Diğer sonuçları görmek için yukarıya kaydırabilirsin.
Çiçeklenme (tozlanma) nedir? Nasıl düzeltilir?
PAYLAŞ
Facebook İnstagram

Çiçeklenme (tozlanma) nedir? Nasıl düzeltilir?

Yayınlanma tarihi: 11.02.2020

Çiçeklenme (tozlanma), duvarlarda sıkça gördüğümüz duvar alçı ve boyasının dökülmesine sebebiyet verecek kabartılarla ve lekelerle karşımıza çıkan bir problem olduğu için estetik ve güvenlik açısından dikkate alınması gereken bir husustur. Çeşitli sebepleri ve çözüm yolları mevcut olan bu duruma karşı çok geçmeden müdahale etmek gerekir.

Çiçeklenme nasıl meydana gelir?

Duvar için harcın yapım aşamasında uygulanan bileşenlerde “sönmemiş kireç” kimyasalı kullanılmasıyla başlar. Duvar yüzeyinin fazla geçirgen bir yapıya sahip olmasıyla beraber yağış, yeraltı sularının yukarı doğru hareketiyle duvara temas etmesi gibi durumlarla veya harç yapım aşamasında su ile çimento oranının yanlış tutulması halinde sönmemiş kireç nem çeker özelliğinden dolayı suyu bünyesine hapseder. Yapılarda drenaj problemi varsa da rutubet oluşumuna sebebiyet vereceğinden nemli bir ortam oluşturacaktır. Beton içindeki kılcal boru görünümünde nitelendirebileceğimiz boşluklara su dolar ve sönmemiş kireçle suyun birleşimi sonucu “söndürülmüş kireç” oluşur. Söndürülmüş kireç şişerek duvar yüzeyine ulaşır. Bu kimyasal bileşen yüzeyde karbondioksit gazıyla tepkimeye girip kalsiyum karbonat denilen halk arasında “kireç taşı” olarak da bilinen mineral bir tuz oluşumuna sebep olur. Bu gazla buharlaşan su tanecikleri geriye tuz kristallerini bırakır ve bu şekilde beyaz ve gri tonlarında kabuklanmalar ve lekeler olarak kendini gösterir. Bu durum estetik açıdan olumsuz görüntüler elde edilmesine sebebiyet verecektir. Şişme aşamasında çatlak oluşumuyla boşluklu yapılar meydana getireceğinden dolayı dayanıklılık açısından da tehlikeliyi arttırabilir. Bu nedenlerden ötürü hiçbir şekilde istenmeyen bir olaydır. Neyse ki özellikle renkli boyalı duvarlarda kendini direkt gösterecek olan, boyada tozlanma veya boyada çiçeklenme dediğimiz bu durum için çeşitli düzeltme imkanları mevcut.

Çiçeklenme (tozlanma) nasıl düzeltilir?

Belirli oranlarda sirkeli su ya da tuz ruhu katılmış basınçlı su ile duvar yüzeyi yıkanabilir. Yüzey sert bir fırça ile fırçalanabilir. Betonda su yalıtımına yardımcı olacak, betonu tamamen su geçirmez hale getirip güçlendirecek ve sertleştirecek etken maddeli karışımlar da yüzeye doğru bir teknikle uygulanabilir. Aynı zamanda bu etken maddelerden elde edilen karışımlar tekrar boyanacak duvar için de astar işlevi görürken çoğalan rutubetin önüne geçer. Seyreltik asit çözeltileri de daha ciddi seviyelerde çiçeklenme problemine karşı tepkimeye girerek kireçlenmeyi azaltacağı için sorunun çözülmesini sağlayacaktır. Banyo, mutfak gibi yerlerdeki havalandırmaları ve eğer duvarın alt bölümlerinde bu durum gözlemleniyorsa evin taban suyu drenajını da kontrol ettirmekte fayda olacaktır.

Donma Değil Çiçeklenme!

Çiçeklenme özellikle taş duvarlarda donma ile karıştırılan bir olaydır. Donma olayında da kalsiyum karbonat sebepli beyaz lekeler oluşur fakat yıkamayla çözülemeyecek bir durumdur. Oysaki çiçeklenme yüzeyin tazyikli suyla yıkanmasıyla hallolabilecek bir problemdir.  Donma durumunun yaşanması halinde yüzey ahşap ise zımparalanmalı, taş bir duvar ise tel fırça ile ilk müdahale yapılmalı. Daha sonra astarlanıp kaliteli, silikon bazlı bir boya ile boyanmalı. Bi’Boya bu noktada aradığınız boya markası olabilir!

Diğer Yazılara Göz At
Boya
Duvar Boyasında Soğuk Renkler Hangileridir? Soğuk Renk Tonları
Boya
2024 Yılının Trendi Ev Boyası Renkleri Hangileridir?
Boya
Renklerin Gücü: Ev Dekorasyonundaki Uyumlu Renkler

Toast Message