Diğer sonuçları görmek için yukarıya kaydırabilirsin.
Fayans boyama nasıl yapılır?
PAYLAŞ
Facebook İnstagram

Fayans boyama nasıl yapılır?

Yayınlanma tarihi: 19.03.2020

Fayans, evin hem temiz görünmesi hem de şık görünmesi için en sık kullanılan malzemelerden biridir. Üstelik, sahip oldukları seramik yüzey sayesinde oldukça kolay temizlenebilir. Bununla birlikte, üzerinde bulunan desenler zamanla demode olur. Bu durumla mücadele edebilmek konusunda en kolay yöntemlerden biri fayans boyama olarak ön plana çıkar. Fayansları sökmek, onları yerleştirmekten daha zordur. Güçlü yapıştırıcılar ile zemine tutunan fayansları sökmek, baştan yaptırmak kadar pahalıya mal olabilir. Üstelik, ortaya çıkan gürültü ve kirlilik de işleri daha da zora sokar. Bu sebeple, fayans boyama yöntemi sadece kolaylığı ile değil, daha temiz bir seçenek olma özelliği taşır. Üstelik, iyi bir fiyat araştırması ile daha ucuz bir teknik olabilir. Bununla birlikte, fayans boyama teknikleri konusunda dikkat edilmesi gereken bazı hususlar bulunur.

Fayans boyama yaparken dikkat edilmesi gerekenler

Hem kolay hem de temiz bir yenileme yöntemi olan fayans boyama, farklı mekanlara uygulanabilir. Fayans boyama mutfak ve banyonun yanı sıra hol ya da balkon gibi alanları da yenilemenize yardımcı olur. Özellikle mutfak ve banyo gibi alanlarda sıklıkla su kullanıldığı için, bu alanlara uygulayacağın boya hem suya hem de neme karşı dayanıklı olmalı. Dolayısıyla, yağlı boya veya epoksi boya kullanabilirsin. Bununla birlikte yağlı boya fazla koku yayabilir. Epoksi boya da daha çok evlerde kullanıldığı için fayans yenilerken hobi boyası da kullanabilirsin. Öte yandan, fayans boyama için boyadan başka malzemelere ihtiyaç vardır. Bunlar; parlak yüzey astarı, kalın sır vernik, rulo fırça, ipek uçlu fırça, boya tavası, koruyucu örtü ve maskeleme bandı olarak sıralanır. Bu malzemelere ek olarak, fayanslara desen vermek istersen, stencil de satın alabilirsin.

Fayans boyama nasıl yapılır?

Fayans boyama yaparken, sonucun iyi olması için en başta temizliğe önem vermek gerekir. İşe başlamadan önce, fayansları güzelce silmeli ve ardından kurulamalısın. Silme işlemini nemli bir bezle yapabilirsin. Kirden arındırdığı fayansların üzerine geçiş astarını uygulamalısın. Astar işlemi oldukça önemlidir. Astar sayesinde, fayansa uygulanan boya daha iyi tutunur. Aynı zamanda, daha sonraki dönemlerde oluşabilecek yıpranma ve aşınmalara karşı boyanın daha iyi performans göstermesine yardımcı olur. Astar uygulamasının ardından 24 saat beklemek gerekir. 24 saat dolunca, zemine koruma örtülerini serebilir ve boyadan korumak istediğin alanlara maskeleme bandını yapıştırabilirsin. Daha sonra seçtiğin renge ait boyayı, fırçayı yedirebilecek miktarda boya kabına dök. Daha sonra, boyayı rulo fırçaya al ve fayansları boyamaya başla. Rulo fırçanın giremediği alanlarla ipek uçlu fırçayı tercih edebilirsin. Bu şekilde ilk kat boyayı vurduktan sonra, 24 saat daha beklemelisin. İlk at boya kuruduktan sonra 2. katı vurabilirsin. İhtiyaç duyarsan, 3. kat boyama da yapabilirsin. 2. ve 3. kat boya esnasında stencil kullanabilirsin. Fayans boyama stencil ile daha farklı bir görünüme kavuşabilir. Pek çok farklı stencil deseni bulunur. Gerekli olan boyamaları yaptıktan sonra ise vernik aşaması gelir. Boyama bittikten 3 gün sonra vernik aşamasına geçebilirsin. 

Diğer Yazılara Göz At
Boya
Banyonuzdaki Seramikleri Yenileyin: Seramik Boyama
Boya
Duvar Boyasında Yeşil Tonları Nasıl Kullanılır?
Boya
Kız Çocuk Odalarının Vazgeçilmezi: Lila Rengi Duvar Boyası

Toast Message