Diğer sonuçları görmek için yukarıya kaydırabilirsin.
Tebeşirlenme nedir? Nasıl düzeltilir?
PAYLAŞ
Facebook İnstagram

Tebeşirlenme nedir? Nasıl düzeltilir?

Yayınlanma tarihi: 10.02.2020

Boyada tebeşirlenme, hava şartlarına maruz kalan boya filminin yüzeyinde boyanın renginin solmasına neden olan tozun oluşmasıdır. Bir dereceye kadar boya filminde meydana gelen tebeşirlenme normal olarak kabul edilir. Hatta bazı boyaların karakteristik özelliği tebeşirlenme görünümü sunmasıdır. Buna rağmen boya filmi üzerinde meydana gelen aşırı erozyon boyanın renginin solmasına sebep olan yüksek miktarda toz oluşmasına neden olur. Boya bozulmalarında sık görülen bir durumdur.

Boyanın bağlayıcılığı azalır

Tebeşirlenme miktarı boyanın pigment yoğunluğuna ve bağlayıcı türüne göre değişir. Boyanın yüzeyinde veya hemen altında bağlayıcının işlevini kaybetmesi ve toz haline dönüşmesiyle tebeşirlenme sorunu görülür. Isı, UV ışınları ya da oksijenin etkisiyle bağlayıcı boyanın bütünlüğünü yitirmesine neden olur ve boyada bulunan pigmentler toz halinde dökülmeye başlar. Tebeşirlenmenin 4 ana nedeni bulunur:

Boyanın bağlayıcılığı azalır

Sertleştirici miktarının hatalı kullanımıSon kat boya film kalınlığının çok yüksek olmasıDış dayanım (UV ışınları, aşırı nem gibi faktörler )Zayıf boya bakımı 

Tebeşirlenme sorununu önlemek ve sakınmak senin elinde

Tebeşirlenme sorununu  yaşamamak ve önüne geçmek artık çok kolay! Boya yüzeyinde oluşma ihtimali olan aşırı tozlanmadan kaçınmak için boyanın yüzeye yapışma oranını desteklemeye çalışmalısın. Boyama öncesi boyanacak yüzeyin aderans (yapışma) etkisini arttırmak için boya öncesi duvar yüzeyine astar uygulayabilirsin. Astar, uygulanan yüzeyin olumsuz hava şartlarından  etkilenmesini daha aza indirir. Astar öncesi yüzeye beton harcı veya önleyici katkı da uygulayabilirsin. Bu katkı aynı zamanda uygulanan yüzeyin kimyasal maddelere karşı direncini arttırır, su geçirgenliğini azaltır, aşınma dayanımını arttırır ve kılcal çatlakları azaltır. Bu uygulamaların yanı sıra dış ve iç cephe boyalarının doğru seçimi de bu sorunu önlemede fayda sağlar. Bu önlemler sayesinde boyanın ömrünü uzatabilirsin.

Hasar gören yüzeyi bir usta gibi düzeltebilirsin

Tebeşirlenmeyi gidermek için ilk olarak düzeltme işlemini gerçekleştirmelisin. Düzeltme işlemini belirlerken hasarın oranına göre iki şekilde uygulama gerçekleştirebilirsin. Cila uygulayabilir veya zımparalama yapabilir ve zımpara üzerine boyama işlemi yapabilirsin. Her iki durumda da yüzeyi bol su ile yıkamalı ve düzeltme işlemi öncesi iyice temizlemelisin. Tebeşirlenme oranı az ise, ince cila bileşeni uygulayabilirsin. İnce cila kuruduktan sonra bir kat da yüksek parlaklıklı cila uygulayarak düzeltme işlemini bitirebilirsin. Tebeşirlenme oranı fazla ise düzeltmenin ilk adımını hasarlı yüzeyi zımpara ile pürüzsüzleştirme işlemi olmalıdır. 320 veya 400 numaralı zımpara kullanarak bu işlemi gerçekleştirebilirsin. Zımpara yaparken duvar yüzeyine çok bastırmamalı, oval hareketlerle zımpara yapmaya özen göstermelisin. Zımpara sonrası boyayı uygun oranda tiner ile karıştırmalı, hazır hale getirmelisin. Karışımı varsa pistole içerisine koymalı ve hava basıncını 3,5-4 atm arasında ayarlamalısın. Pistoleyi duvar yüzeyine 20-25 cm uzakta tutarak boyayı uygulamalısın. İsteğe ve duvarın durumuna göre bir kat veya iki kat uygulama yapabilirsin.

Diğer Yazılara Göz At
Boya
Duvar Boyasında Soğuk Renkler Hangileridir? Soğuk Renk Tonları
Boya
2024 Yılının Trendi Ev Boyası Renkleri Hangileridir?
Boya
Renklerin Gücü: Ev Dekorasyonundaki Uyumlu Renkler

Toast Message