Diğer sonuçları görmek için yukarıya kaydırabilirsin.
Ahşap Mobilyaları Yeniden Canlandırın: Ahşap Boyama Teknikleri
Ahşap Mobilyaları Yeniden Canlandırın: Ahşap Boyama Teknikleri
PAYLAŞ
Facebook İnstagram

Ahşap Mobilyaları Yeniden Canlandırın: Ahşap Boyama Teknikleri

Yayınlanma tarihi: 26.01.2024

Ahşaptan yapılmış eşyalarınız zamanla eskime yapabilir. Böyle durumlarda eşyayı çöpe atmak yerine kendi tarzınızı yansıtan yeni objeler ortaya çıkarabilirsiniz. Büyük masraflar yapmadan geri dönüştürdüğünüz mobilyalar sayesinde evinize yeni bir görüntü kazandırabilirsiniz. Ancak güzel bir görüntü elde etmek istiyorsanız, ahşap boyama teknikleri konusunda detaylı bir bilgiye sahip olmanız gerekir. Günümüzde hobi olarak veya sanatseverler tarafından sıklıkla yapılan bu işlem oldukça keyif vericidir. Ancak bu işlemden istediğiniz gibi bir sonuç alabilmek için püf noktalarını bilmeniz gerekir. Bu uygulamanın püf noktaları ise hangi boyanın kullanılacağı ve ahşap boyama teknikleri olarak değerlendirilir.

Bu rehberimizde sizlere ahşap boyama hakkında bilgiler vereceğiz. Ardından ahşap boyama malzemeleri ve teknikleri nelerdir sorularını yanıtlayacağız. Eğer sizler de eskimiş ahşap mobilyalarınızı yenilemek istiyorsanız, bu yazımızın devamını inceleyebilirsiniz.

Ahşap Mobilyaları Yeniden Canlandırın: Ahşap Boyama Teknikleri

Ahşap Boyama Teknikleri ve Malzemeleri

Ahşap boyama işlemine başlamadan önce ilk incelemeniz gereken ahşabın türüdür. Çünkü ahşabın yumuşaklığı boyama işlemi için önemlidir. Buna göre boya veya vernik seçiminizi değiştirmeniz gerekebilir. Ahşap objenin daha önce boyanıp boyanmamış olmasına da dikkat etmelisiniz. Yağlı, akrilik ve sprey boya gibi boya çeşitleri ile ahşap boyama uygulamasını gerçekleştirebilirsiniz. Burada önemli olan ahşabın malzemesini bilmek ve ona uygun boya seçimi yapmaktır.

Ahşap boyama teknikleri söz konusu olduğunda pek çok farklı teknik söz konusudur. Şimdi bu tekniklerden en çok tercih edilenleri inceleyelim.

Ahşap boyama eskitme tekniği, en çok kullanılan ahşap boyama tekniklerindendir. Bu teknikte ilk olarak ahşap yüzey, düz bir renge boyanır. Daha sonrasında ise eskitme işlemi için zımpara kağıdı kullanabilirsiniz. Genellikle yağlı boya ile boyanan yüzeyde, boya kuruduktan sonra zımparalama uygulanır. Bu işlem sonucunda ahşabı eskimiş bir görüntüye kavuşturabilirsiniz. Bu teknik genellikle vintage tarzda dekorasyon isteyenler tarafından tercih edilmektedir.

En sık kullanılan tekniklerden bir diğeri ise kazıma tekniği ile eskitmedir. Zımpara ile eskitme yöntemine benzemesine rağmen zımpara bulunmayan durumlarda kullanımı daha sıktır. Su veya yağ bazlı boya kuruma evresine yakınken sivri uçlu bir cisimle uyguladığınız boyanın bazı kısımlarını kazıyabilirsiniz. Eskitme efekti vermek için kullanılan bu yöntemde zevkinize ve dekorasyonunuza uygun renk tercihleri yapabilirsiniz.

Eskitme yönteminin dışında en sık karşımıza çıkan teknik ise doku tekniğidir. Ahşap doku tekniğinde ihtiyacınız olan bazı malzemeler bulunmaktadır. Ahşap boyama malzemeleri satan bir yerden temin edeceğiniz sünger yardımı ile boyama işlemini gerçekleştirebilirsiniz. Boya tam olarak kurumadan sünger kullanıp mobilyaya farklı bir doku kazandırabilirsiniz.

İnceleyin; Dekor Derin Kabartma Süngeri

Tüm bu teknikleri uygularken dikkat etmeniz gereken bazı püf noktalar vardır. Öncelikle boya ve fırça seçiminize dikkat etmeniz gerekir. Boyayacağınız eşyanın alanına uygun kalınlıkta bir fırça tercih etmelisiniz. Detayları inceliklerine kadar titizle yapabilmek için ince uçlu bir fırçaya da ihtiyacınız olabileceğini belirtelim. Boya seçimi söz konusu olduğunda ise, akrilik veya yağlı boya seçeneklerinden zevkinize uygun olan rengi tercih edebilirsiniz.

İnceleyin; Ahşap Boyama Seti

Ahşap boyama seti, 0.75 litre su bazlı parlak boya, 10 cm parmak rulo, 24 mm maskeleme bandı ve No:1.5 fırça içermektedir. Bu set yardımıyla 3.5 metrekarelik bir alanı boyayabilirsiniz. Uygulandığı yüzeye parlak bir görüntü vermektedir.

Boya ve fırça seçimini yaptıktan sonra dikkat etmeniz gereken yüzeyin pürüzsüzlüğüdür. Boyayacağınız yüzeyin temiz olmasına özen göstermelisiniz. Eğer yüzeyde çatlak veya kabarma gibi problemler mevcutsa ilk olarak bunlardan kurtulmanız gerekir. Çatlaklar için ahşap macunu kullanabilirsiniz. Macun kuruduktan sonra ise zımpara kağıdı yardımıyla yüzeyde bulunan pürüzlerden kurtulabilirsiniz. Zımparalama işlemi sonrasında çıkan toz ve kirden arındırdığınız mobilya, boyama işlemine uygun hale gelmiş olacaktır.

Boyama işleminden kusursuz bir sonuç alabilmek için boyanın akışkanlığı oldukça önemlidir. Eğer boya gereğinden daha akışkan olursa yüzeye yapışmakta zorluk çekebilir. Olması gerekenden daha yoğun olursa da yüzeyde rahat yayılamaz ve fırça izi bırakır. Bu sebeple tercih ettiğiniz boyanın kullanım kılavuzunu detaylı bir şekilde incelemenizi tavsiye ederiz. Eğer ilk kat boyama işlemi sizin için yeterli değilse, boyanın kurumasını bekleyin. İlk kat boya kuruduktan sonra zımparalama işlemini tekrarlayın. Daha sonrasında ise nemli bir bez yardımıyla çıkan tozlardan yüzeyi arındırıp ikinci kat boya uygulamasına geçebilirsiniz. Ancak ikinci kat uygulamasının kuruma süresi ilkine göre daha fazla olacaktır.

Yüzey tamamen kuruduktan sonra vernikleme adımını gerçekleştirebilirsiniz. Vernikleme işleminin opsiyonel bir adım olduğunu da belirtelim. Vernik, boyanın daha sağlam olmasını sağlayacaktır.

Ahşap boyama malzemeleri rahatlıkla erişebileceğiniz ekipmanlardır. Önemli olan kaliteli ve güvenilir adreslerden temin etmektir. Bu uygulama sayesinde yıpranan eşyalarınıza yepyeni bir görünüm kazandırabilirsiniz. Yapacağınız ufak değişikliklerle mobilyalarınızın farklı görünmesini sağlayabilirsiniz. Bu sebeple hobiseverler tarafından sıklıkla uygulanan bir işlemdir. İnceliklerine dikkat ederek yapacağınız ahşap boyama uygulaması keyifli vakit geçirmek için de mükemmel bir seçenektir. Eğer sizler de keyifli vakit geçirirken eski eşyalarınızı yenilemek istiyorsanız, ahşap eşyalarınızı boyamayı tercih edebilirsiniz.

Diğer Yazılara Göz At
Renklerin Gücü: Ev Dekorasyonundaki Uyumlu Renkler
İç Cephe Boyası Renkleri Nelerdir?
Duvar Boyamada Karşıtlıklar: Kontrast Renkler ve Etkileri

Toast Message