Diğer sonuçları görmek için yukarıya kaydırabilirsin.
Boya nasıl ve ne ile ölçülür?
PAYLAŞ
Facebook İnstagram

Boya nasıl ve ne ile ölçülür?

Yayınlanma tarihi: 11.02.2020

Boya üreticilerinin aynı kaliteye sahip ürünler üretmesi ve tüketicilerin, satın aldığı boyanın içeriğinde ne olduğunu bilmesi için boya testleri yapılır. Boya kalınlığı, test yapılan mekanın özellikleri, kuruma koşulları gibi durumlar; test sonuçlarında belirleyici etkiye sahiptir. Bu durumların sabit tutulması, güvenilir test sonuçları için oldukça önemlidir. Gözle veya çeşitli boya ölçümü yöntemleriyle boya testleri yapılarak; gerekli kontroller sağlanır.

Boya ölçümü nasıl yapılır?

Piyasada bulunan boya ölçüm cihazları ile kendi kendine boya ölçümü yapabileceğin gibi, laboratuvar ortamında da zebra kağıdı gibi çeşitli yöntemler ile profesyonel boya ölçümü yapılır. Boya ölçümünün nasıl yapıldığını bilmek için ne amaçla ölçüm yapıldığı ve hangi yüzeydeki boyanın ölçüldüğü önemlidir. Örneğin; boyanın içinde yabancı maddenin varlığı, faz ayrışması, boyanın çökme durumu gibi birçok faktör, göz ile yapılan boya ölçümü sayesinde incelenebilir.  Yaş ve kuru boyaya ayrı test ve incelemeler yapılarak, boya ölçümü içi farklı yöntemler kullanılır. Performans testleri ile boyanın sahip olduğu direnç incelenir.

Boya viskozite ölçümü yapılışı

Viskozite; boyanın akıcılığını ve kıvamını belirtir. Yaş boya üzerinde uygulanan boya ölçümü yöntemlerinden biridir. Uygulanacak yüzeye akma, yayılma, tabanca veya fırça gibi yöntemlerle olan uygulanabilirliğini etkiler. Teknolojinin gelişmesi sayesinde, boya viskozite ölçümü için çok sayıda araç geliştirilmiştir. Akışkan yapıdaki boya ölçümü için DINCUP ve FORD CUP gibi viskozimetreler kullanılırken; akışkan olmayan boyalarda BROOKFIELD vizkometresi tercih edilir. Akışkan yapıdaki boyanın ölçümü için öncelikle viskozite ölçüm cihazı temizlenir, su banyosunda boya ısısının ortalama  20C° ‘de olması sağlanır. Güzelce karıştırılan boya, içinde hava kabarcığı kalmadığında DIN CUP’ın iç kısmına parmakla delik kapatılarak tamamen dolana kadar doldurulur. Bu sırada kabın içine hava girmemesine dikkat edilir. Parmak çekildiği anda kronometre çalıştırılır, boyanın sürekli akmayı keserek damlamayı başladığı sırada durdurulur. Boyanın ısısı yine kontrol edilir ve tekrar viskozite ölçümü yapılır.

Boya parlaklık ölçümü yöntemi

Parlaklık, yüzeye gelen ışınların yüzey tarafından yansıtılmasıdır. Dekorasyonunda kullandığın parlak ve mat boyalar, parlaklık ölçümü ile ortaya çıkar. Kuru boya filminin üstünde yapılan ölçüm ve kontrollerden biri, parlaklık ölçümüdür. Boyanın kürlenmesi için kuruma süresi gibi etkenler çok önemlidir. Boya ölçümü için test edilen parlaklık ölçüsü, foto-elektrik cihazlar sayesinde yapılır. Boya ölçümü için kullanılan cihaz, parlaklığı ölçülmek istenen yüzeye farklı açılardan ışın düşürür. Duvarlarını boyarken satın aldığın boyalarda yazan “son kat dekoratif boya” gibi cümleler, bu ölçüm sayesinde belirlenir. Örneğin, son kata sürülen boyaların parlaklık miktarları, 20° ve 60° de ölçülür. Boya ölçümü yapılan boyanın parlaklığı; boyanın pigment miktarı ve ezilme basamağının yeterli olup olmadığı gibi etkenlere bağlı olarak ortaya çıkar. Ev dekorasyonu için uyguladığın dekoratif amaçlı boya çeşitlerinde, parlaklık çok önemlidir. 

Diğer Yazılara Göz At
Boya
Duvar Boyasında Soğuk Renkler Hangileridir? Soğuk Renk Tonları
Boya
2024 Yılının Trendi Ev Boyası Renkleri Hangileridir?
Boya
Renklerin Gücü: Ev Dekorasyonundaki Uyumlu Renkler

Toast Message