Diğer sonuçları görmek için yukarıya kaydırabilirsin.
Hangi mekanda kaç yılda bir boya yapmak gerekir?
PAYLAŞ
Facebook İnstagram

Hangi mekanda kaç yılda bir boya yapmak gerekir?

Yayınlanma tarihi: 21.03.2020

Her eşyanın bir ömrü olduğu gibi boyalarında ömrü vardır. Ömrünü tamamlayan boyaların kalıcılığı azalır veya renkleri solar. Kötü görüntüye sebep olan bu tür durumlarda boyama işlemini yenilemek gerekir. Çoğu zaman yenileme işlemi tek başına yeterli olmaz. Boyama işleminin uygun koşullarda yapılması boya sonrası sonrası alınan verimi artırır ve yenileme işlemini destekler. Bu sayede boyanın kullanım süresi de artar. Peki bu tür koşullar nelerdir? Boya badana kaç yılda yapılır? Veya boya yapma sıklığı neye göre belirlenmelidir? Boya yapma sıklığı iç mekan veya dış mekan boyasına göre belirlenmelidir.

Dış cephe boyası ne zaman yenilenmelidir?

Dış mekanlar veya konutların dış cepheleri güneşten solabilir, yağmur, kar gibi yıpratıcı koşullar sebebi ile kısa sürede eskiyebilir. Bu nedenle boya yapma sıklığı yaşadığın coğrafyaya ve evin konumuna göre değişir. Örneğin, güneş yaz kış bol güneş alan veya güneye bakan bir eve sahipsen evin dış cephe boyasını oldukça yıpratacaktır. Veya bol yağış alan Karadeniz bölgesinde yaşayan kişilerin dış cephe boyaları daha kısa sürede yenileme isteyecektir. Bu nedenle boya yapma sıklığı belirlenirken kendi koşullarını gözden geçirmeni öneririm. Bununla beraber dış cephe boyaları ortalama olarak 3 veya 4 yıl içerisinde canlı görünümünü kaybeder, dış cephe boyasında kısmi çatlamalar veya kısmi dökülmeler kendini göstermeye başlar. Boyanın ömrünü uzatmak ve bakımlı dış cephelere sahip olmak için bahar aylarında yani güneşin veya yağmurun etkisinin az olacağı aylarda dış cephe boyanı yenilemelisin. 

İç cephe boyası ne kadar dayanır?

İç cephe boyası ortalama 5 veya 6 yıl dayanabilir. Buna rağmen duvarların silinmemesi veya kötü bakımı sonucunda bu süre kısabilir. Kötü yapılmış uygulamalar veya astarsız boya uygulamasının yapılması bu süreyi kötü etkiler. Ara ara silinen duvarlar veya boya öncesi yapılan kaliteli astar uygulaması da en az boya kadar önemlidir ve boya yapma sıklığını azaltır. Sürenin uzunluğu veya kısalığını belirleyen bir diğer etmende boyanın kalitesidir. 46 yıllık Kalekim güvencesiyle üretilen Bi’Boya kolay leke silme özelliği ile boyanın solmasını veya çıkmasını önler. Hava kalitesine katkı sunma ve içeride oluşan nemi dışarı atma özellikleri ile de uzun süreli kullanım sunar. Boya kalitesi ile beraber duvara uygun boya seçimi de göz önüne alınmalı. Eğer rutubetli veya küflü bir duvara boya yapacaksan bu duruma uygun küf önleyici ve rutubet giderici  boya seçmen gerekir. Aksi taktirde küf boyanın üstüne geçecek veya rutubet kabarma yaparak boya dökülecektir. Bu da 2 ya da 3 yıl arasında yenileme yapmanı gerektirir.  Şık, modern ve tarzını yansıtacak iç cephe duvar, ahşap ve kapı boyası renkleri için biboya.com.tr‘ yi ziyaret edebilirsin.

Diğer Yazılara Göz At
Boya
Duvar Boyasında Soğuk Renkler Hangileridir? Soğuk Renk Tonları
Boya
2024 Yılının Trendi Ev Boyası Renkleri Hangileridir?
Boya
Renklerin Gücü: Ev Dekorasyonundaki Uyumlu Renkler

Toast Message