Diğer sonuçları görmek için yukarıya kaydırabilirsin.
Kreş tasarımında hangi renkler kullanılmalı?
PAYLAŞ
Facebook İnstagram

Kreş tasarımında hangi renkler kullanılmalı?

Yayınlanma tarihi: 28.09.2020

Renklerin insan psikolojisi üzerinde etkili olup olmadığı yıllardır bilim insanları tarafından incelenmiş ve yapılan araştırmalar sonucunda olumlu ve olumsuz etkileri olduğu kabul edilmiştir. Bu bilgiden yola çıkarak yaşamımızda renklerin enerjilerini kullanarak çeşitli düzenlemelere gidiyoruz. Bu bilinçli yönelimimiz sayesinde doğru alanlarda doğru renkleri kullanarak yaşamımızı etkileyecek daha olumlu sonuçlar alınabilir. Renkler en az bizim kadar çocukların duygularını da etkileyerek, onların olumlu ya da olumsuz davranışlar sergilemelerine neden oluyor. Bu noktada özellikle 0-6 yaş aralığı çocukların neredeyse tüm gününü geçirdiği kreşlerin renk seçimleri oldukça önem taşıyor. Yani seçilecek kreş renkleri, çocuklar üzerinde etki ederek; sakin, huzurlu, dingin ya da agresif, uyumsuz ve dikkatsiz olmalarına neden olabiliyor.

Kreş tasarımında hangi renkler kullanılmalı ?

Kreş renkleri seçilirken çocukların algı kapasitelerini arttırmak, dikkatlerini toplamak, becerilerini geliştirmek , sakinleştirmek ya da harekete geçirmek gibi duygu durumlarını yönetmek hangi renklere yönelinmeli, bir göz atalım. 

Güneşi simgeleyen sarı

Kreş renkleri arasında sıkça karşımıza çıkan sarı, güneşi temsil eder. Eğlenceli, keyifli, canlı ve neşeli bir etki yaratmak için kullanılması gereken en önemli renktir. Serotonin salgısını arttırarak mutluluk hissi yaratır. Sarı renk tercih edilen etkinlik odaları ve sınıflarda çocukların algıları açık, öğrenmeye istekli ve keyifli olacaklardır. Dikkatlerini toplamak ve odaklanmalarını sağlamak için sarı rengi ve tonları gönül rahatlığıyla kullanılabilir. 

Kırmızı her alan için doğru bir renk değil!

Kreş renkleri içinde kullanılan kırmızı, son derece baskın ve uyarıcı bir renktir. Tüm dikkati hemen üzerinde toplar ve farklı alanlara odaklanmayı zorlaştırır. Bunun yanında kırmızı renk çocuklarda agresif bir etki yaratır. Çalışma alanlarında, dinlenme alanlarında, etkinlik sınıflarında tercih edilmemeli. Oyun alanlarında, bej, mavi, turuncu, sarı tonları ile birlikte; dikkatini toplamak istediğin nesneler üzerinde ve oyuncaklarda kullanılabilir. Kırmızı, aynı zamanda iştah açıcı bir renk olduğu için yemek salonlarında da değerlendirilebilir. Çocuklarda yemek yeme isteği uyandırarak beslenmelerine fayda sağlayacaktır. 

Cesaretin ve sosyalleşmenin rengi: Turuncu

Turuncu rengin heyecan verici, aynı zamanda rahatlatıcı dengeli bir etkisi vardır. Çocuklar üzerinde cesaret ve kendine güven veren bir etki yaratır. Kreş renkleri içinde en çok tercih edilen turuncu, sosyalleşmenin de rengidir. İçine kapanık çocuklarda kendine güveni telkin eder. Drama eğitimlerinde, gösterilerin yapıldığı tiyatro ve etkinlik salonlarında kullanılabilir. Kırmızıya yakın tonları negatif etki yaratacağı için kullanılması uygun olmaz. Yine iştah açıcı etkisinden dolayı yemek salonlarında tercih edilebilir.

Huzurun renkleri: Mavi ve yeşil

Mavi ve yeşil, huzuru, sakinliği, dinginliği temsil eder. Sinir sistemini üzerinde olumlu etkisi vardır. Rahatlatıcı ve keyif verici renklerdir. Kreş renkleri içinde hemen her sınıfta kullanılabilen mavi ve yeşil; kütüphanelerde, dinlenme odalarında, oyun odalarında gönül rahatlığıyla kullanılabilir. 

Biraz da yaratılıcılık için: Mor

Kreş renkleri seçiminde kullanılacak mor renk, yaratıcılığı ve dinginliği arttıran bir renktir. Çocukların algılamaları üzerinde olumlu etkisi vardır. Özellikle agresif ve hiper aktif çocukların sakinleşmesine yardımcı olur. Etkinlik odalarında, çalışma alanlarında,revirlerde rahatlıkla tercih edilebilir.Şık, modern ve tarzını yansıtacak iç cephe duvar, ahşap ve kapı boyası renkleri için biboya.com.tr‘ yi ziyaret edebilirsin.

Diğer Yazılara Göz At
Duvar Boyasında Soğuk Renkler Hangileridir? Soğuk Renk Tonları
2024 Yılının Trendi Ev Boyası Renkleri Hangileridir?
Renklerin Gücü: Ev Dekorasyonundaki Uyumlu Renkler

Toast Message