerekir. Kestirme fırçasına fazla boya yüklememeli, yalnızca uç kısmına boya sürerek fazla boyayı almalısın.

Alçı hangi boya ile boyanır?

Silikonlu boyalar ile yağlı boyalar, alçı boyamada tercih edilen boya çeşitleridir. Alçı üzerine duvar boyama yapmadan önce, iki defa astar çekmen ve kurumasını beklemen gerekir. Kaba inşaatın bitimiyle yapılan kara sıva yerine alçıyı boyamak, çok daha kolay. Alçı üstüne duvar boyamasında boya, duvara daha iyi tutunur. Kara sıvanın üzerine koyu renkli bir duvar boyama işlemi yapıldığında, duvardaki hatalar belli olurken; alçı üstüne duvar boyamasında böyle bir durum gözlenmez. Alçı üzerine ilk duvar boyama uygulamasından sonra, ortamın havalandırmasına göre 4 ile 8 saat kurumasını beklemen gerekir. İki kat duvar boyama işlemi yeterli gelmediyse üçüncü defa boyama işlemini tekrarlayabilirsin.

Kartonpiyer hangi boya ile boyanır?

Kartonpiyer boyaması için su bazlı plastik boya kullanmalı, fırça olarak plastik kestirme fırçası tercih etmelisin. Sentetik yağlı bir kestirme fırçası kullanırsan boya iz bırakacak ve düzgün bir görüntü oluşmayacaktır. Kartonpiyerlerin zaman içinde sararmasında dolayı, tüm duvarı boyamadığın zaman da iki veya üç senede bir kartonpiyerleri boyayabilirsin. Kartonpiyer boyasının tamamen kuruması için bir ile dört gün arasında beklemen gerekir. İhtiyaç duyacağın tüm boyaları Bi’Boya’da bulabilir, Bi’Boya kalitesini duvarlarında görebilirsin.

Diğer Yazılara Göz At
Genel
Renklerin Gücü: Ev Dekorasyonundaki Uyumlu Renkler
Genel
İç Cephe Boyası Renkleri Nelerdir?
Genel
Duvar Boyamada Karşıtlıklar: Kontrast Renkler ve Etkileri

Toast Message