Diğer sonuçları görmek için yukarıya kaydırabilirsin.
Alkid ve akrilik boya arasındaki farklar neler?
PAYLAŞ
Facebook İnstagram

Alkid ve akrilik boya arasındaki farklar neler?

Yayınlanma tarihi: 11.02.2020

Dekorasyon sürecinde yüzey özelliklerine göre farklı türde boyalardan yararlanabilirsin. Uzun yıllar hasar görmeden yüksek örtücülükle kullanabileceğin iki boya tipi var: Alkid ve akrilik boya. Bu boya çeşitleri arasındaki farklılıklara göz atarak hangi boyanın ihtiyacına uygun olduğunu belirleyebilirsin.

Alkid boya nedir?

Alkid boya, yüksek kaliteye sahip bir boya türüdür. Bu nedenle de günümüzde gittikçe popüler hale gelen alkid boyaların pek çok avantajı vardır. Alkid boyalar, özellikle de suya dayanıklı olması istenen yüzeylerde sıklıkla tercih edilir. Bu boyalar yüzeyde yüksek koruyuculuk ve örtücülük sağlar. Böylece boya uygulanan yüzeyin aşınma direnci de artar. Alkid, yüzeydeki aşınmayı harika bir şekilde tolere eder ve bu tolerasyon uzun süre devam eder. Ancak alkid boyaların kuruma evresinde pek çok zararlı madde açığa çıkar. Bu nedenle alkid içeren boyalar çevre ve sağlık için güvenli değildir. Bu açıdan boyanın kuruma aşaması için gerekli önlemlerin alınması gerekir.

Alkid boyaların hangi çeşitleri var?

Alkid boyaların reçine, dolgu ve çözücü olmak üzere üç ana tipi vardır. Reçine, boyanın yüzeye etkili bir biçimde tutunmasını sağlar. Dolgu, boya içerisindeki bileşenlerin yüzeye eşit bir şekilde dağılmasını sağlar. Çözücü ise kerosen adı verilen bir maddeyi içerir ve boya çözmede kullanılır.

Akrilik boya nedir ve hangi alanlarda kullanılabilir?

Akrilik boya, plastik akrilik reçine parçacıklarından ve su bazından oluşan bir boya türüdür. Boyanın içerisindeki su buharlaştıkça reçine parçaları birbirine güçlü bir şekilde tutunur. Böylece boya, yüzeye güçlü bir şekilde tutunur ve dayanıklı bir boya uygulaması yapılır. Akrilik boyalar pek çok boya uygulamasında kullanılabilen sağlıklı bir boya türüdür. Çünkü toksik özelliklere sahip değildir ve su bazlıdır. Üstelik kolaylıkla kurur. Akrilikle boyanan yüzeyler rahatlıkla temizlenebilir. Akrilik boyalar opak oldukları için boya hatalarını düzeltmek de oldukça kolaydır. Bu boya çeşidini hem iç hem de dış mekanlarda kullanabilirsin. Boyayı yenilemek işlemini yüzeyde çatlama ve solma görülmeden önce yapmalısın.

Alkid ve akrilik boyalar arasındaki temel farklılıklar

Akrilik boya, alkid içerikli boya çeşitlerine göre genellikle daha yüksek fiyatlıdır. Alkid içerikli boyalar ortalama iki günde kurur. Akrilik boya ise boyanın içeriğine ve boyanın uygulandığı yüzeye göre 2-30 gün arasında yüzeyle bütünleşir. Alkid boyalar hem sıcak hem soğuk hava koşullarında rahatlıkla uygulanabilir. Alkid boyalar 2-3 yıl içinde çatlamaya ve deforme olmaya başlar. Boyanın bu süre içerisinde yenilenmesi gerekir. Akrilik boya ise uygulandığı yüzeyde elastik bir yapı kazanır. Ortalama 8 yıla kadar hasar görmeden yüzeyde kalabilir. Metal ve alçı gibi yüzeylerde 20 yıla kadar dayanabilir. 

Alkid ve akrilik boyalar arasındaki temel farklılıklar

Akrilik boya çeşitleri su bazlı olduğu için sağlığı tehdit etmez. Alkid karışımlarda ise özel bir vernik bulunur. Her iki boya türünde de plastik içerikli karışımlar mevcuttur. 

Diğer Yazılara Göz At
Boya
Duvar Boyasında Soğuk Renkler Hangileridir? Soğuk Renk Tonları
Boya
2024 Yılının Trendi Ev Boyası Renkleri Hangileridir?
Boya
Renklerin Gücü: Ev Dekorasyonundaki Uyumlu Renkler

Toast Message