Diğer sonuçları görmek için yukarıya kaydırabilirsin.
Ahşap baskı nasıl yapılır?
PAYLAŞ
Facebook İnstagram

Ahşap baskı nasıl yapılır?

Yayınlanma tarihi: 28.09.2020

Ahşap baskı, bilinen en eski baskı tekniklerinden biridir. 20. yüzyıla kadar birçok sanatçı, sanatsal eserler yaratmak için bu yöntemini kullanmışlardır. Tasarımların kalıba basit malzemelerle kolaylıkla aktarılabilmesi açısından tercih edilirliği artmıştır. Ahşap baskı; düz bir ahşap yüzeye istenilen görselin ya da şeklin aktarılıp ve yüksekte kalacak şekilde oyulup daha sonra mürekkeplenerek basılması mantığına dayanır. 

Ahşap baskı nedir?

Kendine özgü bir teknik ile boyama ve resim yapma yöntemi olarak ifade edilir. En eski yüksek baskı tekniğidir. Birçok zor aşamadan geçen bir sanattır. Ahşap baskı tekniğinde kağıda aktarılmak istenen görüntü, ahşabın gövdesinden düzgün bir alana kazınarak aktarılır. Görselin beyaz kalması istenen kısımları yontularak alçakta bırakılır. Yüksekte kalan aktarmak istenilen görsel mürekkep ile boyanır ve kağıda geçirilir.

Ahşap baskı nasıl yapılır?

Ahşap baskı yapmak istiyorsan eğer, öncelikle görsele karar vermelisin. Daha sonra baskıyı nereye yapmak istediğini bulmalısın. Kağıda mı ya da bir kumaşa mı? Belki dekoratif amaçlı duvara da yapabilirsin. Bir sonraki aşama geniş ve düz bir gövdesi olan bir ahşap bulmak. Eğer minik şekiller çizeceksen, küçük ahşap malzemeler yeterli gelecektir. Ancak büyük görselleri kullanmak istiyorsan, düzgün ve büyük bir ağaç gövdesi gerekli olacaktır. Görseli çizdikten sonra, zemine geçirdiğinde beyaz kalmasını istediğin kısımları, ahşap için özel malzemeleri kullanarak oymalısın ki alçakta kalsın. Daha sonra özel baskı boyalarından kullanarak, merdane yardımıyla ahşabı boyamalısın. Sıra geldi ahşabın üzerindeki görsel aktarmaya. Kumaş ya da kağıdı görselin üzerine serdikten sonra, bir tahta malzeme yardımıyla ovalayarak boyanın iyice aktarılmasını sağlamalısın. Ahşabın dokusu yumuşaktır, ancak ince çizgileri aktarmak zor olabilir. Bu yüzden ahşap baskı yapmak için daha geniş ve büyük görseller seçmelisin.

Ahşap baskı boyaları nelerdir?

Ahşap baskı tekniğini  kumaşa uygulamak istersen eğer anilin, akremin ya da kumaş boyası kullanabilirsin. Eskiden kök boya kullanılarak baskı yapılırken, günümüzde kaynakların tükenmesinden dolayı farklı boyalar kullanılmaya başlanmıştır. Kağıda, duvara, belki de masaya, sehpaya ahşap baskı yöntemi uygulamak isteyebilirsin. Geleneksel yöntemi kullanarak yapılan baskıda genelde siyah renk kullanılırdı. İstersen farklı renklerde ahşap boyaları ile deneyebilir ve ahşap baskıda keyifli görüntüler ve görseller elde edebilirsin. Boyamalarını ana renklerle yapabileceğin gibi daha değişik tarzlarda renkleri kullanarak farklılık yaratabilirsin. Bi’Boya’daki modern ve yeni ahşap boya renklerinden ametist, çağla, nil yeşili, pembe inci, zümrüt renklerinin zıt uyumu ile orijinal ahşap baskı ürünleri ortaya çıkarabilirsin. Eğer sakinlik yaratan ürünler elde etmek istersen de ay ışığı, ada, atlas, okyanus renklerini tercih edebilirsin. Kendi zevkine uygun renkleri Bi’Boya‘dan kolayca temin edebilirsin. Ayrıca fazla gelen boyayı da iade etme edebilme imkanına da sahipsin.

Diğer Yazılara Göz At
Boya
Duvar Boyasında Soğuk Renkler Hangileridir? Soğuk Renk Tonları
Boya
2024 Yılının Trendi Ev Boyası Renkleri Hangileridir?
Boya
Renklerin Gücü: Ev Dekorasyonundaki Uyumlu Renkler

Toast Message